Ce sunt cutiile de plastic si la ce sunt utile?

Cutiile din plastic sunt ambalaje reutilizabile destinate transportului si depozitarii anumitor produse.

Producatorii de cutii si recipiente din plastic au doua piete principale: sectorul fructelor si legumelor si sectorul industrial. In ceea ce priveste primul, clientii sai sunt interesati de asa-numitele containere de transport reutilizabile (ERT), care sunt de obicei perforate (pentru a favoriza respiratia produsului) si care pot fi stivuite.

In ceea ce priveste sectorul industrial, exista multe tipuri de cutii de plastic pe piata: cu deschidere frontala, cu deschidere laterala, cu manere deschise, cu manere inchise, pereti netezi si fund, pereti si fund la gratar, stivuite, potrivite, pliabile etc…

Acestea sunt disponibile intr-un numar mare de dimensiuni. Acestea sunt utilizate ca mijloc de depozitare sau transport, atat in circuite interne din cadrul fabricii, cat si externe intre furnizori si clienti din cele mai diverse sectoare industriale. Un exemplu ce cutii folosite sunt 600 mm x 400 mm x 344 mm.

In cadrul cutiilor din plastic pentru uz industrial, ar trebui evidentiate doua tipologii pentru importanta si specificitatea lor: cutiile standard europene si cutiile cu sisteme de pozitionare si ghidare in liniile de transport si depozitele automate.

Principalele avantaje ale carcasei din plastic fata de alte materiale sunt usurinta, rezistenta la impact si uniformitatea masuratorilor si dimensiunilor. Ca dezavantaje, dificultatile de respectare a reglementarilor exigente privind etichetarea produselor ies in evidenta. Aceasta etichetare trebuie efectuata cu ajutorul unei etichete imprimate anterior care, de obicei, este fixata pe cutie cu ajutorul unui etichetator, avand in vedere dificultatea de a marca chiar pe cutie.

Cutii standard pentru Europa

Cele mai utilizate cutii de polipropilena pentru uz industrial pe piata europeana sunt cele numite Standard Europe. Standardul Europa include toate acele cutii ale caror masuratori, efectuate in cadrul superior, sunt submultipuri ale masuratorilor standard ale paletului european, de unde si numele sau.

In acest fel, un numar definit de cutii Norma Europa pot fi stivuite, depozitate si/sau transportate pe un palet european, chiar combinand diferite dimensiuni ale cutiilor, fara a depasi sau a nu avea spatiu in paletul propriu-zis, facilitand, comandand si asigurand stivuirea cutiilor in functionare si optimizand utilizarea paletilor si, prin urmare, minimizarea costurilor de transport si depozitare.

Acestea sunt companii care inchiriaza cutii si containere (in principal pentru sectorul fructelor si legumelor) si se angajeaza sa colecteze si sa curete recipientul odata ce continutul ajunge la destinatie.

Operatiunea este urmatoarea: se percepe o taxa pentru utilizarea cutiilor livrate si un depozit pentru fiecare cutie livrata. Inchirierea include, de obicei, livrarea containerelor goale in locul pe care clientul il alege si colectarea acestora, odata ce acestea au fost golite, la punctul de vanzare, precum si spalarea cutiei. Modelele de cutii oferite sunt limitate la doua suprafete de baza (60×40 si 30×40) si mai multe inaltimi in fiecare.

Sistemul de rezervoare reutilizabile pentru ambalaje de transport (ERT) a inceput sa fie stabilit in Europa la inceputul anilor ’90, ca raspuns la reglementarile privind ambalajele care intrau in vigoare in tari precum Germania. In ceea ce priveste volumul si durata calatoriilor lor, clientul de necontestat al piscinelor din Europa a fost sectorul fructelor si legumelor.

La inceputul anului 1997, au fost convenite standarde de margine si masurare pentru modelele de cutii cel mai frecvent utilizate in transportul fructelor si legumelor, ceea ce faciliteaza interoperabilitatea ambalajelor.

In ceea ce priveste mediul, piscinele se caracterizeaza prin incurajarea utilizarii containerelor multifunctionale, spre deosebire de carton si lemn, care teoretic sunt destinate pentru o singura utilizare. Pe de alta parte, plasticul pe care il incorporeaza multe cutii nu este 100% reciclabil si, prin urmare, polueaza mai mult decat cartonul sau lemnul. Astfel, multe piscine au optat pentru utilizarea containerelor din polipropilena, un material complet recuperabil.

Cand sa folositi cutii de plastic pentru depozitare?

Cutiile din plastic sunt recomandate in special in depozitarea si transportul:

  • Fructe si legume, ale caror proprietati organoleptice sunt cel mai bine intretinute in cutii de plastic pentru depozitarea cu retea, deoarece lasa aerul sa treaca si permit ventilarea adecvata a alimentelor.
  • Piese metalicesau electronice mici, cu forme sau margini nepotrivite pentru conservare intr-o cutie de carton.
  • Produse farmaceuticecare necesita o temperatura stabila pentru o conservare adecvata.
  • Articole in vrac, in general, care calatoresc in conditii de siguranta de la scurgeri in interiorul cutiilor de plastic pentru depozitare.

Tipuri de cutii din plastic pentru depozitare

Cutiile standard europene sunt fabricate in conformitate cu orientarile si masurile standard pentru intregul continent stabilite de UE. Ele sunt stivuite si paletizabile pe europalete. Acestea sunt disponibile in diferite dimensiuni si cu manere inchise si deschise pentru o manipulare usoara. De asemenea, puteti alege daca doriti un capac sau nu!

Sertarele din plastic care pot fi stivuite sunt ideale pentru depozite si ateliere de piese de schimb, unde este necesar sa aveti acces rapid si eficient la obiectele depozitate. Modelele de sertare au vergeturi laterale care favorizeaza manipularea lor si raman neschimbate inainte de actiunea acizilor, grasimilor, substantelor chimice sau variatiilor bruste de temperatura.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu