Ce este vata bazaltica si cum se foloseste?

Vata minerala este unul dintre cele mai utilizate materiale izolatoare in constructii. Datorita originii sale naturale si a caracterului sau ecologic, vata bazaltica este, de asemenea, utilizata in mod obisnuit in constructia caselor din lemn.

Utilizari pentru vata bazaltica

Daca va ganditi sa va construiti propria casa din lemn, panourile din vata bazaltica sunt unul dintre materialele care vor compune proprietatea voastra. Daca ati auzit deja de el, dar ati dori sa aflati mai multe despre el, iata toate informatiile de care aveti nevoie pentru a afla mai multe despre acest material.

Ce este vata bazaltica?

Vata minerala este unul dintre cele mai utilizate materiale in constructiile moderne. Cunoscuta si sub denumirea de fibra minerala, este un silicat amorf obtinut din roci si, prin urmare, de origine naturala. Descoperirea acestui material este legata de analiza sedimentelor vulcanice din Hawaii si s-a constatat ca este format in principal din diabaze, bazalt si dolomita. Pentru uz industrial, vata bazaltica este utilizata in principal sub forma de panouri.

Utilizari

Datorita calitatilor sale izolatoare valoroase, panourile din vata minerala sunt utilizate pentru izolarea termo-acustica a locuintelor. Acestea pot fi utilizate atat la casele nou construite, cat si la cladirile vechi care fac obiectul unei imbunatatiri a eficientei energetice.

Versatilitatea vatei minerale ii permite sa fie utilizata ca izolator fonic in salile de inregistrare si studiourile de muzica, dar poate fi folosita si sub podelele unui apartament de condominiu pentru a reduce zgomotul din cladire. In plus, de cativa ani, vata bazaltica este folosita si in agricultura hidroponica sub forma de cuburi: aceste cuburi favorizeaza cresterea fructelor si legumelor.

De ce este vata bazaltica un material ecologic?

Utilizarea vatei de piatra pentru constructia de case ecologice este complet conforma si sigura: acest lucru se datoreaza faptului ca este o fibra naturala care este complet ecologica.

Din cauza originii sale stancoase, acest material a facut ani de zile obiectul unor cercetari pentru a se stabili daca este periculos pentru oameni. Cu toate acestea, putem spune ca ideea ca vata bazaltica este cancerigena este complet falsa: studiile pe aceasta tema, efectuate de organisme autorizate, cum ar fi AIRC si OMS, au infirmat aceasta posibilitate si, prin urmare, este un material sigur si functional pentru a fi utilizat in sectorul constructiilor.

Cum folosim vata minerala

Datorita calitatilor sale, folosim vata minerala pentru izolarea termica a caselor pe care le construim. Panourile sunt perfecte pentru izolarea exterioara, in cazul in care izolatia este aplicata direct pe peretii cladirilor.

Acest material este utilizat si in casele noastre ecologice ca izolatie a acoperisului, astfel incat acoperisul si, prin urmare, casa sunt izolate termic si acustic. Dorim sa va reamintim ca lana de sticla este hidrofuga si impermeabila la insecte si daunatori, precum si extrem de usor de montat: panourile pot fi realizate pentru a se adapta la orice suprafata, chiar si la cele facute la comanda.

Daca va ganditi sa construiti o casa din lemn complet pe masura, sigura si eficienta, vata bazaltica Rockwool va poate ajuta sa va transformati proiectul in realitate. Folosim numai materiale ecologice si ne construim biocasele respectand sanatatea dumneavoastra si a mediului in care traim.

Cum se foloseste vata bazaltica?

Izolatia compozita combina izolatia vrac si reflectorizante. Exemplele includ placi cu fata folie, paturi reflectorizante cu fata folie si baturi cu spate folie. Orientarea foliei necesita o atentie atenta pentru a se asigura ca este cea mai eficienta si nu creste riscul de condens. Fiti constienti de faptul ca izolatia cu folie reflectorizanta ar trebui sa fie pe partea calda a oricarui sistem de constructie.

In general, in climatele mai reci, aceasta inseamna plasarea foliei pe partea interioara a izolatiei in vrac (folie orientata spre interior), cu un spatiu de aer intre folie si materialul de tavan (de exemplu gips-carton). In climatul cald umed (de exemplu, Darwin) in cladirile cu aer conditionat, opusul este o solutie mai buna (folie orientata spre exterior). Ar trebui sa solicitati sfaturi de la producatorul de izolatie.

In mod traditional, a fost folosita o patura de fibre cu fata folie in incercarea de a preveni ca partea inferioara a acoperisului sa cada sub punctul de roua. Dar chiar daca valoarea R generala este adecvata, oriunde patura este comprimata peste pane sau sipci de acoperis sau nu este in contact continuu cu materialul de acoperis, valoarea sa efectiva R scade spre zero si se poate forma condens pe partea inferioara a acoperisului.

Pe masura ce practicile de constructie s-au imbunatatit, iar casele au devenit mai etanse, spatiile de acoperis au fost, de asemenea, supra-etanse, iar riscul de condens a fost exacerbat. Solutia la aceasta este un spatiu de acoperis bine ventilat, pentru a elimina excesul de vapori de apa din spatiul de pe acoperis pentru a evita mucegaiul.

O buna izolatie care functioneaza eficient pentru casa dvs. necesita selectarea produsului potrivit pentru clima dvs. Produsul potrivit va face o diferenta semnificativa pentru confortul si performanta energetica a casei.

Cu toate acestea, produsul potrivit nu este adesea suficient. Este vital ca acesta sa fie specificat si instalat corect pentru a functiona bine si pentru a evita problemele de condens.

Izolatia ar trebui sa fie incorporata atunci cand se construieste o casa. Instalarea produselor de inalta performanta in momentul constructiei este o investitie buna, ceea ce duce la facturi mai mici la energie pe toata durata de viata a casei tale.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu