Prevenirea unei infestari cauzate de rozatoare: pasii de baza

Prevenirea unei infestari cauzate de rozatoare: pasii de bazaPrima actiune, in urma evaluarii riscurilor, pe care o organizatie alimentara trebuie sa o efectueze pentru prevenirea si gestionarea unei infestari cu rozatoare, este cea mai importanta.

Excludere sau metoda in care, dupa ce au identificat, in evaluarea riscurilor, zonele de intrare posibila. Creati bariere fizice impotriva sobolanilor, rozatoarelor, daunatorilor in general, pentru a le impiedica fizic sa intre in structura companiei.

De asemenea, este esential sa se elaboreze un plan continuu de monitorizare, igienizare si intretinere care sa vizeze eliminarea zonelor care permit patrunderea sau proliferarea rozatoarelor, cum ar fi:

  • Eliminarea fisurilor de pe pereti, tavan si podele;
  • Protectia cu grile si sau plase de tantari cu ochiuri fine pentru ferestre sau sistemul de ventilatie;
  • Intretinerea conductelor de evacuare defecte care pot asigura o conducta de transport pentru rozatoare si, eventual, protectia acestora;
  • Eliminati posibila prezenta a luminii sub si pe partile laterale ale usilor si ferestrelor folosind perii sau plastic dur;
  • Gestionarea verzii in aer liber pentru a preveni infestarile cu rozatoare;
  • Mentineti structurile exterioare, trotuarele, drumurile, parcarile fara fisuri care pot fi adaposturi sau tuneluri create pentru a intra in companie;
  • Apara gurile de vizitare externe cu plase de plasa destul de fine;
  • Inspectati si pastrati acoperisul in stare buna;
  • Acordati atentie cablurilor electrice sau conductelor de serviciu, apei, gazului, canalelor de scurgere, care provin din alte cladiri si le protejeaza cu sisteme anti-urcare si protectii circulare;
  • Instruirea personalului pentru monitorizarea si recunoasterea urmelor si posibilelor pericole si controlul marfurilor primite, inclusiv paleti, definirea rolurilor si responsabilitatilor.

Proces pentru combaterea daunatorilor: cum ar trebui sa fie gestionat?

Organizatia, dupa efectuarea tuturor actiunilor necesare excluderii, va trebui sa puna in aplicare proceduri igienice si sanitare menite sa nu atraga sobolani catre companie pentru prevenirea si gestionarea infestarii cu rozatoare, definind astfel:

  • Definirea pragurilor limita ale limitelor de acceptabilitate ale respectarii cerintei;
  • Definiti metodele si frecventa de monitorizare;
  • Definiti responsabilitatile pentru efectuarea monitorizarii si actiunilor in cazul unei infestari de soareci si sobolani;
  • Definirea actiunilor corective in cazul depasirii limitelor in monitorizare sau in cazul infestarilor;
  • Program de salubrizare si verificari pre-operationale ale prezentei daunatorilor;
  • Program de intretinere si comanda a companiei;
  • Program de instruire a personalului de recunoastere;
  • Reglementarile companiei pentru a preveni abaterile cum ar fi lasarea usilor neprotejate deschise sau lasarea alimentelor nesupravegheate;
  • Program de gestionare a deseurilor adecvat produselor create in companie;
  • Managementul vestiarelor, bailor si cantinei cu proceduri de igienizare si monitorizare aferente;
  • Verificati, planificati cu audituri de teren, starea dispozitivelor si starea igienica a companiei, implementati actiuni corective in caz de neconformitate, inclusiv evaluarea activarii unei proceduri de rechemare;
  • Includeti cerinta in planul anual de audit;
  • Solicitati o evaluare anuala minima de la un experiment de daunatori cu privire la statutul companiei si la activitatea furnizorului de combatere a daunatorilor;
  • Definiti obiective si indicatori privind recunoasterea infestarilor cu sobolani si soareci care urmeaza sa fie evaluati in timpul revizuirii planului de siguranta alimentara sau al revizuirii managementului.

Apeleaza la Profesional3dDeratizare.ro atunci cand vrei sa te asiguri ca nu ai probleme cu sobolanii.

Boli asociate cu sobolanii si cu soarecii

Febra muscaturii de sobolan

Febra muscaturii de sobolan este o boala bacteriana. Bacteriile sunt purtate de sobolani si fac parte din flora normala a gurii si nasului. Oamenii se pot infecta prin muscaturi sau zgarieturi de sobolani. Pana la 10% din muscaturile de sobolan pot duce la febra muscaturii de sobolan.

Alte animale, cum ar fi soareci, gerbili, veverite, pisici si caini, se pot infecta si se pot imbolnavi sau nu de febra muscaturii de sobolan si o pot raspandi. Se crede ca febra muscaturii de sobolan este rara in SUA Persoanele care manipuleaza sobolanii ca parte a muncii lor sau copiii care locuiesc in zone infestate cu sobolani prezinta un risc mai mare de aparitie a acestei boli.

Leptospiroza

Leptospiroza este o boala cauzata de bacteriile numite Leptospira care infecteaza atat oamenii, cat si o gama larga de animale. Apare la nivel mondial, dar este mai frecvent in zonele temperate si tropicale ale lumii. Unele persoane infectate cu leptospiroza nu vor avea deloc simptome, iar unele persoane se vor imbolnavi grav.

Unele animale salbatice si domestice, cum ar fi vitele, porcii, cainii, ratonii si rozatoarele, transporta bacteriile Leptospira si le transmit in urina. Solul sau apa contaminata cu urina infectata sunt cele mai frecvente cauze ale infectiei umane.

Salmoneloza – rozatoare si animale de companie de buzunar

Salmoneloza este o infectie bacteriana a intestinelor cauzata de un grup de bacterii numit Salmonella . Bacteriile sunt varsate in scaunul animalelor infectate si al oamenilor. Infectia se poate intampla atunci cand o persoana mananca alimente sau bea apa sau lapte care a fost contaminat cubacterii Salmonella . Infectia cu Salmonella poate provoca boli grave, in special la copiii cu varsta sub 5 ani, la varstnici si la persoanele cu sistem imunitar slabit.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu