6 semne ca nu iti poti permite stilul actual de viata

Odata cu cresterea constanta a inflatiei, continua sa creasca si costul vietii, iar vestea si mai proasta este ca salariile nu par sa tina pasul. Drept urmare, majoritatea locuitorilor planetei sunt obligati sa faca schimbari in stilul de viata pentru a se adapta la cresterea zilnica a preturilor, conform datelor oferite de compania de cercetare Ipsos pentru anul 2022.
Te numeri si tu printre cei care ar trebui sa adopte schimbari reale? Iata mai jos care sunt cele sase semne care iti arata ca nu-ti poti permite stilul de viata pe care il ai, potrivit expertilor financiari.

1. Traiesti de la un salariu la altul

Daca dupa ce platesti facturile iti mai raman foarte putini bani sau chiar deloc, nu esti singurul… Se intampla peste tot in lume, iar un sondaj LendingClub din 2022 precizeaza ca aproximativ 64% dintre adultii americani traiesc de la un salariu la altul.
Mai mult decat atat, problema nu este specifica doar persoanelor cu venituri mici, acelasi sondaj constatand ca 49% dintre adultii americani care castiga peste 100.000 de dolari pe an traiesc si ei de la o luna la alta.
Daca nu iti poti permite sa economisesti bani in fiecare luna sau sa depui intr-un fond de pensionare, cel mai probabil nu iti poti permite stilul de viata actual.

2. Nu iti permiti o cheltuiala de urgenta

Un efect secundar al traiului de la un salariu la altul este ca e greu sa iti faci un fond de urgenta. Doar 39% dintre americani isi pot permite sa acopere confortabil o cheltuiala de urgenta de 1.000 de dolari, potrivit unui sondaj Bankrate din 2022.
Din pacate, multi oameni nu realizeaza ca aceasta este o problema pentru ei pana cand nu se vad efectiv in fata unei urgente.
De obicei constatam ca avem o problema intr-o situatie limita, cand se intampla ceva cu masina sau cand un incident precum o inundatie sau o scurgere a unei tevi provoaca cheltuieli neprevazute. Poti iesi din aceasta situatie pregatindu-te din timp pentru astfel de momente. Insa pentru asta trebuie sa iti permiti sa iti creezi un fond de rezerva pentru situatii de urgemta. Daca nu poti face asta, e foarte posibil sa nu iti permiti stilul actual de viata.

3. Datoriile pe cardurile de credit cresc

Viata nu sta pe loc, iar uneori cheltuieli mari precum facturi medicale, renovari necesare sau electrocasnice noi trebuie uneori sa treaca pe cardul de credit. Problema este ca neachitarea cardurilor de credit la timp duce la activarea dobanzii, ceea ce sporeste rapid datoria. Iar consilierii financiari spun ca se confrunta din ce in ce mai des cu aceasta problema.
Odata cu cresterea constanta a inflatiei, cresc si datoriile pe cardurile de credit ale oamenilor, ca o modalitate de a tine pasul cu costurile mai mari. Daca ti se pare ca nu poti plati la zi cardurile de credit iar datoriile sa acumuleaza de la o luna la alta poate ca ar fi necesar sa analizezi atent si sa vezi care sunt cheltuielile la care poti renunta.

4. Venitul tau scade, dar cheltuielile nu

Un fond de urgenta este o modalitate utila de a plati facturile daca venitul tau scade deodata, ca urmare a pierderii locului de munca. Insa economiile nu te pot sustine pe termen lung mai ales daca ai cheltuieli care continua sa-ti depaseasca venitul.

Charisse Mackenzie, consilier financiar si presedinte al Saturn Wealth, isi aminteste de un cuplu cu care colabora si care s-a confruntat cu aceasta problema. Ambii lucrau in domeniul medical si erau obisnuiti cu venituri mari. Cand unul dintre ei a iesit la pensie, nu au vrut sa renunte la stilul lor de viata, astfel ca au inceput sa retraga cate 12.000 de dolari pe luna din conturile lor de investitii pentru a mentine stilul de viata cu care erau obisnuiti. „Am analizat cifrele si am stabilit ca la aceasta rata a cheltuielilor vor ramane fara bani in mai putin de 10 ani”. Astfel, Mackenzie a explicat cuplului ca au doua optiuni la dispozitie: fie isi reduc cheltuielile (schimbandu-si deci stilul de viata pe care nu si-l mai permit), fie persoana pensionata trebuie sa revina la serviciu.

5. Iti ascunzi obiceiurile de cheltuieli

Daca te-ai surprins adesea ascunzand cumparaturile pe care le faci de partenerul de viata, intreaba-te de ce o faci. Poate fi un semn ca te simti vinovat pentru ca ai cheltuit mai mult decat iti poti permite?
Este o situatie obisnuita ca unul dintre parteneri – de cele mai multe ori femeile – sa isi ascunda cheltuielile de partener stiind ca exagereaza, dar neputand sa se opreasca. Aceste cheltuieli secrete dezechilibreaza adesea balanta de venituri si cheltuieli a familiei, mai ales cand este si-asa impovarata cu ipoteci, rate pentru masini si datorii pentru cardurile de credit.

6. Nu poti tine pasul cu mai multe datorii care iti intretin un anume stil de viata

Casa sau masina ta sunt mai mari sau mai luxoase decat ai nevoie? Daca ti se pare ca ai cheltuieli prea mari in aceste zone e un semn ca nu-ti poti permite stilul de viata.
Ratele pentru casa si masina nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 50% din venitul unei persoane. Aceasta este o regula generala, dar cu cat procentul lunar din venit care merge spre casa si masina este mai mic, cu atat vei avea o situatie financiara mai buna.

Sursa: https://www.gobankingrates.com/money/financial-planning/signs-you-cant-afford-your-lifestyle/

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu