Cum functioneaza banii si cum se schimba in timp?

Cum functioneaza banii si cum se schimba in timp?
Banii sunt ceva care probabil te afecteaza in fiecare zi. S-ar putea sa lucrezi pentru ai, sa iti faci griji, sa ii cheltui si sa iti doresti mai mult. Avand in vedere cat de raspanditi sunt banii in societate, este posibil ca oamenii sa nu se intrebe in mod normal cum functioneaza banii si ceea ce ii face o parte semnificativa a vietii moderne. Deci, ce sunt banii? Si cum au evoluat in ceea ce sunt astazi?

Ce sunt banii?

Banii au valoare doar pentru ca oamenii sunt de acord sa le dea valoare. Este posibil ca conturile valutare si financiare sa nu aiba nicio valoare pe cont propriu, dar banii devin valorosi atunci cand toata lumea este de acord sa-i foloseasca.

Deoarece banii se bazeaza pe un acord, moneda reala poate fi orice. Poate fi orice fel de articol fizic sau poate fi in intregime electronic. Desi exista o gama larga de posibilitati pentru ce moneda poate fi, majoritatea formelor de bani sunt recunoscute printr-un set comun de trasaturi.

Banii trebuie sa fie un mijloc de schimb. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie ceva ce poti schimba cu altceva. Ambele parti intr-o tranzactie sunt de acord ca banii au valoare, deci este un instrument eficient pentru orice tranzactie.

Un depozit de valoare este orice lucru care poate avea valoare pentru tine pana mai tarziu. Daca vindeti ceva pentru bani, puteti pastra acele fonduri in numerar sau le puteti depune intr-un cont bancar pana cand doriti sa cumparati ceva mai tarziu. Aceasta este spre deosebire de sistemul de barter, in care articolele sunt tranzactionate direct.

Majoritatea banilor moderni nu au nicio valoare inerenta – nu puteti manca bancnote in dolari, iar o bancnota de 100 USD nu difera in mod material de o bancnota de 20 USD. S-ar putea sa nu folositi nici macar numerar. Acest lucru este valabil pentru monedele moderne, dar istoric, unele forme de bani au fost utile. De exemplu, pielile de castor va pot mentine cald in timpul iernii, iar metalele precum aurul sunt apreciate pentru aspectul lor si pentru utilizarile de fabricatie.

Sistemul de barter implica tranzactionarea directa a bunurilor si serviciilor in loc de a utiliza un mijloc de schimb. De exemplu, daca cultivati legume si doriti o masa, puteti cauta un tamplar care este dispus sa va construiasca o masa in schimbul legumelor.

Trocul functioneaza bine in situatii limitate, dar devine greoi in practica larg raspandita. O limitare este dificultatea de a satisface nevoile. Pentru ca trocul sa functioneze, trebuie sa aveti ceva pe care cealalta parte il doreste, in timp ce aceasta are simultan ceva pe care il doriti.

Valoarea de stocare este o alta limitare majora. Cu sistemul de barter, capacitatea  de a stoca valoarea fluctueaza semnificativ in functie de bunul sau serviciul pe care il aveti. Luand exemplul unui fermier de legume, fermierul ar trebui sa isi schimbe bunurile inainte de a se strica sau altfel „banii” ar fi pierduti in totalitate, iar fermierul nu ar avea cum sa-si permita necesitatile de baza.

Din cauza provocarilor logistice, unii antropologi sustin ca un sistem pur de barter nu a existat niciodata cu adevarat. 1

 

Cum sunt vazuti banii in SUA?

Banii emisi de guvern sunt moneda pe care majoritatea americanilor o cunosc cel mai bine. Cunoscuti si sub denumirea de „bani fiduciari”, monedele precum dolarul SUA isi obtin valoarea de la guvern mai degraba decat de la cererea de baza pentru produs.

Dolarii sunt valorosi, deoarece guvernul declara ca este curs legal – nimeni din tara nu poate refuza sa accepte moneda pentru datorii si obligatii. Puteti merge in orice afacere din SUA si stiti ca vor accepta dolari SUA in schimbul bunurilor sau serviciilor.

Coloniile care vor face parte din SUA au inceput mai intai sa emita moneda in 1775 ca o modalitate prin care Congresul continental sa finanteze razboiul revolutionar. Primele bancnote de hartie erau legate de dolarii spanioli. Urmatoarea dezvoltare majora a venit odata cu Legea privind monedele din 1792, care a stabilit un sistem monetar care lega moneda de aur, argint si cupru.

Multe evolutii au urmat Legii privind monedele din 1792, dar banii au ramas direct legati de metalele pretioase pana in 1933. Atunci SUA au inceput sa restrictioneze modalitatile prin care americanii puteau rascumpara dolari pentru aur. Pana la sfarsitul anului 1976, SUA abandonase pe deplin standardul aur.

Aceasta miscare veche de zeci de ani este inca controversata . Unii spun ca abandonarea standardului aur este de vina pentru inflatie.

Deconectarea dolarului pe aur a permis guvernului sa manipuleze economia si valoarea monedei in SUA. Acest lucru permite guvernului sa raspunda la evenimente economice precum recesiuni.

Daca esti interesat de curs valutar online tot ce trebuie sa faci este sa intrii pe link si sa citesti mai multe detalii.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu