Omul de stiinta chinez care face valuri in tehnologia purificarii apei

  •  Misiunea lui Lan Weiguang este aceea de a gasi aplicatii in lumea reala pentru cercetarea sa stiintifica.
  •  Sistemele sale de nano-membrane sunt folosite intr-o serie de servicii esentiale, de la imbunatatirea apei reziduale, pana la protejarea centralelor de energie nucleara.

Lan Weiguang a fost atat de sigur ca tehnologia sa va functiona, incat a facut un salt de credinta pentru a o testa.
Lan este cercetator principal in tehnologia membranelor in purificarea apei, iar sistemele sale sunt folosite acum in intreaga lume pentru a transforma apa reziduala in apa de baut si pentru a elimina metalele grele din apa reziduala industriala.
Insa in 1997, metoda sau nu fusese testata deloc in afara laboratorului sau din Singapore. „In laborator, am aratat ca este eficienta. Insa fara rezultate incurajatoare ale testelor pilot, clientii nu ar putea avea incredere in produs”, a spus el.

Lan povesteste ca a retras bani din contul comun al sau si al sotiei fara acordul acesteia, pentru a plati apparatul cu care a testat metoda. Desi sotia sa a fost furioasa, pentru ca erau economiile pentru renovarea casei, cercetatorul chinez spune ca experimentul la scara pilot nu ar fi putut continua daca nu ar fi cumparat acest aparat.
Investitia a fost profitabila, iar tehnologia lui Lan a devenit esentiala pentru initiative precum Neuater, facilitati care purifica apa folosita in Singapore pentru a crea apa potabila sigura.
Aceasta strategie se incadreaza intr-o incercare la nivel mai amplu a lui Lan de a gasi utilizari practice pentru stiinta.
Omul de stiinta-antreprenor spune ca secretul succesului sau a fost sa mearga un pas mai departe de cercetare si dezvoltare si sa duca aceste concepte stiintifice din laboratoare in noua fabrica a companiei sale Suntar din Tuas, districtul industrial de vest din Singapore.

Cercetarea si dezvoltarea sunt insuficiente. Lan spune ca oamenii de stiinta au nevoie de o platforma unde sa isi transforme descoperirile din cercetarile pe care le fac in produse si aplicatii comerciale. „Comunitatea stiintifica chineza ofera scenarii pentru aplicarea in lumea reala, in timp ce comunitatea stiintifica din Singapore este puternica in dezvoltarea de teorii si tehnologii”, a spus el. Iar atunci cand ingineria si stiinta se unesc, ies scantei!

Cine este Lan Weiguang?

Lan a crescut in China de Sud-Est, a absolvit programul de chimie la Universitatea Xiamen in 1985, dupa care s-a mutat in Singapore cu o bursa pentru un doctorat in Tehnologia Avansata a Membranei Apei, urmand ca apoi sa isi ia cetatenia.
El a mentinut legaturile cu universitatea din Xiamen si a primit un post de profesor in 1999, inainte de a prelua functia de director al Centrului pentru Tehnologia Membranelor Aplicata.
Lan a fondat Suntar in Singapore, in 1996, avand unitati de productie in Xiamen. La finele anului 2019, Suntar a devenit prima companie bazata pe tehnologia membranelor ce a fost listata in Consiliul de Inovare in Stiinta si Tehnologie al Bursei de Valori din Shanghai.

Tehnologia membranelor

Procesul complex de producere a ampicilinei din lacurile sarate si extragerea litiului, un metal necesar pentru energia regenerabila, folosesc si ele de asemenea, tehnologia membranelor, pe langa imbunatatirea apelor reziduale.
Potrivit lui Lan, sistemele de filtrare cu membrane au fost folosite si pentru centralele nucleare, inclusiv cele de la Tianwan, provincia Jiangsu si Qinshan, provincia Zhejiang.
Acestea au sustinut ca sistemul folosea acid boric esential, care are proprietati chimice si fizice similare cu siliciul dizolvat, eliminand in acelasi timp siliciul dizolvat care se poate acumula si poate afecta functionarea instalatiei.

Compania sustine ca cea mai mare piata pentru tehnologia membranelor continua sa fie tratarea apei. Ei gestioneaza peste 30 de instalatii de tratare a apelor reziduale in opt provincii din estul Chinei, contribuind la procesarea zilnica a peste 1 milion de tone de apa.
In luna mai a acestui an, Lan a propus ca o echipa din Singapore, care ar urma sa valideze performanta noului material, si o echipa din Xiamen sa isi uneasca eforturile in vederea lansarii unei linii de productie industriale de membrane compozite de grafen, pentru purificarea apei si tratarea apelor uzate.
Potrivit cercetatorilor, includerea in membrane a grafenului – un strat foarte subtire de carbon – are potentialul de a creste eficacitatea si longevitatea acestora, pentru ca incetineste infundarea porilor.
“Ma folosesc de problemele existente in piata drept subiecte de cercetare si ajut industriile sa gaseasca solutii” spune Lan despre activitatea sa la acest moment.

Sursa: https://english.newstracklive.com/news/chinese-born-scientist-making-waves-in-the-field-of-water-purification-sc57-nu355-ta355-1244764-1.html

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu