Piese auto second hand: piata reparatiilor in plina explozie

In Romania, tot mai multi oameni apeleaza la piese auto second hand. Potrivit statisticilor recente ale Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), in 2020, 5% din accesoriile utilizate intr-o reparatie sunt reutilizabile. Deci, care sunt punctele cheie care explica explozia pietei de reparatii cu piese auto second hand?

Lipsa de piese de schimb noi din cauza crizei sanitare

Industria pieselor de schimb si sectorul auto nu a fost crutat de criza globala de coronavirus. Pentru a contracara raspandirea acestei pandemii, fiecare stat a luat masuri, inclusiv restrictionarea calatoriilor. Aceste masuri au determinat companiile sa isi inchida sau sa isi reduca semnificativ nivelul de productie. Acest lucru a dus la o scadere a productiei de piese de schimb, ceea ce a dus la o penurie de stocuri la inceputul anului 2021. Firmele de reparatii nu isi mai pot continua activitatea, deoarece piesa care urmeaza sa fie inlocuita nu este disponibila.

Confruntandu-se cu aceasta situatie, firmele de reparatii au trebuit sa gaseasca alternative pentru a ajuta clientii. Una dintre solutiile pe care le au la dispozitie este sa cumpere piese auto de pe piata second-hand pentru a permite clientilor sa-si foloseasca masinile. Ca urmare, centrele de vanzari de piese auto uzate inregistreaza multe solicitari de la agenti auto, garaje etc.

In timp ce sectorul pieselor noi a intrat intr-o recesiune, piata pieselor uzate este in crestere. In 2017, piesele reciclate au reprezentat 3,7% din accesoriile inlocuite. Aceasta rata a urcat la peste 5% in 2021. Aceasta crestere atinge proportii mai mari in functie de varsta masinilor. De exemplu, datele arata ca aproximativ 20% din piesele utilizate pentru repararea vehiculelor cu varsta de cel putin 15 ani sunt reciclate.

Intrarea in joc a companiilor de asigurari

Criza sanitara a afectat puterea de cumparare a romanilor. Multe gospodarii intampina dificultati in a-si repara masinile. Aceasta situatie inseamna ca vor apelea la solutii ieftine care le vor permite sa-si reduca factura de reparatie a vehiculului. In plus, multi oameni devin constienti de necesitatea de a proteja planeta.

Dupa ce au inteles nevoile clientilor lor, un numar tot mai mare de asiguratori promoveaza repararea pieselor auto second hand. Un accesoriu reutilizabil de rezerva costa cu 40 pana la 70% mai putin decat aceeasi parte in stare noua.

Companiile de asigurari multiplica parteneriatele cu centrele autorizate pentru vehiculele scoase din uz.

O piata in plina restructurare

Pentru a sustine cererea in crestere, jucatorii de pe piata pieselor second-hand se organizeaza diferit si reinventeaza acest domeniu. Astazi, se fac eforturi pentru a imbunatati infrastructura si pentru a oferi o noua imagine centrelor de reciclare. Spatiile vechi sunt inlocuite cu hale moderne.

In cadrul acestor hangare, fiecare componenta este analizata, fotografiata, listata cu ajutorul unui cod de bare si apoi depozitata pe rafturi concepute in acest scop.

Un studiu arata ca, in 2014, aproximativ un milion de vehicule au fost distruse in cimitire, in timp ce unele piese au putut fi recuperate si reutilizate.

O firma specializata ofera piese auto originale din dezmembrari cum ar fi spirala Volan VW Tiguan si multe altele la preturi avantajoase pentru masina dumnevoastra.

Va recomandam sa dati o sansa firmelor care recicleaza sau salveaza piesele originale ale masinilor deoarece asa ajutati atat piata locala, cat si mediul inconjurator, iar de asemenea veti economisi si bani.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu