Ce sunt resursele umane si cum ajuta firmele?

Descopera importanta activitatii desfasurate de zona de Resurse Umane pentru a oferi companiei personalul necesar bunei functionari a acesteia.

In centrul unei organizatii se afla capitalul uman. Resursele Umane sunt responsabile pentru furnizarea de catre companie a personalului necesar pentru buna functionare a acesteia.

Acest lucru implica, prin urmare, asigurarea unui numar suficient, dar si competent si motivat pentru buna functionare a organizatiei. Astazi vom afla mai multe despre functia sa in cadrul companiilor.

Ce sunt resursele umane?

Resurse Umane -este departamentul unei companii care este responsabil pentru gasirea, selectarea, recrutarea si instruirea persoanelor care aplica pentru un loc de munca, precum si administrarea beneficiilor sau beneficiilor acordate acestora.

Departamentul de Resurse Umane este o parte vitala a oricarei companii, deoarece activitatea sa este dezvoltata impreuna cu schimbarile care apar si cautarea cresterii, in timp ce lucreaza la cautarea angajatilor de calitate in scopurile necesare.

Acest domeniu, indiferent de dimensiunea companiei, trebuie sa lucreze pentru a creste productivitatea angajatilor si pentru a prevedea orice situatie care dauneaza mediului de lucru, precum si sa acorde compensatii, beneficii, sa pastreze in ordine si in conformitate cu legea beneficiile angajatilor si chiar sa se ocupe de disponibilizarile de personal.

Tipuri de resurse umane

Gestionarea capitalului uman nu este o sarcina usoara, in plus, exista diverse activitati care trebuie sa se desfasoare in mod continuu, de la gestionarea contractelor si a statelor de plata, angajarea de personal nou (dar si, eventual, tragerea acestora) si anticiparea nevoilor viitoare, imbunatatirea carierei si a salariilor, dezvoltarea competentelor individuale si colective, gestionarea relatiilor sociale si a eventualelor conflicte, etc.

Pentru a putea ataca toate aceste probleme, exista diferite persoane care se specializeaza intr-o anumita activitate. In continuare, avem pentru tine diferitele tipuri de Resurse Umane care exista:

  • Recrutare si selectie:Locurile de munca in managementul resurselor umane includ recrutori profesionisti care ocupa posturile vacante din cadrul unei organizatii pentru a executa politici interne de angajare si pentru a respecta toate standardele stabilite de autoritati.
  • Compensatii si beneficii:Ei se asigura ca angajatii sunt platiti corect si primesc beneficii precum asigurarile de sanatate, asigurarile de viata si acoperirea persoanelor cu handicap.Profesionistii in resurse umane din acest domeniu pot efectua un sondaj salarial, pot efectua analize de date despre ceea ce se castiga in industrie, pot pregati si distribui rapoarte de compensare si pot negocia pachete de beneficii cu furnizori terti.
  • Sanatate si siguranta:Profesionistii din domeniul sanatatii si securitatii lucreaza pentru a preveni accidentele de munca si bolile. Acestea ofera programe si asigura respectarea standardelor de securitate in munca.
  • Relatii de munca:Lucratorii din relatiile cu angajatii previn si rezolva problemele legate de performanta angajatilor. Ei lucreaza pentru a mentine relatii pozitive angajator-angajat pentru a evita scaderea moralului si scaderea productivitatii.
  • Formare si dezvoltare:Profesionistii  evalueaza nevoile de formare ale unei organizatii, ofera instruire angajatilor si evalueaza rezultatele programelor de formare finalizate.Acesti profesionisti pot, de asemenea, sa desfasoare programe de orientare pentru noii angajati. Instruirea profesionistilor se asigura ca angajatii finalizeaza formarea.
  • Managementul riscului:Managementul riscului este o abordare de afaceri utilizata pentru a minimiza riscul organizational. In resurse umane, managementul riscului presupune analizarea fiecarei zone si identificarea potentialului de vatamare.
  • Manageri si directori:Managerii pot lua legatura intre angajati si management, pot participa la sesiunile de strategie ale companiei si pot face recomandari pentru noi politici de angajare si compensare.

Un director de resurse umane are cunostinte despre toate aspectele managementului, dezvolta obiective departamentale si ajuta personalul sa le indeplineasca. Vezi aici cursuri inpector de resurse umane si cu siguranta vei reusi sa obtii avizele dorite.

Managementul Resurselor Umane

Obiectivul managementului resurselor umane este ca compania sa aiba cel mai calificat si calificat personal, care este bine platit, sa caute cel mai mare numar de beneficii si sa stabileasca functii astfel incat fiecare membru al companiei sa-si indeplineasca cea mai buna activitate in conformitate cu obiectivele organizatiei.

Pentru a face un bun management al resurselor umane este, de asemenea, necesar sa ai cunostinte vaste despre industria in care lucrezi si sa ai capacitatea de conducere a personalului responsabil.

Caracteristicile departamentului de Resurse Umane

Cand te gandesti la zona de Resurse Umane a unei organizatii, iti poti imagina calitatile, caracteristicile si abilitatile pe care le poseda. Acestea sunt cele mai reprezentative:

  • Cunoastere:Departamentul trebuie sa aiba o baza fundamentala in multe functii de resurse umane. In plus, este extrem de important ca sa stie cum sa faca fata provocarilor care apar zi de zi in cadrul organizatiei, fie ca este vorba de ceva simplu sau complex, trebuie sa fie capabili sa rezolve orice tip de problema.
  • Comunicare:Personalul de resurse umane trebuie sa aiba bune abilitati de comunicare. Adica pot asculta si trata oamenii intr-un mod prietenos si profesionist, astfel incat oamenii sa poata relationa cu usurinta. Comunicarea eficienta cu angajatii este una esentiala in departamentele unei companii.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu