Cum sa cumparati o casa: de unde incepeti?

Alegerea unui ansamblu rezidential de lux este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand doriti sa cumparati o casa. Sunteti pe cale sa decideti unde veti locui, daca nu pentru totdeauna, atunci cel putin pentru o perioada lunga de timp.

In plus, trebuie sa aveti anumite garantii, cum ar fi faptul ca nu este legat de o ipoteca sau ca nu exista defecte nedeclarate. In plus, trebuie sa tineti cont de pret, daca acesta este cu adevarat corect in raport cu proprietatea pe care o cumparati si daca este la indemana dumneavoastra, chiar si cu ajutorul unui credit ipotecar.

Cum sa cumparati o casa: agentia imobiliara

Una dintre cele mai frecvente (si, in cele mai multe cazuri, si cea mai sigura) alegeri este sa apelati la o agentie imobiliara. In acest caz, trebuie sa stiti ca va trebui sa platiti intermediarului un procent din pretul de achizitie (de obicei 3%).

In schimb, agentia va va furniza documentele de care aveti nevoie privind starea casei si orice drepturi ale tertilor, cum ar fi o ipoteca. Totusi, va trebui sa solicitati o expertiza cadastrala pentru a verifica

  • proprietatea efectiva a casei
  • categoria proprietatii;
  • numarul de camere;
  • absenta unor defecte (executari silite, sechestre etc.);
  • clasa energetica.

De asemenea, agentia se va ocupa de pregatirea propunerii de cumparare, a preliminariilor si a actului de vanzare si va va asista in momentul incheierii actului notarial.

Cum sa cumparati o casa: propunerea de cumparare

Spre deosebire de contractul prelimina, propunerea de cumparare a unei locuinte este o declaratie prin care cumparatorul, se angajeaza sa doreasca sa cumpere acea proprietate la un anumit pret si sa plateasca un avans pentru aceasta. La randul sau, insa, vanzatorul are dreptul de a evalua alte propuneri. Aceasta inseamna ca, daca gaseste o alta persoana care ii ofera mai mult, este liber sa incheie afacerea in alta parte. Dar daca vanzatorul accepta propunerea de cumparare, aceasta devine un contract preliminar.

Cum sa cumparati o casa: contractul preliminar

Contractul preliminar, obliga cele doua parti sa semneze contractul de vanzare propriu-zis in fata notarului intr-un anumit termen. Prin urmare, garanteaza partilor, pe de o parte, vanzarea proprietatii si, pe de alta parte, cumpararea. Oricine nu respecta acest pact poate fi adus in fata unui judecator.

Cum sa cumparati o casa: actul de vanzare

Aceasta conduce la actul de vanzare, cand, de regula, are loc predarea proprietatii (adica predarea cheilor de la casa). Desi poate exista un alt acord intre parti, cum ar fi:

  • livrarea anticipata, chiar daca vanzatorul ramane proprietarul bunului si, prin urmare, responsabil pentru acesta in toate scopurile legale;
  • livrare amanata, adica ulterioara actului de vanzare, la cererea vanzatorului. Actul trebuie sa precizeze data pana la care casa trebuie sa fie goala si la dispozitia cumparatorului, precum si eventualele penalitati care trebuie platite in cazul in care acest termen nu este respectat.

Cum sa cumparati o casa: ce trebuie verificat?

Tocmai am mentionat contractul preliminar pentru cumpararea unei proprietati. Fie ca locuinta este inca in constructie, fie ca a fost deja finalizata si locuita de vanzator de ceva timp, inainte de a semna contractul preliminar este necesar sa se verifice daca proprietatea apartine efectiv persoanei care intentioneaza sa o scoata la vanzare.

Acest lucru poate fi verificat la Registrul funciar, intreband daca proprietatea este in proprietate exclusiva sau in comun (asa-numita proprietate comuna).

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu