De ce gradinita este cea mai importanta etapa din educatia copilului dumneavoastra?

De ce gradinita este cea mai importanta etapa din educatia copilului dumneavoastra?In mod ideal, gradinita va fi debutul educatiei oricarui copil, iar acest lucru o plaseaza ca fiind cea mai importanta etapa din viata celor mici. Desi niciun program nu este perfect, anumite programe de gradinita sunt mult mai interesante comparativ cu altele, iar dumneavoastra puteti alege cea mai buna gradinita.

Pentru inceput, va vom oferi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari, anume:

De ce sa aleg o anumita gradinita?

Gradinita ofera copilului dumneavoastra oportunitatea de a invata si exersa abilitatile sociale, emotionale, precum si modalitatile de rezolvare a problemelor si studiul; aceste aspecte vor fiind intampinate de-a lungul vietii de elev / student.

Dezvoltarea stimei de sine este unul dintre obiectivele importante ale gradinitei. Acesta este procesul de a-i ajuta pe copii sa se simta bine cu sine insusi, dar si sa devina increzator in capacitatea sa de a aborda provocarile studiului, iar mai multi specialisti sustin ca lectura poate fi de un mare ajutor in acest sens.

Gradinita ii invata pe copii cooperarea: abilitatea de a lucra, de a invata si de a se intelege cu ceilalti. Un an in gradinita ofera copilului posibilitatea de a invata sa fie rabdator si  ii va exersa capacitatea de a rezolva problemele pe rand, de a vorbi in public si de a ii asculta pe ceilalti.

Majoritatea copiilor sunt curiosi in mod natural, dar unii dintre acestia nu stiu cum sa se concentreze sau sa foloseasca aceasta curiozitate in scopul invatarii. La gradinita, educatorii vor stimula si directiona curiozitatea si dragostea naturala a copilului pentru invatare.

Cum arata o gradinita ideala?

Intrebati orice numar de educatori si parinti si veti obtine multe descrieri diferite ale gradinitei ideale. Totusi, o gradinita ar trebui:

Sa ofere o combinatie de activitati formale (initiate de profesor) si informale (initiate de copii). Asadar, proiectele ii vor permite copilului sa lucreze atat pe cont propriu, cat si in grupuri mici.

Sa incurajeze dragostea pentru carti, citit si scris. De altfel, institutia va trebui sa puna la dispozitie tuturor copiilor carti si culegeri, concepute special pentru categoria lor de varsta.

Ce se intampla daca programul este mai putin ideal?

Majoritatea parintilor sunt preocupati de calitatea programului oferit de gradinita. In primul rand, va trebui sa acordati institutiei si educatorilor timp pentru a observa directia in care studiul va merge. Majoritatea programelor de gradinita se desfasoara de-a lungul perioadelor lungi de timp, pentru a ii ajuta pe copii sa se separe de familiile lor si sa inceapa sa aiba incredere in invatatori si in colectiv.

In cazul in care dupa cateva saptamani sunteti nemultumit de programa gradinitei, discutati cu educatorii. Intrebati-i despre obiectivele pe care le au si impartasiti-va asteptarile. De altfel, nu uitati sa cereti informatii constant, atat despre programul de studii, cat si despre performanta copilului dumneavoastra.

In cazul in care un educator nu isi desfasoara activitatea conform normelor impuse in gradinite si scoli, va fi momentul sa purtati o discutie cu directorul institutiei. Acest lucru il va ajuta pe director sa vada care este problema.

Centrele de ingrijire a copiilor sunt, in general, o optiune pentru parintii care lucreaza, care au nevoie de ingrijirea copiilor lor in timpul zilei; centrele accepta copii si copii mici si sunt programe cu norma intreaga, pe tot parcursul anului. Gradinita  se refera la o clasa educationala pentru pentru copiii de 3 si 4 ani. Multi ofera un program cu jumatate de norma (de exemplu, cateva ore pe zi, de doua pana la cinci ori pe saptamana), precum si ingrijire de o zi intreaga. Cu toate acestea, termenii sunt adesea folositi interschimbabil. Un centru de ingrijire a copiilor cu profesori cu experienta, bine pregatiti si activitati stimulante ofera copiilor avantaje similare cu cele ale gradinitei.

Exista dovezi din ce in ce mai mari ca copiii castiga mult din mersul la gradinita, spune consilierul parintilor , Kathleen McCartney, Decanul Harvard Graduate School of Education, din Cambridge, Massachusetts. „La gradinita, ei sunt expusi numerelor, literelor si formelor. Si, mai important, invata cum sa socializeze – sa se inteleaga cu ceilalti copii, sa impartaseasca, sa contribuie la timpul in grup.”

Statisticile arata ca majoritatea copiilor frecventeaza cel putin un an de gradinita: potrivit Institutului National de Cercetare a Educatiei timpurii (NIEER), mai mult de doua treimi din copiii de 4 ani si mai mult de 40% din copiii de 3 ani au fost inscrisi la gradinita anul trecut. „Copiii care frecventeaza gradinitele de inalta calitate intra la gradinita cu abilitati mai bune de citire, vocabulare mai bogate si abilitati de matematica de baza mai puternice decat cei care nu fac acest lucru”, spune directorul NIEER, W. Steven Barnett.

„Fiecare copil ar trebui sa aiba un fel de experienta de grup inainte de a incepe gradinita”, spune Amy Flynn, directorul Bank Street Family Center din New York. Cursurile de muzica si gimnastica sunt grozave, dar ceea ce fac gradinitele este sa-i inveti pe copii sa fie elevi. Copilul  va invata cum sa ridice mana, sa se intoarca si sa ceara atentia profesorului. Mai mult, va invata cum sa se desparta de mami, care ramane adesea intr-o clasa de muzica sau sala de gimnastica.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu