Stilul modern de viata distruge microbiomul intestinal?

Alimentele procesate, utilizarea frecventa a antibioticelor si obsesia noastra din ce in ce mai mare pentru curatenie si pentru dezinfectanti, printre altele, isi pun amprenta asupra microbiomului intestinal.
Probioticele precum Lactobacillus reuteri, recunoscute pentru rolul lor important pentru sanatate si pentru tratarea afectiunilor, parasesc microbiomul intestinal uman, iar nivelurile reduse de probiotice au fost asociate cu o incidenta mai mare a bolilor inflamatorii. Astfel, oamenii de stiinta si medicii au recomandat cresterea nivelului de Lactobacillus reuteri ca modalitate de a reduce raspunsul inflamator si auto-imun al organismului.

Cel mai la indemana mod de a face asta poate fi suplimentarea cu probiotice, insa cand exista atat de multe tulpini de probiotice, iar piata este bombardata de produse, alegerea variantei ideale poate fi o provocare.
Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 a beneficiat de multa atentie in ultima vreme, asa ca este foarte important sa intelegem si de ce.

Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 este benefic pentru sanatate?

L. reuteri NCIMB 30242 este una dintre putinele tulpini de probiotice cu statut GRAS (Generally Recognized As Safe – Recunoscuta General ca fiind Sigura), iar un numar mare de studii clinice pe oameni au dovedit ca are efecte benefice pentru sanatatea umana, ea fiind un real ajutor pentru orice persoana cu un echilibru al microbiomului intestinal afectat.
Cel mai bun mod de a sti daca esti in aceasta situatie sunt analizele si discutia cu medicul tau de familie.

Conform studiilor efectuate pana in acest moment, poti beneficia de suplimentarea cu L. reuteri NCIMB 30242 in urmatoarele circumstante:

  •  Disbioza intestinala (dezechilibru al microbiomului);
  •  Microbiom cu diversitate si numar reduse;
  •  Un metabolism slab al acidului biliar (nivel scazut de saruri biliare libere);
  •  Niveluri reduse de Lactobacillus spp. (bacteriile cu acid lactic);
  •  Niveluri reduse de Firmicutes, sau un raport scazut intre Firmicutes si Bacteroidetes (F/B).

De ce conteaza raportul Firmicutes vs. Bacteroidetes?

Pana de curand, parerea generala era aceea ca un raport slab F/B este benefic, insa noi cercetari au aratat ca raportul ideal depinde de starea de sanatate si de dispozitia fiecarui individ.
Un raport redus F/B si disbioza intestinala au fost asociate cu bolile inflamatorii intestinale si cu obezitatea, diabetul de tip 1, lupusul, sindromul de oboseala cronica si varsta inaintata.
Un nivel slab al Firmicutelor a fost si el asociat cu depresia.

Pe de alta parte, nici o proportie F/B mare nu este dezirabila, ba chiar dimpotriva, ea fiind asociata atat la copii cat si la adulti cu obezitatea si cu sindromul de colon iritabil, mai ales in cazurile de sindrom de colon iritabil cu predominata diareei sau in cele de sindrom de colon iritabil cu predominanta balonarii.
Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca persoanele care sufera de SCI au o diversitate microbiana scazuta, dar niveluri ridicate de Clostridiales si Clostridia, ceea ce indica o sanatate precara a microbiomului intestinal.
Si la pacientii care sufera de boala ficatului gras si de afectiuni cardiace au fost identificate raporturi ridicate F/B.

Toti lactobacilii, inclusiv L. reuteri NCIMB 30242, fac parte din increngatura Firmicutes, fiind bacterii „bune” si neexistand deocamdata dovezi ca nivelurile ridicate de Lactobacili ar putea provoca boli. Dimpotriva, cercetarile asociaza nivelurile lor nesanatoase cu diverse afectiuni si boli.
De exemplu, un review din 2019 care acopera un numar de peste 1000 de subiecti a constatat existenta unor niveluri ridicate de Lactobacili la pacientii care sufera de SCI. Un alt review din 2020, care acopera 1.340 de subiecti, a concluzionat ca pacientii cu SCI sufera de niveluri scazute de Lactobacili si disbioza intestinala.

Intre 80% si 90% dintre bacteriile intestinale sunt Firmicutes sau Bacteroidetes. Increngatura Firmicutes include atat bacterii benefice, cat si posibil daunatoare.
Abundenta Firmicutes sau Bacteroidetes este un parametru prea amplu pentru a oferi informatii semnificative, iar cercetarile ulterioare in acest sens ar trebui sa se concentreze pe abundenta diferitelor specii de probiotice in cadrul fiecarui grup si asupra modului in care acestea interactioneaza intre ele influentand starea de sanatate si boala.
Exista dovezi care sustin ca L. reuteri NCIMB 30242 imbunatateste diversitatea microbiana si raportul F/B. Efectele sale benefice au fost confirmate de mai multe studii clinice.

Efecte benefice dovedite ale L. reuteri NCIMB 30242

L. reuteri NCIMB 30242 s-a dovedit a fi sigur si lipsit de efecte secundare. El imbunatateste nivelul urmatorilor markeri din sange asociati cu inflamatie si boli de inima:

  •  LDL si colesterol total;
  •  Fibrinogen si proteina C reactiva (CRP);
  •  Apolipoproteina B-100;
  •  Vitamina D (vitamina D circulanta 25-OH);
  •  Steroli vegetali.

Pe langa incurajarea unui nivel normal al vitaminei D, al colesterolului LDL si total, al CRP si al fibrinogenului din sange, cercetarile sugereaza ca L. reuteri NCIMB 30242 ar putea avea efecte benefice pentru persoanele care asimileaza prea mult si produc prea putin colesterol, cunoscuti si drept hiperabsorbanti de colesterol. Persoanele din aceasta categorie raspund de obicei slab la tratamentul cu statine.

Desi analize de sange precum trigliceridele, HDL, LDL si colesterolul total sunt utile, ele nu determina nivelul de absorbtie a colesterolului, acesta fiind determinat doar prin testarea sterolilor, care masoara campesterolul, colestanolul si sitosterolul (markeri de absorbtie a colesterolului) si desmosterolul si latosterolul (markeri de productie a colesterolului).
Persoanele care absorb colesterol in exces au valori mari ale markerilor de absorbtie a colesterolului, iar aproximativ 25% dintre oameni sunt hiperabsorbanti.

Hipersintetizatorii de colesterol au niveluri ridicate ale markerilor de productie de colesterol.
Incidenta si riscurile hiperabsorbtiei cresc odata cu inaintarea in varsta si sunt mai predominante la femeile aflate la menopauza.
L. reuteri NCIMB 30242 poate ajuta persoanele care sufera de o absorbtie in exces a colesterolului, precum si pe cele cu urmatoarea structura genetica:

· ABCG5/ABCG8 scazut
· NPC1L1 hiperactiv
· FXR hiperactiv
· FGF-19 scazut
· Receptor X hepatic scazut
· Genotipul APOE4

Persoanele cu niveluri mai mici de activitate ABCG5/8 sau mai mari ale NPC1L1 tind sa absoarba colesterol in exces si steroli vegetali. Potrivit cercetarilor, L. reuteri NCIMB 30242 blocheaza NPC1L1, reducand absorbtia colesterolului in intestin. De asemenea, activeaza receptorii ABCG5/G8, determinand ficatul sa elibereze mai mult colesterol, eliminat apoi odata cu scaunul.
L. reuteri NCIMB 30242 reduce, de asemenea, activitatea receptorului farnesoid (FXR), eliberand acizi biliari si ajutand astfel organismul sa descompuna mai mult colesterol si sa produca mai mult acid biliar.

Siguranta, efecte secundare si probleme legate de varsta

Stai de vorba cu medicul inainte de a folosi L. reuteri NCIMB 30242 sau orice alte suplimente, cu atat mai mult daca esti insarcinata sau alaptezi, daca ai sub 18 ani, sau daca ai vreo afectiune medicala pentru care te afli sub tratament. Tine cont, de asemenea, de istoricul medical, de stilul de viata si de varsta.

L. reuteri NCIMB 30242 este Generally Recognized as Safe de catre FDA (statutul GRAS – Recunoscut ca Sigur). Probioticul a fost testat foarte mult, iar rezultatele arata ca imbunatateste starea de sanatate a persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, cu diaree si cu diferite tulburari gastro-intestinale.
Studiile clinice arata ca poate imbunatati, de asemenea, sanatatea sistemului imunitar, cardiovascular, intestinal, precum si starea generala buna.

Unde poti gasi L. reuteri NCIMB 30242

Desi exista multe produse care contin L. reuteri NCIMB 30242, nu sunt toate la fel.
Pentru a te bucura de toate beneficiile de mai sus (mai ales fara efecte secundare) este important sa alegi un simbiotic – un produs care sa contina tulpina probiotica dar si un prebiotic care sa o hraneasca si sa o ajute sa se dezvolte.

Ce caracteristici trebuie sa cauti?

Capsule cu eliberare intarziata. Protejeaza probioticul de acidul gastric si ii permit sa ajunga in intestin, unde poate fi eliberat in siguranta si se poate dezvolta.
Productie de incredere. Daca iti doresti un produs de incredere, incearca intotdeauna sa alegi unul dezvoltat de catre medici, in unitati aprobate GMP (Good manufacturing practice).
Produse testate de terte parti. Comerciantii vor spune orice pentru a avea vanzari si profit. Singura modalitate de a te asigura ca obtii un produs de calitate este sa cumperi produse testate in laboratoare terte.
Formula curata. Fereste-te de agentii de umplere si de conservanti.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu