Precautiuni speciale pentru dieta paleo keto

Desi nu exista studii clinice pe termen lung care sa se refere in mod specific la dieta paleo keto, ea are la baza un mod natural de a manca pe care oamenii l-au urmat timp de mii de ani.
Se recomanda ca persoanele care au de gand sa urmeze o dieta paleo keto sa stea de vorba cu medicul despre eventualele riscuri, cu atat mai mult daca vorbim despre persoane care sufera de diabet. Iata care sunt riscurile cele mai frcvente in acest caz.

Nivelul de glucoza

Dieta paleo keto contribuie la reducerea nivelului de glucoza din sange, ca urmare a consumului redus de carbohidrati. De aceea, este important pentru persoanele predispuse la hipoglicemie (cei care iau insulina, sulfoniluree sau glinide) sa isi monitorizeze cu atentie nivelurile de zahar din sange si sa fie atenti la simptomele de hipoglicemie.
Medicul te poate ajuta sa iti gestionezi medicatia daca se intampla sa ai parte de episoade de hipoglicemie din cauza dietei.

Ketoacidoza

Dieta paleo keto ii poate ajuta pe diabeticii care urmeaza un tratament cu insulina sa isi reduca doza, dar acest demers trebuie facut cu foarte mare atentie, astfel incat sa previi instalarea ketoacidozei diabetice (DKA). DKA este o problema periculoasa, ce poate aparea atunci cand ai un nivel prea scazut de insulina in organism.

Scopul acestei diete este acela de a induce ketoza, care nu predispune in sine la DKA. Ketoacidoza diabetica, insa, poate aparea in cursul oricarei diete, daca organismul produce sau ii este administrata o cantitate prea mica de insulina.
Riscul aparitiei ketoacidozei diabetice este in general mic, daca medicul iti explica ce poti face pentru a reduce cat mai sigur dozele de insulina, insa este important sa fii constient de simptomele ketoacidozei.

Tensiunea arteriala

Dieta paleo keto poate scadea si tensiunea arteriala. Persoanele care iau medicatie pentru tensiunea arteriala ar trebui sa stie care sunt simptomele tensiunii arteriale scazute odata ce adopta aceasta dieta.
Daca tensiunea ta arteriala scade prea mult, ar trebui sa mergi la medic, care iti va spune daca e cazul sa renunti la medicatie.

Minimizarea efectelor secundare

Efectele secundare ale dietei paleo keto au fost raportate numai pe termen scurt, dar exista moduri in care poti reduce la minim impactul acestora.

Gripa keto

Gripa keto este un termen general folosit pentru a descrie efectele dietelor cu continut scazut de carbohidrati, inclusiv dieta paleo keto. Acest lucru se intampla cand corpul tau incepe sa se adapteze la folosirea drept combustibil a ketonelor, in locul glucozei. Aceasta poate duce la simptome precum ameteala si oboseala, dar ele dispar in mod normal dupa cateva zile.

Nivelul scazut de energie

O dieta paleo keto poate face ca nivelul de energie sa scada in perioada de adaptare la dieta keto, dar este o stare care ar trebui sa treaca in cateva zile. Nivelul tau de energie se va imbunatati in general in decurs de aproximativ o saptamana.

Poti urma o dieta paleo keto?

Persoanele care vor sa abordeze o dieta paleo keto vor trebui sa treaca printr-un screening de sanatate, pentru a vedea daca starea lor de sanatate sau medicatia pot fi semne ca dieta nu este potrivita in cazul lor.
Experienta clinica arata ca femeile insarcinate si cele care alapteaza se pot adapta si ele la dieta paleo keto, insa numai dupa ce stau de vorba cu medicul obstetrician si cu medicul de familie.
Pentru diabetici, dieta paleo keto este indicata numai acelora dintre bolnavi care au experienta in gestionarea dietei in paralel cu diabetul. Dieta este noua pentru lumea cercetarii medicale si nu este recomandata celor care au primit de curand diagnosticul de diabet si care abia invata sa isi gestioneze boala si tratamentul aferent.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/paleo-keto/precautions-with-paleo-keto-diet.html

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu