Energie solara fotovoltaica – avantaje si mod de utilizare

Energia electrica generata de panourile solare fotovoltaice este inepuizabila si nu polueaza, astfel incat contribuie la dezvoltarea durabila, pe langa favorizarea dezvoltarii ocuparii fortei de munca la nivel local.

Ce este energia fotovoltaica solara si cum functioneaza?

Energia solara fotovoltaica transforma direct lumina soarelui in energie electrica folosind o tehnologie bazata pe efectul fotovoltaic.

Cand radiatia soarelui loveste una dintre fetele unei celule fotoelectrice (care alcatuiesc panourile) produce o diferenta de potential electric intre ambele fete care determina electronii sa sara dintr-un loc in altul, generand astfel curent electric.

Exista trei tipuri de panouri solare:

  1. Fotovoltaice, generatoare de energie pentru nevoile caselor noastre
  2. Termice, care sunt instalate in case cu receptie directa a soarelui
  3. Termodinamica, care functioneaza in ciuda variatiei meteorologice, adica chiar daca este noaptea, ploaie sau innorare

In stadiile initiale ale tehnologiei fotovoltaice, acest tip de energie a fost utilizat pentru a furniza energie electrica satelitilor. A fost in anii ’50, spune APPA, cand panourile fotovoltaice si-au accelerat dezvoltarea pentru a deveni, astazi, o alternativa la utilizarea combustibililor fosili.  Se pot alege panouri 400 MW in cadrul tuturor proiectelor.

Energia electrica generata de panourile solare fotovoltaice este inepuizabila si nu polueaza, astfel incat contribuie la dezvoltarea durabila, pe langa favorizarea dezvoltarii ocuparii fortei de munca la nivel local.

Beneficiile energiei fotovoltaice

Nepoluant

Dintre toate aceste avantaje, este important sa retineti ca energia solara fotovoltaica nu emite substante toxice sau poluanti atmosferici, care pot fi foarte nocivi pentru mediu si oameni. Substantele toxice pot acidifica ecosistemele terestre si acvatice si pot coroda cladirile.

Poluantii atmosferici pot declansa boli de inima, cancer si boli respiratorii, cum ar fi astmul. Energia fotovoltaica nu genereaza deseuri sau poluarea apei, un factor foarte important avand in vedere deficitul de apa.

Impotriva schimbarilor climatice

Energia solara fotovoltaica nu emite gaze cu efect de sera, deci nu contribuie la incalzirea globala. De fapt, se arata ca fiind una dintre cele mai eficiente tehnologii regenerabile in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Din ce in ce mai competitiv

Astazi, energiile regenerabile, in special energia eoliana si fotovoltaica, sunt mai ieftine decat energiile conventionale in mare parte a lumii. Principalele tehnologii regenerabile isi reduc drastic costurile, astfel incat acestea sa fie deja pe deplin competitive cu cele conventionale intr-un numar tot mai mare de locatii. Economiile de scara si inovarea fac deja din energia din surse regenerabile cea mai durabila solutie, nu numai din punct de vedere ecologic, ci si economic, pentru a muta lumea.

Este inepuizabil si reinnoit

Spre deosebire de sursele traditionale de energie, cum ar fi carbunele, gazul, petrolul sau energia nucleara, ale caror rezerve sunt finite, energia soarelui este disponibila la nivel mondial si se adapteaza ciclurilor naturale (de aceea le numim regenerabile). De aceea, ele sunt un element esential al unui sistem energetic durabil care permite dezvoltarea actuala fara a pune in pericol pe cea a generatiilor viitoare.

Genereaza bogatie si locuri de munca locale

In plus, energia solara fotovoltaica este o energie autohtona, disponibila in aproape intreaga planeta, care contribuie la reducerea importurilor de energie si la crearea de bogatie si locuri de munca la nivel local. Prin urmare, productia de energie electrica prin energie fotovoltaica si utilizarea acesteia contribuie in mod eficient la dezvoltarea durabila.

Alte avantaje ale panourilor solare

Oamenii se intreaba adesea „ De ce este buna energia solara? si, ca urmare, nu reusesc sa realizeze importanta tehnologiei solare. Energia solara a devenit evident tendinta in domeniul energiei regenerabile. Proprietarii din Marea Britanie au instalat panouri solare pe acoperisul lor, reusind in consecinta sa profite de toate avantajele energiei solare.

Pe langa beneficiile financiare evidente, exista si alte motive pertinente pentru care ar trebui sa treci la utilizarea energiei solare in loc de combustibili fosili.

Ce alte motive ar trebui sa luati in considerare atunci cand mergeti la energie solara? Iata sapte motive convingatoare .

Cel mai cunoscut fapt despre energia solara este ca reprezinta o sursa de energie curata si verde . Energia solara este o modalitate excelenta de a va reduce amprenta de carbon. Nu exista nimic in energia solara care sa polueze mama natura. Energia solara nu elibereaza gaze cu efect de sera si, cu exceptia faptului ca are nevoie de o sursa de apa curata pentru a functiona, nu utilizeaza absolut alte resurse. Prin urmare, este sigur si ecologic. Cu toate acestea, oamenii inca se indoiesc de ce energia solara este buna.

Energia solara este autosuficienta, iar instalarea panourilor solare pe acoperisul dumneavoastra este o cale sigura si usoara pentru a contribui la un viitor durabil. Sa incepi cu casa ta este o modalitate excelenta de a arata ca iti pasa de mediu.

Scaderea costului panourilor solare  serveste ca un exemplu excelent de ce ar trebui sa existe o crestere a utilizarii energiei solare. Electricitatea traditionala se bazeaza in mare masura pe combustibili fosili, cum ar fi carbunele si gazul natural. Nu numai ca sunt daunatoare pentru mediu, dar sunt si resurse limitate. Acest lucru se traduce intr-o piata volatila, in care preturile energiei se modifica pe parcursul zilei.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu