De ce ne imbolnavim mai des iarna?

Medicii spun ca e mult mai probabil sa ne imbolnavim in timpul lunilor reci, insa nu din cauza frigului si a ploii, asa cum poate am fi fost tentati sa credem! Ei explica incidenta mai mare a imbolnavirilor in sezonul rece prin aceea ca temperaturile scazute ii obliga pe oameni sa ramana in spatii inchise mai mult timp, ceea ce favorizeaza riscul transmiterii infectiillor. Ei adauga ca virusii au tendinta de a trai mai mult la temperaturi si umiditati reduse.

Frunzele incep sa cada, temperaturile scad din ce in ce mai mult, iar lunile reci incep sa isi faca simtita prezenta. Pentru multi dintre noi, vremea rece aduce cu ea imaginea bauturilor calde, a focului confortabil din semineu, a ploii, a zapezii… si desigur, imaginea gripelor si racelilor.
Insa chiar este adevarat ca suntem mai predispusi la imbolnaviri in lunile reci? E posibil sa fie adevarat, insa expertii sustin ca nu ploaia este de vina pentru asta!

De ce ne imbolnavim in lunile reci?

Sezonul rece este acel moment al anului in care avem mai multe infectii respiratorii. Acestea se transmit mult mai repede toamna si iarna din doua motive.

  •  Primul motiv este acela ca petrecem mai mult timp in spatii inchise, aproape unul de celalalt, astfel incat avem un contact fata in fata prelungit.
  •  Al doilea motiv are de-a face cu umiditatea. Atunci cand transmitem virusurile ne aflam in general la o distanta de 1 metru unul de celalalt, in asa numita zona a respiratiei.

Cand traversam perioade de umiditate redusa, asa cum se intampla in perioada de iarna, se pare ca acea cantitate mica de umezeala care inconjoara virusul se evapora, astfel incat virusul ramane in aer suficient de mult timp incat o persoana aflata aproape de noi sa il poata respira, potrivit explicatiilor specialistilor.

In mod cert ne amintim cu totii de nelipsitele povete de acasa, “sa ai grija sa nu te prinda ploaia”, pentru ca “racesti daca stai cu hainele ude pe tine”… Ei bine, medicii specialisti sustin ca acesta este doar un mit!
Ei sunt de parere ca parintii nostri obisnuiau sa spuna asta probabil ca sa ne tina in case mai mult pe vreme rea. Insa la fel de adevarat este ca udatul si senzatia de frig sunt asociate cu lunile reci, asa ca aceasta corelatie este evidenta, iar oamenii au tendinta de a-si aminti doar datile cand s-au udat si au racit, nu si multele dati cand nu au racit dupa prima ploaie care i-a prins pe strada. Pana la urma, asa cum ne invata si epidemiologia: “corelatia nu inseamna neaparat si cauzalitate”.

Pediatrii spun, la randul lor, ca miturile legate de vremea rece si de raceli au evoluat cel mai probabil ca urmare a unei proaste intelegeri a ceea ce inseamna de fapt virusurile.
Inainte ca oamenii sa stie prea multe despre existenta germenilor, era logic sa spunem ca frigul si frisoanele pe care le simtim atunci cand suntem uzi sunt similare cu simptomele racelii si febrei, si e posibil ca acesta sa fie motivul pentru care s-au creat asocieri intre cele doua starri. La fel de logic este, insa, si faptul ca daca virusurile infloresc in perioadele reci, ne imbolnavim mai mult atunci cand afara e frig.

In prezent, oamenii stiu ca racelile sunt cauzate de virusuri si ca pneumonia este cauzata si ea tot de un virus sau o bacterie, deci ne putem imbolnavi doar daca suntem expusi acestor germeni, indiferent de vremea de afara.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, in fiecare an exista milioane de cazuri de raceala comuna, adultii facand 2 sau 3 episoade de raceala in fiecare an. Copiii, in general, racesc de mai multe ori.
Majoritatea oamenilor racesc primavara sau iarna, dar este posibil sa racim in orice moment al anului.

Exista un sezon al gripei?

Gripa sezoniera circula pe tot parcursul anului, insa este mai comuna toamna si iarna. Unii specialisti sustin ca denumirea din limba engleza a gripei – “influenza” – vine de la sintagma italiana “influenza di freddo”, care ar insemna influenta frigului.

Expertii spun ca vremea rece poate permite virusului gripal sa circule mai usor, dar exista si alti factori care sunt de vina pentru inmultirea numarului de cazuri de gripa in perioada iernii si toamnei.
In conditiile corecte, multe virusuri vor fi mai rezistente la temperaturi mai mici. In laborator, mostrele de gripa pot fi stocate timp de doua zile in congelator, dar ele sunt inactivate rapid la temperaturile obisnuite din frigider.

Temperatura si umiditatea sunt o parte importanta in aceasta poveste, dar ele nu pot explica orice. Activitatea umana, la fel ca si tendinta noastra de a fi mai aproape unii de altii iarna, pot juca si ele un rol determinant.
In zonele cu clima temperata, sezonul gripei coincide in general cu lunile mai reci. Insa la tropice, gripa este asociata cu sezonul ploios si poate aparea pe tot parcursul anului sau atat in lunile de iarna cat si in lunile de vara. Iar multe dintre pandemiile care s-au inregistrat – inclusiv pandemia din 2009 – par sa fi aparut la sfarsitul primaverii si vara, dupa incheierea sezonului traditional de gripa.

Lipsa expunerii regulate la lumina soarelui in lunile mai reci poate avea si ea un impact asupra sistemului imunitar, dar specialistii sunt de parere ca aceasta este o zona in care este nevoie de studii suplimentare.
Medicii atrag atentia ca rolul luminii soarelui este insuficient inteles, si subliniaza ca razele ultraviolete ale acestuia sunt un agent de decontaminare foarte eficient! Din punct de vedere istoric, lumina soarelui a fost folosita pentru a trata pacientii suferind de tuberculoza inainte de terapia cu antibiotice, si chiar s-au inregistrat succese in acest fel.

Cum reducem riscurile?

Centrul pentru Controlul Bolilor sustine ca cel mai bun mod de a evita o raceala este sa ne spalam pe maini in mod regulat cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, dar si sa evitam sa atingem fata, ochii, nasul sau gura cu mainile nespalate.

De asemenea, ar trebui sa incercam sa evitam contactul apropiat cu persoanele care tusesc si stranuta, dar si sa dezinfectam in mod regulat suprafetele din casa pe care le atingem cel mai frecvent, asa cum sunt manerele usii.
Probabil ca bunicile noastre aveau dreptate ca trebuie sa ne imbracam confortabil si calduros atunci cand iesim afara, sa mentinem bunele obiceiuri legate de sanatate, o dieta buna, sa ne hidratam si sa evitam extenuarea fizica. Iar daca avem gripa, e bine sa incercam sa stam in casa, in asa fel incat sa nu o transmitem si altora!

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu