Sanatatea mentala: cum poti stimula hormonii fericirii prin schimbari in stilul de viata

Cu totii ne dorim fericire, pentru ca este o emotie minunata, care poate stimula mintea si corpul, facandu-te sa razi sau chiar sa plangi si este suficient de contagioasa incat sa poata fi raspandita si la alte persoane. Corpurile noastre trec printr-o serie de procese chimice extrem de complicate care ne fac sa ne simtim fericiti, veseli sau exuberanti.
Pentru a te mentine fericit, este important sa intelegi ce sunt “hormonii fericirii” si cum poti face in asa fel incat sa stimulezi eliberarea lor, pentru a te simti fericit si multumit. In cele de mai jos vei gasi cativa dintre hormonii fericirii produsi de corpul tau si vei invata cum sa le stimulezi productia prin schimbari in stilul de viata.

1. Serotonina este un neurotransmitator si un hormon ce contribuie la reglarea starii de spirit, alaturi de digestie, foame, somn, invatare si memorie.
2. Dopamina, denumita si „hormonul senzatiei de bine”, este un neurotransmitator care joaca un rol crucial in sistemul de recompensa din creierul uman. Alaturi de invatare, memorie si alte lucruri, dopamina este asociata cu sentimentele placute.
3. Endorfinele sunt hormonii pe care corpul tau ii creeaza in mod natural pentru a calma durerea ca reactie la stres sau disconfort. Nivelul endorfinelor poate creste si ca urmare a unor comportamente satisfacatoare, precum mancatul, exercitiile fizice sau sexul.
4. Oxitocina, cunoscuta si ca „hormonul iubirii”, este cruciala pentru alaptare, nastere si pentru o relatie stransa intre parinte si copil. In plus, ea poate incuraja conectarea, empatia si increderea in parteneriate. Afectiunea fizica duce adesea la o crestere a nivelului de oxitocina.
Acum ca stii deja care sunt “hormonii fericirii”, vom incerca sa intelegem ce schimbari in stilul de viata pot contribui la producerea acestor hormoni in doze suficiente.

Schimbari de lifestyle care pot stimula productia de hormoni ai fericirii

1. Implica-te in activitati fizice

Majoritatea oamenilor sunt constienti ca sportul si miscarea elibereaza endorfine. Orice tip de exercitiu care iti creste ritmul cardiac te va face sa te simti bine, iar un antrenament obositor care face asta te-ar putea face sa te simti euforic datorita miscarii. Receptorii de durere din creierul tau vor interactiona, de asemenea, cu endorfinele intr-un mod care iti reduce practic senzatia de durere.

2. Mananca alimente care stimuleaza hormonii fericirii

Dieta influenteaza semnificativ modul in care functioneaza hormonii. Datorita continutului sau ridicat de feniletilamina, ciocolata neagra in doze mici iti poate imbunatati starea de spirit. Alte alimente care pot imbunatati starea de spirit sunt ardeiul iute, care contine capsaicina, pestele gras datorita acizilor grasi omega 3, cafea (consumata cu moderatie), alimente care contin triptofan, cum ar fi carnea de pui, ouale, laptele, nucile si semintele, dar si cafeaua in cantitati moderate.

3. Fa un masaj

Masajul sau orice alta forma de atingere relaxanta, poate contribui la eliberarea de endorfine si la stimularea poductiei de oxitocina, atat la cel care primeste masajul cat si la persoana care il face. Acelasi lucru este valabil si pentru alte modalitati de vindecare ce relaxeaza corpul si reduc durerea, asa cum sunt acupunctura, ingrijirea chiropractica si hidroterapia.

4. Razi mai mult

Urmareste programul tau preferat de comedie pentru a secreta endorfine. Rasul reduce stresul, intareste sistemul imunitar si imbunatateste starea de spirit in general. Pentru ca functioneaza atat de bine, terapia prin ras a devenit o terapie cognitiv-comportamentala recunoscuta pentru tratarea stresului si a tristetii la pacienti.

5. Stai la soare

Pe langa consumul de peste, ficat de peste si galbenusuri de ou, vitamina D poate fi obtinuta si prin expunerea pielii la soare dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Pe langa mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului imunitar, aceasta vitamina promoveaza indirect si productia de serotonina, un hormon care poate diminua simptomele depresiei.

6. Asculta muzica

Mai mult de unul dintre hormonii fericirii poate fi stimulat cu ajutorul muzicii. Muzica instrumentala, in special cea care induce o stare de calm, poate face creierul sa produca mai multa dopamina. Insa daca iti place muzica, simplul fapt ca o asculti te poate ajuta sa te simti mai bine. Productia de serotonina poate creste ca urmare a imbunatatirii starii de spirit.

7. Practica recunostinta

Sistemul de recompensa al creierului este activat de recunostinta, iar in acest proces sunt eliberate substante chimice responsabile pentru starea de bine. Multe persoane tin in mod obisnuit un carnetel al recunostintei, in care isi trec toate motivele pentru care se simt binecuvantate, in timp ce altele fac „exercitiul celor trei binecuvantari”, ce implica concentrarea in fiecare seara pe trei binecuvantari.

8. Fa un dus rece

Un dus fierbinte este linistitor, insa o explozie de apa rece iti va trezi endorfinele si te va ajuta sa te simti usor euforic. O serie de studii recente au analizat expunerea la apa rece si terapia cu aceasta. Expertii sustin ca productia de endorfine (analgezicele naturale ale corpului uman) ca urmare a unui dus rece, are capacitatea de a-ti imbunatati starea de spirit.
Acestea sunt doar cateva dintre modurile in care iti poti stimula in mod natural si intr-o maniera sigura hormonii fericirii, astfel incat sa ai mereu o stare de bine si de satisfactie.

Sursa: https://www.ndtv.com/health/heres-how-you-can-boost-happy-hormones-through-simple-lifestyle-changes-3677122

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu