Stilul de viata – prioritatea expatilor cand aleg traiul intr-o alta tara

Confruntati cu stresul continuu si cu o stare de burnout din ce in ce mai normala in randul generatiei actuale, expatii cauta acum un stil de viata mai bun, flexibilitate si ingrijire medicala atunci cand iau in considerare decizia de a se muta si de a lucra in strainatate, potrivit unui sondaj recent Cigna.
Raportul “Epuizat peste Hotare – Stadiul Vietii Expatilor 2022”, avand un esantion de 11.922 de expati din intreaga lume, a identificat cateva rezultate ingrijoratoare.

  •  90% dintre expati sunt stresati;
  •  98% au avut simptome de burnout pentru ca nu se pot deconecta de la serviciu;
  •  87% se simt neputinciosi, blocati sau invinsi;
  •  86% se simt izolati sau singuri;
  •  38% sunt ingrijorati sau nesiguri cu privire la situatia lor financiara.

Defalcand rezultatele pe regiuni, aproape un sfert (24%) dintre repondentii din Hong Kong au spus ca au o stare de sanatate „excelenta” sau „foarte buna”, iar 30% au considerat ca este „rezonabila” sau „slaba”, un procent mai mare decat media Asia-Pacific, de 24%.
Peste 4 din 10 repondenti din zona Asia Pacific (41%) au declarat ca au o sanatate „foarte buna” sau „excelenta”, in timp ce 71% se considerau „stresati, dar sub control”.
In Singapore, 95% dintre angajatii mobili la nivel global (GM) au declarat ca resimt simptome de epuizare.

Care sunt motivele de stres?

Aceste stari pot fi atribuite unui mix de factori ce tin de stilul de viata, oportunitati si cultura muncii. In Hong Kong, cea mai importanta sursa de stres este incertitudinea cu privire la viitor (40%), urmata de finantele personale (34%) si politica mondiala (26%).
Pentru angajatii mobili global din Singapore, principalele cauze de stres sunt costul vietii (36%), finantele personale (29%) si prea multa munca (29%).

Schimbarea prioritatilor angajatilor

Potrivit studiului, pandemia a facut ca 73% dintre expatii actuali si 75% dintre cei care intentioneaza sa se mute in strainatate in urmatorii doi ani, sa acorde mai mult timp reevaluarii prioritatilor legate de viata si de munca.
Raportul a indicat ca stilul de viata inlocuieste acum finantele ca prioritate principala pentru persoanele care intentioneaza sa se mute in strainatate, pentru ca in acest moment oamenii sunt mai concentrati pe flexibilitate sau pe proximitatea fata de familie si de prieteni.

Cei care doresc sa se mute din Hong Kong, invoca adesea drept motiv preocuparile legate de stilul de viata (48,5%), nevoia de a fi aproape de familie (18%) si restrictiile legate de COVID-19 (17%). Pe de alta parte, in Singapore, un stil de viata mai bun este principalul motiv care determina relocarea expatilor existenti (36%), urmat de un nivel financiar mai bun (32%), apropierea de familie (30%), clima mai favorabila (20%) si perspectivele de angajare (18%).
Repondentii din Asia-Pacific pun cel mai mare accent pe considerentele legate de stilul de viata, 41% spunand ca acesta este motivul care a contribuit la relocare – cel mai mare procent dintre toate regiunile. De asemenea, mai mult de doua treimi (69%) dintre respondentii APAC s-au declarat fie “de acord”, fie „total de acord” ca nevoia de a fi mai aproape de familie si prieteni a devenit mai importanta pentru ei in ultima vreme.

Sistemul sanitar si echilibrul dintre viata profesionala si viata privata sunt, de asemenea, factori esentiali. Aproape un sfert (23%) dintre expatii existenti au luat in calcul mutarea pentru a avea acces la un sistem medical mai bun, in timp ce peste un sfert dintre aspirantii la statutul de expat au spus ca programul flexibil este esential, iar 16% au spus ca isi doresc sa poata lucra din orice locatie din lume.
„Stilul de viata mobil la nivel global, interesant si plin de satisfactii, care odinioara reprezenta „visul expatilor” s-a schimbat, iar acum tot mai multe persoane pun pe primul plan stilul de viata, familia si prietenii atunci cand planifica o mutare”, spune presedintele Cigna International Markets, Jason Sadler.
El a subliniat astfel si necesitatea ca angajatorii sa regandeasca propunerea de valoare pentru expati si sa reevalueze modul in care structureaza sarcinile expatilor, astfel incat sa satisfaca nevoile acestora.

Profilul de varsta al expatilor se schimba si el

Schimbarea prioritatilor angajatilor a dus si la o schimbare a categoriei de varsta in grupul expatilor. Astfel, angajatii cu varste mai inaintate sunt acum mai dispusi sa revina sau sa ramana in tara de origine, iar categoria mai tanara isi doreste sa se mute in strainatate. Sondajul a constatat ca doar 13% dintre cei cu varsta peste 50 de ani au spus ca doresc sa se mute in strainatate, comparativ cu 37% dintre cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani si 34% dintre cei cu varsta intre 25 si 34 de ani.
„Ultimii doi ani, in perioada pandemiei, au fost extrem de dificili pentru expatii existenti si pentru cei pe termen lung”, a spus dr. Stella George, director medical la Cigna International Markets . „Asadar, desi multi se vor muta mai aproape de casa, multi profesionisti ambitiosi mai tineri vor incepe sa profite de oportunitatile pe care le ofera joburile din afara tarii – asa cum sunt promovarea rapida, programul flexibil si alte stimulente. Aceste beneficii sunt deosebit de atractive pentru oamenii aflati la inceputul carierei” a mai spus George.

Unde vor expatii sa mearga?

Potrivit sondajului, Canada este cea mai importanta destinatie pentru expatii actuali, 11% dintre repondenti spunand ca isi doresc sa se mute acolo. Australia si SUA s-au situat la egalitate pe locul doi.
Dintre cei dispusi sa se mute din Hong Kong, 47% intentioneaza sa se intoarca in tara de origine. Principalele destinatii pentru expatii actuali din Hong Kong care ar fi dispusi la o relocare sunt Canada (20%), Australia (18%), Japonia (12%) si China continentala (12%).
In Singapore, 32% dintre angajatii mobili global (GM) sunt dispusi sa se mute in urmatoarele 24 de luni, iar 38% dintre ei se vor muta inapoi in tara de origine. In randul indivizilor non-GM care doresc sa se mute, principalele tari de destinatie sunt Australia (30%), Malaezia (20%) si Noua Zeelanda (13%).

Aproape jumatate (47%) din actualii GM din zona Asia-Pacific sunt dispusi sa se mute in alta tara in 24 de luni. Australia (21%) este, de asemenea, principala destinatie pentru relocare, urmata de Marea Britanie (17%) si Canada (16%).
Majoritatea semnificativa a celor care traiesc in Europa si Australia sunt increzatori ca vor trai in continuare in strainatate, dar nu acelasi lucru se poate spune despre Asia, unde doar 5% dintre cei din India si 16% dintre cei din China continentala cred ca vor continua sa ramana.
Aceasta a opta editie a sondajului a fost realizata in luna mai a acestui an de catre Cigna International Markets in parteneriat cu Kantar, si a avut un esantion de repondenti din Australia, Belgia, China continentala, Hong Kong, India, Japonia, Kenya, Arabia Saudita, Singapore, Spania, Elvetia, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si SUA. Sondajul a examinat cinci componente cheie in randul expatilor – familiar, financiar, fizic, social si profesional.

Sursa: https://www.humanresourcesonline.net/survey-reveals-lifestyle-is-now-top-priority-for-expats-when-considering-overseas-moves

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu