Cum decurgeau inmormantarile in Grecia Antica?

Cum decurgeau inmormantarile in Grecia Antica?Nu se stie absolut nimic despre detaliile serviciului de inmormantare. Adevarat, nici macar nu se stie daca a existat un serviciu de inmormantare ca atare. Daca s-au rostit cuvinte traditionale, acestea nu au fost inregistrate.

Atat inhumarea, cat si incinerarea au fost practicate, desi incinerarea, fiind mai costisitoare, a fost vazuta ca fiind mai prestigioasa. Daca cineva era incinerat, atunci rudele strangeau cenusa si o asezau intr-o urna, pe care apoi ingropau impreuna cu darurile primite.

Cel mai comun dar de inmormantare a fost ceramica. De fapt, de aceea atat de multe vaze grecesti de inalta calitate au supravietuit intacte – pentru ca au fost asezate intacte in pamant.

Cu timpul, totusi, grecii au devenit mai zgarciti. Conform surselor, daca cineva murea in secolul al IV-lea i.Hr., tot ce ar fi obtinut sunt doar cateva baloane de ulei cunoscute sub numele de lêkythoi umplute cu ulei de masline – uleiul de masline era considerat un obiect de lux. Cu toate acestea, unii greci au fost atat de zgarciti, incat au cumparat lêkythoi cu un recipient intern mai mic pentru a le economisi cheltuielile cu umplerea intregii vaze cu ulei. Se presupune ca au crezut ca mortii nu vor observa.

De indata ce se termina umplerea mormantului, ei ridicau deasupra un semn pe mormant. Dupa finalizarea celui de-al treilea si ultimul rit de trecere, toti cei in doliu se intorceau la casa decedatului pentru o petrecere comemorativa.

Legile inmormantarii

Intrucat cadavrul cuiva era privit ca o sursa de poluare – cuvantul grecesc pentru poluare este miasma, care inseamna cam acelasi lucru in limba romana – trebuia sa fie ingropat in afara zidurilor orasului. In Grecia antica, inmormantarea intr-o asezare a fost extrem de rara dupa secolul al VIII-lea i.Hr.

La fel s-a intamplat si la Roma. Primul cod de drept roman, Legea celor douasprezece tabele, din 450 i.Hr., contine prevederea: „Mortii nu vor fi ingropati sau arsi in interiorul orasului”.

Nu este sigur, dar originile credintei in poluare pot fi legate de un fel de primitiv simt al igienei. Rudele celui decedat si oricine altcineva care a intrat in contact cu cadavrul au fost excluse de la participarea la orice activitati in afara casei pana cand cadavrul nu a fost supus purificarii.

Reintegrarea in comunitate pentru doliu nu a avut loc decat la cateva saptamani dupa inmormantare. Rudele cuiva au trebuit sa ia masuri pentru a preveni ca efectul poluant al cadavrului sa se infiltreze in comunitate. Acesta a inclus oferirea unui castron de apa adus din afara casei, astfel incat vizitatorii sa se poata purifica la plecare.

Care sunt cele trei etape ale unei inmormantari antice grecesti?

Cele trei etape sunt asezarea sau proteza, cortegiul funerar sau ekphora si inmormantarea sau incinerarea.

Cum au onorat grecii mortii?

Grecii onorau mortii urmand cele trei rituri de trecere, construind mormintele din Ceramicus, cartierul olarului si oferind bunurile pentru morminte.

Cum s-au pregatit grecii pentru viata de apoi?

Grecii s-au pregatit pentru viata de apoi urmand cele trei rituri de trecere si oferind bunuri pentru ofrande.

Care a fost legea inmormantarii in Grecia antica?

Conform legii inmormantarii din Grecia antica, persoana trebuia ingropata in afara zidurilor orasului.

Ce sunt ritualurile de sacrificare la greci

Un ritual (sau ceremonie religioasa) consta dintr-o succesiune de actiuni si cuvinte (sau rituri) care sunt efectuate sau rostite ca parte a inchinarii religioase. Vechii greci si romani indeplineau multe ritualuri in respectarea religiei lor.

Unele ritualuri, precum recitarea rugaciunilor, erau simple. Altele, precum sacrificiile de animale, erau foarte elaborate. Sacrificiile, cel mai important dintre ritualurile religioase antice, erau ofrande zeilor. Desi ofrandele erau de obicei animale, alte daruri de sacrificiu tipice includeau mancare gatita, plante, ceramica sau chiar o piatra sau o floare.

In religia antica greaca si romana, indeplinirea unui ritual conform traditiei si obiceiurilor specifice era cruciala. Nerespectarea acestui fapt a facut ca actul sa nu mai aiba sens. Astfel, pastrarea ritualurilor si trecerea lor de la o generatie la alta a devenit o functie sociala importanta.

Unele dintre cele mai vechi relatari despre ritualuri si sacrificii se gasesc in poeziile epice  ale lui Homer, in scrierile istorice ale lui Herodot si in piesele lui Eschil. Preotii erau principalii pastratori ai cunoasterii rituale. Au mentinut inregistrari scrise ale ritualurilor specifice, cum ar fi cele care implica magie. Cultele misterelor, cum ar fi Misterele Eleusiniene, aveau ritualuri de natura exceptionala si secreta si se stie putin despre ele.

Daca in prezent exista servicii de repatriere decedati Germania, in trecut acestea nu erau posibile. Trebuie mentionat faptul ca acum lucrurile au evoluat cu mult in ceea ce priveste inmormantarile si unele aspecte s-au eliminat complet, in timp ce altele au fost echilibrate.

Spre exemplu, sacrificiile au fost complet eliminate si in prezent nu mai sunt deloc acceptate in nicio cultura. Acelasi lucru s-a intamplat si cu incinerarea stradala.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu