Divort – ce este si de ce divorteaza oamenii?

Divortul este desfacerea casatoriei, indiferent de forma de celebrare a acestei casatorii, de catre autoritatea judiciara, secretar sau notar.

Divortul isi va produce efectele din sentinta sau decretul declarat astfel sau din consimtamantul sotilor intr-un act public. Efectul prioritar este dizolvarea sau disparitia legaturii de casatorie.

Divortul – Nulitate – Separare

Divortul este diferit de procesul de anulare si separare a casatoriei.

Nulitatea casatoriei inseamna ca legatura conjugala nu a existat niciodata de la inceput, din cauza anumitor anomalii, cum ar fi incapacitatea sotilor sau forma casatoriei, care nu a fost corecta.

Pe scurt, unele dintre cerintele necesare pentru celebrarea casatoriei valabile nu sunt indeplinite, aceasta nulitate trebuie sa fie procesata in fata autoritatii judiciare.

Separarea conjugala este defalcarea convietuirii conjugale, dar nu rupe legatura conjugala. Pe de alta parte, casatoria este valabila de la celebrarea ei si isi produce efectele in mod normal.

Divortul este de fapt desfiintarea legaturii conjugale, desi acest lucru nu inseamna ca a existat vreo anomalie sau eroare in celebrarea casatoriei. Divortul din culpa comuna dureaza un singur termen.

Tipuri de divort

Gasim trei tipuri de divort in functie de autoritatea care le declara, dar intotdeauna cu aceleasi efecte:

  • Divortul judiciar:Aceasta poate fi solicitata la cererea unui sot, atat sau numai unul cu consimtamantul celuilalt.
  • Divortul pronuntat de grefier:Sotii pot conveni asupra divortului lor de comun acord prin formularea unui acord de reglementare cu grefierul
  • Divortul pronuntat de notar:Sotii pot conveni asupra divortului lor de comun acord prin formularea unui acord de reglementare in fata notarului prin intermediul unui act public.

In functie de faptul daca sotii sunt sau nu de acord, vom avea:

  • Divortul de comun acord:Ambii soti ajung la un acord cu privire la conditiile divortului. Cei doi vor sa dizolve obligatiunea conjugala si trebuie sa prezinte un acord de reglementare.
  • Divort contencios:Un singur sot doreste sa dizolve legatura conjugala si judecatorul va fi cel care stabileste masurile, deoarece nu exista un acord de reglementare.

Efectele divortului

Primul efect care are loc odata cu divortul este acordul de reglementare. Ce este acordul de reglementare?

Este o afacere legala in care sunt reglementate consecintele personale si economice care decurg din destramarea conjugala. Acest acord de reglementare va fi prezentat de catre soti in cazul in care divortul este de comun acord.

In cazul in care nu este vorba de divort de comun acord, judecatorul va fi cel care stabileste masurile pertinente in hotararea de divort.

Acordul de reglementare contine:

  • Relatiile cu copiii. Exercitarea autoritatii parintesti, a tutelei si a regimului de custodie si comunicare.
  • Atribuirea resedintei obisnuite.
  • Contributia la poverile casatoriei si ale intretinerii.
  • Lichidarea regimului matrimonial, oricare ar fi acesta.
  • Pensia compensatorie, daca este cazul.

Procesul, precum si de posibilitatea de a ataca sentinta.

Retine ca complexitatea divortului (si, de asemenea, cat dureaza divortul) depinde, in general, de acesti factori:

  • Vointa partilor.
  • Numarul de copii in comun.
  • Bunurile sotilor si ale societatii matrimoniale.
  • Cuantumul pensiilor solicitate.

Prin urmare, in fata unei caderi conjugale, ceea ce este cel mai necesar este bunul simt si sfatul unui avocat profesionist pentru ca, desi este o procedura de digestie emotionala dificila, sa o poata finaliza in cel mai putin daunator mod pentru parti, mai rapid si mai economic posibil.

De ce divorteaza oamenii?

Oamenii de stiinte sociale si alti savanti au studiat de mult timp problema a ceea ce duce la divort. Unii au analizat factori usor de masurat care fac divortul mai probabil, cum ar fi varsta la care oamenii se casatoresc. Dar alti cercetatori au mers direct la sursa: le-au intrebat pe cei divortati de ce cred ca s-au incheiat casniciile lor.

Am comparat rezultatele din cateva dintre cele mai bune studii (a se vedea detaliile de mai jos), am compilat o lista cu primele opt cauze ale divortului si le-am clasat in functie de cat de des participantii la studiu au spus ca aceste probleme au fost un motiv important pentru care s-a incheiat casatoria lor.

Inainte de a ajunge la lista, este important sa subliniem ceea ce este evident: exista de obicei mai multe motive pentru care un cuplu divorteaza (de aceea procentele pentru raspunsuri insumeaza mai mult de 100%), iar acele motive sunt adesea impletite. De exemplu, oamenii au mai multe sanse sa aiba relatii extraconjugale atunci cand se confrunta cu alte probleme in casnicia lor, iar problemele de comunicare exacerba probleme precum disputele de bani.

Un alt factor de complicare care nu te va surprinde este faptul ca cuplurile sunt adesea in dezacord cu privire la ceea ce a cauzat despartirea lor.

Cu toate acestea, poate fi util sa aflati ce spun altii despre motivul pentru care s-au incheiat casatoriile lor, cu beneficiul unei analize retrospectiva. Si daca sperati sa evitati acelasi rezultat, va poate ajuta sa recunoasteti cand semnele acestor probleme apar in propria casnicie.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu