De ce sa apelam la cartile de dezvoltare personala?

Astazi vorbim despre carte de dezvoltare personală Habits of a Happy Brain by Loretta Graziano Breuning, o carte care a atras numeroase recenzii pozitive si care merita cu siguranta toata atentia. Avem un creier de mamifer care este proiectat sa caute supravietuirea.

Nu suntem meniti sa fim fericiti, dar intelegerea substantelor chimice emotionale ne poate ajuta sa fim mai fericiti. Intelegerea serotoninei, dopaminei, oxitocinei si endorfinei va explica de ce este firesc sa aveti suisuri si coborasuri emotionale.

Autorul explica modul in care poate fi folosita teoria obiceiurilor pentru a ne reconecta creierul si pentru a produce fericire din interior. Cea mai mare lectie pe care o invatam este ca avem un creier de mamifer care este proiectat sa caute supravietuirea.

In cartea ei, Habits of a Happy Brain, Loretta Breuning, Ph.D. explica cum poti folosi puterea creierului tau pentru a-ti schimba viata in bine. Bazandu-se pe cele mai recente descoperiri stiintifice, Breuning arata cum substantele chimice ale creierului iti afecteaza cu adevarat nivelul de fericire. In plus, ea explica cum ne putem folosi mintea pentru a ne schimba creierul, ceea ce duce la o sanatate mai buna, mai multa energie, optimism si o atitudine mai buna fata de viata.

Cand te simti bine, creierul tau elibereaza dopamina, serotonina, oxitocina sau endorfina. Vrei mai multe dintre aceste sentimente grozave pentru ca creierul tau este proiectat sa le caute.

Fiecare substanta chimica fericita declanseaza un sentiment bun diferit:

  • Dopamina produce bucuria de a gasi lucruri care sa raspunda nevoilor tale.
  • Endorfina produce uitare care mascheaza durerea – adesea numita euforie.
  • Oxitocina produce sentimentul de a fi in siguranta cu ceilalti – acum numita legatura.
  • Serotonina produce sentimentul de a fi respectat de ceilalti – mandrie.
  • Sistemul limbic uman este inconjurat de un cortex imens. Sistemul tau limbic si cortexul lucreaza mereu impreuna pentru a te mentine in viata si pentru a-ti mentine ADN-ul in viata.

Fiecare dintre substantele chimice fericite motiveaza un tip diferit de comportament de supravietuire:

  • Dopamina te motiveaza sa obtii ceea ce ai nevoie, chiar si atunci cand este nevoie de mult efort.
  • Endorfina te motiveaza sa ignori durerea, astfel incat sa poti scapa de rau atunci cand esti ranit.
  • Oxitocina te motiveaza sa ai incredere in ceilalti, sa gasesti siguranta in companie.
  • Serotonina te motiveaza sa obtii respect, ceea ce iti extinde oportunitatile de conectare cu ceilalti si iti protejeaza descendentii.

Creierul mamiferelor motiveaza un organism sa se indrepte catre lucruri care declanseaza substante chimice fericite si lucruri care declanseaza substante chimice nefericite.

Esti mereu in cautarea unei modalitati de a te simti bine, decizi daca sa actionezi in consecinta, iar ei cauta urmatoarea modalitate cea mai buna de a te face sa te simti bine.

Natura tinde sa se bazeze pe ceea ce este acolo in loc sa o ia de la capat cu o foaie goala. Mamiferele au fost construite pe creierul reptilelor, iar oamenii au fost construiti pe creierul mamiferelor. Noi, oamenii, avem un stoc mare de neuroni suplimentari gata de conectat la o noua experienta.

Poti continua sa construiesti noi cai neuronale si, astfel, sa iti reglezi fin eforturile pentru a-ti satisface nevoile. Dar omul nu traieste numai prin cortex. Ai nevoie de sistemul tau limbic pentru a sti ce este bine pentru tine.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu