Cat de important este mersul la psiholog?

Sanatatea mintala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica, insa multe persoane inca evita sa caute ajutor profesional pentru problemele lor mentale si emotionale. Chiar si intr-o era in care terapia si psihologia sunt din ce in ce mai acceptate, doar un procent mic de oameni alege sa mearga la psiholog. Exista mai multe motive pentru aceasta, iar in acest articol vom explora cateva dintre cele mai importante.

Prejudecatile si stigmatizarea

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta sanatatea mintala este stigmatizarea asociata cu problemele mentale si emotionale. Multi oameni inca vad problemele de sanatate mintala ca fiind semne de slabiciune sau chiar de nebunie, si se tem de judecatile celor din jur daca ar cauta ajutor profesional. Pentru a aborda aceasta problema, este important sa continuam sa educam oamenii cu privire la problemele de sanatate mintala si sa luptam impotriva stigmatizarii asociate cu acestea.

Trebuie sa aratam ca cautarea de ajutor nu este un semn de slabiciune, ci dimpotriva, este un semn de putere si de incredere in sine. Prin educarea oamenilor si prin deschiderea conversatiei despre problemele de sanatate mintala, putem ajuta la indepartarea stigmatului si la promovarea unei atitudini pozitive fata de terapie si psihologie. Pe cabinet psihologie poti vedea detalii.

Costul si accesibilitatea

Alt motiv pentru care doar un procent mic de oameni alege sa mearga la psiholog este costul si accesibilitatea. Terapia poate fi costisitoare, iar unii oameni nu au acces la asigurare de sanatate sau la servicii de sanatate mintala prin intermediul locului de munca sau a altor canale.

Pentru a aborda aceasta problema, trebuie sa continuam sa luptam pentru accesibilitatea la servicii de sanatate mintala si pentru asigurarea ca costul nu este o bariera pentru cei care au nevoie de ajutor. In plus, trebuie sa continuam sa dezvoltam si sa promovam alternative mai accesibile, cum ar fi terapia online sau prin intermediul aplicatiilor de sanatate mintala.

Aceste optiuni pot fi mai convenabile si mai accesibile pentru oameni si pot ajuta la imbunatatirea accesului la servicii de sanatate mintala.

Frica de judecati si confidentialitatea

Multi oameni se tem sa caute ajutor profesional pentru problemele lor de sanatate mintala din cauza fricii de judecatile celor din jur si de lipsa de confidentialitate. Motivele pentru care doar un procent mic de oameni merg la psiholog sunt multiple si pot fi legate de diferite factori, precum stigmatizarea, lipsa de informatie, sau chiar refuzul de a recunoaste ca ai nevoie de ajutor.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii nu apeleaza la serviciile unui psiholog este stigma sociala asociata cu problemele de sanatate mentala. In multe culturi, boala mentala este inca privita cu suspiciune si dispret, iar cei care sufera de astfel de probleme sunt adesea marginalizati si stigmatizati. Acest lucru poate face ca multi oameni sa se simta rusinati sau jenati sa isi caute ajutorul unui specialist. De asemenea, lipsa de informatie si educatie despre sanatatea mentala poate fi un factor important in decizia de a nu merge la psiholog. Multi oameni nu stiu ce inseamna sa ai probleme de sanatate mintala sau cum sa recunosti semnele si simptomele asociate cu aceste probleme.

De aceea, este important sa se promoveze informarea si educatia despre sanatatea mintala, pentru a reduce stigma si a face mai accesibile serviciile de ingrijire. Un alt factor important este acela ca oamenii pot simti ca nu au suficienta incredere in psihologi, ca nu au timpul necesar pentru terapie sau ca se simt stanjeniti sa vorbeasca despre problemele lor cu un strain.

Din istoria psihologiei

Cutia Skinner este o camera care izoleaza subiectul de mediul extern si are un indicator de comportament precum o parghie sau un buton. Cand animalul apasa butonul sau parghia, cutia este capabila sa ofere o intarire pozitiva a comportamentului (cum ar fi mancarea) sau o pedeapsa (cum ar fi un zgomot) sau un balsam simbol (cum ar fi o lumina) care este corelat fie cu intarirea sau pedeapsa pozitiva.

Concentrarea lui Skinner pe intarirea pozitiva si negativa a comportamentelor invatate a avut o influenta de durata in psihologie, care a scazut oarecum de la cresterea cercetarilor in psihologia cognitiva. In ciuda acestui fapt, invatarea conditionata este inca folosita in modificarea comportamentului uman. Cele doua carti de popularizare a lui Skinner, citite pe scara larga si controversate, despre valoarea conditionarii operante pentru a crea vieti mai fericite, raman argumente care provoaca gandirea pentru abordarea sa (Greengrass, 2004).

La inceputul secolului al XX-lea, psihologia americana a fost dominata de behaviorism si psihanaliza. Cu toate acestea, unii psihologi s-au simtit inconfortabil ca ceea ce ei considerau ca perspective limitate fiind atat de influente in domeniu. Ei s-au opus pesimismului si determinismului (toate actiunile conduse de inconstient) ale lui Freud. De asemenea, nu le-a placut reductionismul sau natura simplificatoare a behaviorismului.

Behaviorismul este, de asemenea, determinist la baza, deoarece vede comportamentul uman ca fiind determinat in intregime de o combinatie de genetica si mediu. Unii psihologi au inceput sa-si formeze propriile idei care subliniau controlul personal, intentionalitatea si o adevarata predispozitie pentru „bine” ca fiind importante pentru conceptul nostru de sine si comportamentul nostru. Astfel, a aparut umanismul.

Umanismul este o perspectiva in psihologie care subliniaza potentialul de bine care este innascut tuturor oamenilor. Doi dintre cei mai cunoscuti sustinatori ai psihologiei umaniste sunt Abraham Maslow si Carl Rogers (O’Hara, nd).

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu