Care sunt criteriile in functie de care sa alegeti hrana pentru caine?

Cercetarea atenta, consultarea unui medic veterinar si monitorizarea zilnica a cainelui sunt esentiale pentru a lua decizia corecta. Pentru a va usura situatia, am decis sa clarificam principalele criterii in functie de care este indicat sa alegeti hrana prietenului vostru care latra. De asemenea, vom vorbi si despre bunatatile preferate ale animalelor.

Nu in ultimul rand, vom enumera principalele alimente si bauturi umane care se dovedesc a fi periculoase si toxice pentru caine.

Care sunt criteriile in functie de care sa alegeti hrana pentru caine

 1. Varsta

Unul dintre cei mai importanti factori in alegerea mancare caini este varsta acestuia. La fel ca in cazul oamenilor, si in cazul companionilor nostri latratori, anii determina ce intra in castron. Cainii sunt impartiti, in linii mari, in 3 grupe, in functie de varsta lor:

 • Caini juniori/adolescenti;
 • Caini adulti;
 • Caini seniori / varstnici.

Cainii adolescenti sunt in general considerati a fi cei cu varsta de pana la 1 an. Apoi trec prin cele mai dinamice luni de dezvoltare din viata lor. Aceasta este perioada in care se construiesc sistemul osos, nervos si alte sisteme din corpul lor. In acelasi timp, cateii debordeaza de curiozitate si de dorinta de a se juca, ceea ce duce la necesitatea de a le oferi cat mai multa energie prin hrana.

Ei au nevoie de cel putin 25-30% de proteine in alimentatie, de o cantitate mare de grasimi transformate in energie, de vitamine, minerale si acizi grasi omega pentru dezvoltarea normala a ochilor, oaselor, muschilor si a tuturor organelor din corp. De asemenea, este important sa acordati atentie formei de hrana oferita. Se recomanda ca bucatile sa fie mai mici, iar consistenta hranei umede sa fie mai fina, pentru a fi mai usor de ingerat de cainele adolescent.

 1. Consecventa

Hrana pentru caini este, de asemenea, impartita in functie de consistenta sa in:

 • umed – sosuri si conserve cu un continut mai mare de lichid;
 • semiumed – majoritatea alimentelor conservate;
 • uscate – granule si crochete.

Este recomandabil sa acordati atentie urmatoarelor fapte despre consistenta atunci cand alegeti hrana pentru caini:

 • conservele de hrana umeda si semimoale sunt de obicei mai apetisante pentru caine datorita gustului bogat;
 • hrana uscata atrage prietenii nostri cu patru picioare cu crocantul sau placut;
 • conservele de hrana pentru caini pot fi pastrate in frigider pana la 2-3 zile dupa deschidere;
 • alimentele uscate au un termen de valabilitate mai lung dupa desigilarea ambalajului;
 • hrana uscata sustine sanatatea dentara si ajuta la indepartarea tartrului.

Istoricul hranirii

Un alt factor important este hrana cu care a fost hranit cainele pana acum. Organismul animalului nostru de companie nu se adapteaza usor la schimbari radicale in meniu.

Din acest motiv, daca decidem sa ii schimbam hrana din cauza unei intolerante sau pentru ca a fost hranit cu un produs pe care nu il aprobam inainte de a veni la noi, este important sa facem schimbarea fara probleme. Este recomandabil sa se amestece vechiul cu noul in proportii diferite, reducand treptat cantitatea de hrana anterioara in detrimentul celei noi.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu