La ce se folosesc senzorii de presiune?

La ce se folosesc senzorii de presiune?Senzorii de presiune sunt dispozitive care detecteaza presiunea si o transforma intr-un semnal electric analogic, a carui marime depinde de presiunea aplicata. Deoarece convertesc presiunea intr-un semnal electric, sunt denumiti si traductori de presiune.

Pentru ce sunt folosite si unde sunt utilizate

Multa vreme, senzorii de presiune au fost folositi pe scara larga in diverse domenii, cum ar fi ecranele tactile, masinile, instrumentele medicale, industriile, avioanele si navele. Unele domenii importante in care utilizarea senzorilor de presiune este inevitabila sunt:

  • Dispozitive cu ecran tactil: dispozitive precum tablete si smartphone-uri cu afisaje cu ecran tactil sunt, de asemenea, echipate cu senzori de presiune. De fiecare data cand aplicati o presiune usoara pe ecranul tactil cu un deget, senzorul determina unde a fost aplicata atingerea si, prin urmare, genereaza un semnal electric care informeaza procesorul. In mod obisnuit, acesti senzori sunt localizati in colturile ecranului, deci atunci cand se aplica presiune, de obicei doi sau mai multi senzori actioneaza pentru a oferi informatii exacte despre locatie.
  • Industria auto: in industria auto, senzorii de presiune sunt o parte integranta a motorului si a sigurantei acestuia. In motor, acesti senzori monitorizeaza presiunea uleiului si a lichidului de racire si regleaza puterea pe care trebuie sa o furnizeze motorul pentru a atinge turatia corespunzatoare de fiecare data cand este apasat acceleratorul. Din motive de siguranta, senzorii de presiune sunt o parte importanta a sistemului de franare antiblocare (ABS), care se adapteaza la suprafata drumului si asigura ca, atunci cand franeaza la viteza mare, anvelopele nu se blocheaza si vehiculul nu aluneca. Senzorii de presiune din ABS descriu conditiile de drum si viteza cu care se deplaseaza vehiculul. Sistemele cu airbag folosesc, de asemenea, senzori de presiune, astfel incat sa poata activa pentru a asigura siguranta pasagerilor ori de cate ori exista o franare puternica sau o coliziune din spate.
  • Instrumente medicale: in instrumente precum monitoarele digitale de tensiune si ventilatoarele, sunt necesari senzori de presiune pentru a le optimiza in functie de sanatatea si nevoile pacientului.
  • Utilizari industriale: senzorii de presiune sunt utilizati pentru a monitoriza gazele si presiunile partiale ale acestora in unitatile industriale, astfel incat reactiile chimice mari sa aiba loc in conditii de mediu controlate cu precizie. In industria petroliera, senzorii detaliaza adancimea la care a ajuns platforma petroliera in timpul explorarii.
  • Aviatie: in aeronave, acesti senzori sunt necesari pentru a mentine un echilibru intre presiunea atmosferica si sistemele de control al aeronavei. Acest lucru nu numai ca protejeaza circuitul si diferitele componente interne ale aeronavei, dar ofera, de asemenea, date exacte sistemului despre mediul extern. In plus, nivelurile speciale de presiune a aerului trebuie mentinute in cabina si pasagerii trebuie sa se bucure de conditii normale de respiratie.
  • Industria marina: Pentru nave si submarine, sunt necesari senzori de presiune pentru a estima adancimea la care functioneaza si pentru a detalia conditiile marine, astfel incat sistemele electronice sa poata fi sigure. Cerintele de oxigen ale proiectelor subacvatice sunt, de asemenea, reglementate de senzori de presiune.

Pentru a vedea mai multi senzori de presiune, acceseaza https://www.sensodata.store.ro/baumer/senzori-proces/senzori-de-presiune.

Ce sunt senzorii si la ce ajuta in general?

Cel mai simplu exemplu de senzor este un LDR sau un rezistor dependent de lumina. Este un dispozitiv, a carui rezistenta variaza in functie de intensitatea luminii la care este supus. Cand lumina care cade pe un LDR este mai mare, rezistenta sa devine foarte mica si cand lumina este mai mica, bine, rezistenta LDR devine foarte mare.

Putem conecta acest LDR intr-un divizor de tensiune (impreuna cu alt rezistor) si putem verifica caderea de tensiune pe LDR. Aceasta tensiune poate fi calibrata la cantitatea de lumina care cade pe LDR. Prin urmare, un senzor de lumina.

Acum ca am vazut ce este un senzor, vom continua cu clasificarea senzorilor.

Exista mai multe clasificari ale senzorilor realizate de diferiti autori si experti. Unele sunt foarte simple, iar altele sunt foarte complexe. Urmatoarea clasificare a senzorilor poate fi deja utilizata de un expert in subiect, dar aceasta este o clasificare foarte simpla a senzorilor.

In prima clasificare a senzorilor, aceste produse sunt impartite in active si pasive. Senzorii activi sunt cei care necesita un semnal de excitatie extern sau un semnal de alimentare.

Senzorii pasivi, pe de alta parte, nu necesita niciun semnal de alimentare extern si genereaza in mod direct un raspuns de iesire.

Celalalt tip de clasificare se bazeaza pe mijloacele de detectare utilizate in senzor. Unele dintre mijloacele de detectare sunt electrice, biologice, chimice, radioactive etc.

Urmatoarea clasificare se bazeaza pe fenomenul de conversie, adica pe intrare si iesire. Unele dintre fenomenele comune de conversie sunt fotoelectrice, termoelectrice, electrochimice, electromagnetice, termooptice etc.

Clasificarea finala a senzorilor sunt senzorii analogici si digitali. Senzorii analogici produc o iesire analogica, adica un semnal de iesire continua (de obicei tensiune, dar uneori alte marimi, cum ar fi Rezistenta etc.), in raport cu cantitatea masurata.

Senzorii digitali, spre deosebire de senzorii analogici, functioneaza cu date discrete sau digitale. Datele din senzorii digitali, care sunt utilizate pentru conversie si transmisie, sunt de natura digitala.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu