Care sunt traditiile zilei de nastere?

Care sunt traditiile zilei de nastere?O petrecere pur si simplu nu este o petrecere reusita fara un tort copii smiley face pe masura. Totusi, te-ai intrebat vreodata care este motivul? Cu siguranta, majoritatii oamenilor le place tortul (suntem convinsi ca persoanele care spun ca nu, cu siguranta glumesc). Dar cand si cum au aparut traditiile pe care le stim astazi si pe care le practicam de fiecare data cand este ziua cuiva (tortul, cantecul de “la multi ani”, lumanarile, pusul dorintei”)? Toate acestea, cum au inceput?

Se crede ca primul tort de ziua de nastere a cuiva a fost preparat in Germania, in timpul Evului Mediu. Asadar, iar in aceasta perioada germanii sarbatoreau zilele de nastere ale copiilor servindu-I cu tort, numind sarbatoarea Kinderfest.

Torturile sunt si au fost intotdeauna desertul preferat al copiilor indiferent de ocazie; fie ziua de nastere a cuiva sau petreceri mai mici. Asadar, deserturile sunt cele care fac orice ocazie sa fie una speciala, iar acest lucru insemna ca evenimentul este suficient de special pentru a fi sarbatorit intr-un mod adecvat. Orice petrecere nu ar avea sens fara un tort apetisant, mai ales zilele de nastere ale celor mici, iar acest eveniment este considerat cel mai important al anului, mai ales pentru persoanele sarbatorie. Atat torturile, cat si prajiturile au fost introduse in mod traditional ca fiind cel mai important fel de mancare, in momentul in care o persoana isi sarbatoreste ziua de nastere

Torturile erau initial un produs pufos, asemanator painii, iar mai tarziu au devenit o versiune mult mai dulce, purtand numele de Geburtstagorten. In secolul al XVII-lea, torturile pentru ziua de nastere au fost preparate intr-un mod mult mai elaborat, avand diferite detalii confectionate din pasta de zahar si glazura, precum si diferite straturi de crema si decoratiuni. Totusi, in aceasta perioada, torturile erau accesibile doar pentru cei bogati, din clasa inalta a societatii, datorita ingredientelor extrem de scumpe, care se gaseau foarte greu in perioada respectiva.

In secolul al XVIII-lea, alimentele si ustensilele de copt au devenit mai accesibile si, prin urmare, pretul torturilor a scazut semnificativ, iar numarul de produse a crescut considerabil.

De ce punem lumanarele pe tort?

Istoria ii prezinta pe locuitorii Greciei Antice ca fiind primii oameni care au inceput sa puna lumanari pe deserturi. Grecii preparau deserturi in forma rotunda pentru a-l cinsti pe Artemis, zeul lunii. Lumanarile aprinse pe tort reprezentau stralucirea lunii, iar fumul de la lumanarilor le purta rugaciunile si urarile grecilor catre zeii care traiau in Ceruri.

Unii istorici cred ca traditia a inceput de fapt in Germania, unde se presupune ca o lumanare a fost asezata pe tort pentru a reprezenta „lumina vietii”.

Astazi, majoritatea culturilor occidentale sarbatoresc zilele de nastere servindu-I pe invitati cu tort, care are lumanari aprinse si cantand ‘La multi ani!’ sarbatoritului. Numarul lumanarilor reprezinta de obicei varsta persoanei care este sarbatorita, insa in zilele de astazi se folosesc si lumanari in forma de cifre. Multi cred ca sarbatoritul va trebui sa isi puna o dorinta  in momentul in care sufla spre toate lumanarile aprinse. Dorinta nu poate fi spusa altcuiva, deoarece aceasta nu se va implini.

Ceea ce a fost candva doar un simplu desert este in prezent o modalitate de a ne arata aprecierea fata de o persoana. Gamele de torturi puse la dispozitie sunt sub diverse forme si au arome complexe. Unele dintre cele mai populare arome includ cremele de fructe cu glazura de branza, crema din fasole rosie cu glazura din crema de unt, precum si clasica ciocolata cu vanilie. Poti alege orice combinatie iti place, iar daca ai anumite preferinte, vei putea discuta cu personalul de la cofetarie in vederea realizarii un produs customizat, care sa indeplineasca toate cerintele personale.

Data viitoare cand sarbatoresti cu bucurie o zi de nastere impreuna cu prietenii sau familia, gandeste-te la lunga istorie a acestei traditii distractive si interesante.

Urari la multi ani

Atunci cand comandam un tort customizat, de cele mai multe ori ne gandim la modele indraznete si amuzante, care sa atraga atentia tuturor. Totusi, uitam ce putem scrie pe aceste deserturi savuroase, astfel incat persoana sarbatorita sa se simta apreciata de cei din jur. Asadar, daca doresti sa ii faci cuiva o surpriza de neuitat, dar nu stii ce sa scrii pe tortul de ziua de nastere, iti vom oferi cateva idei.

  1. Poti opta pentru clasicul „La multi ani, (numele persoanei sarbatorite)!”
  2. Daca vei cumpara un tort pentru copilul tau, ti-ai putea afectiunea scriind “La multi ani! Mami si tati te iubesc!
  3. Daca sarbatoritul provine dintr-un mediu multicultural, ai putea scrie pe tortul sau “La multi ani!”, atat in romana, cat si in limba sa materna. De altfel, chiar ai putea traduce unul dintre textele mentionate anterior si sa le trimiti cofetarului, astfel incat acesta sa poata scrie pe tort cel mai interesant mesaj.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu