De ce ar trebui sa fie botezati copiii?

Sensul sacramentului Botezului este simplu: sa fim incorporati in Biserica ca membri ai lui Hristos, eliminand in noi amprenta pacatului lui Adam si oferindu-ne posibilitatea de a ne elibera de consecintele pacatului primului nostru tata (concupiscenta) prin cooperarea noastra cu harul lui Dumnezeu.

Astfel, fara sa fi fost botezati, nu putem trai potrivit credintei Bisericii. Catehismul Bisericii Catolice spune ca „Sfantul Botez este temelia intregii vieti crestine, poarta vietii in duh si usa care deschide accesul la celelalte sacramente.

Prin Botez suntem eliberati de pacat si regenerati casi copii ai lui Dumnezeu, devenim membri ai lui Hristos si suntem incorporati in Biserica si facuti partasi la misiunea ei”. Cu totii am pacatuit in Adam si de cand ne-am nascut suntem in pacat: „Asa cum numai crima unuia singur a adus osandire asupra tuturor oamenilor, tot asa lucrarea neprihanirii unuia primeste toata indreptatirea pe care o da viata”

De ce ar trebui botezati copiii? Nu le-ar impune o credinta pe care ei nu o accepta in mod liber?

Credinta nu prevaleaza niciodata. Copilului i se ofera pur si simplu „instrumentele” pentru a intelege Credinta si a trai conform legii lui Hristos. Daca copilul dupa crestere nu doreste, el va fi intotdeauna liber sa respinga credinta parintilor sai.

Dar baza pe care cred parintii crestini este ca ar trebui sa-i dea copilului posibilitatea de a apartine Bisericii si de a deveni partasi la darurile pe care le administreaza sub autoritatea Domnului Isus Insusi. A nega acest lucru unei persoane inseamna a nu crede in Biserica ca Trup Mistic al lui Hristos. Prin urmare, daca parintii nu au credinta sau au pierdut-o, le va fi dificil sa inteleaga sensul botezarii copilului lor nou-nascut.

Darul botezului- cel mai divin dar

A boteza un copil inseamna a-i oferi un dar imens, a-i ura tot ce este mai bun, adica viata in Hristos. Acesta este un dar de care in viitorul vostru puteti profita sau pe care il puteti abandona, dar pe care il veti avea intotdeauna la indemana pentru a va apropia de Biserica si prin ea de Insusi Domnul Isus. „Gratuitatea pura a harului mantuirii se manifesta in special in botezul pruncilor”. Prin urmare, parintii – care fac parte si ei din Biserica – si-ar priva copiii de a face parte din Trupul Mistic al lui Hristos si le-ar lua ocazia de a creste in credinta de la o varsta frageda. Va trebui sa incepeti de la zero atunci cand sunteti mai in varsta.

Credinta poate creste numai dupa Botez.

Prin urmare, un act perfect de credinta inainte de Botez nu este necesar. O persoana cu sindrom Down poate fi botezata, chiar daca nu poate face o marturisire de credinta. In cazuri comune, desi copilul nu poate cere sau raspunde pentru credinta sa, apartinatorul face acest lucru in numele copilului.

Imposibilitatea de a boteza un copil indica faptul ca parintii nu sunt dispusi sa-si transmita credinta copilului lor. O astfel de atitudine nu se poate naste decat din parinti care nu cred cu adevarat ceea ce marturisesc sau care nu considera credinta lor ca pe un dar incomensurabil. Poti vedea aici mai multe tipuri de baloane botez si poti alege varianta potrivita pentru tine.

Parintii care isi boteaza copiii nou-nascuti accepta misiunea de a-i educa in propria lor credinta. Cateva intrebari sensibile care pot ajuta:

Daca copilul meu nou-nascut se naste cu o boala, ii refuz medicamentul pe motiv ca nu este constient ca il primeste? Ati spune ca ar fi mai bine sa asteptati ca el sa foloseasca suficient ratiunea? Si daca, pe de alta parte, cineva iti da ceva frumos sau vrea sa-i dea mostenirea, refuzi sa o primesti pentru ca acel copil nu este inca destul de adult? Nu ar fi cel mai sensibil si just lucru pentru el sa-l primeasca si apoi, daca nu este de acord, sa-l respinga? Apartenenta la Hristos marcheaza natura noastra.

Dupa ce am fost botezati, a avut loc o schimbare substantiala in vietile noastre. Suntem „altii”, daca putem vorbi asa.

Ce se intampla cu copiii care mor fara sa fie botezati?

Un copil nou-nascut are pacat, pentru ca noi toti am mostenit pacatul lui Adam. Cu toate acestea, copiii care mor fara a fi botezati sunt incredintati milei lui Dumnezeu. Biserica le incredinteaza mila lui Dumnezeu „care vrea ca toti oamenii sa fie mantuiti” si blandetea lui Isus fata de copii, care l-a facut sa spuna: „Copiii sa se apropie de Mine si sa nu-i impiedice nimeni “Acest lucru ne permite sa avem incredere ca exista o cale de mantuire pentru copiii care mor fara Botez.

Dar daca putem fi siguri ca vom mantui un copil si nu numai de asta, ci de a-l face partas la insasi viata lui Hristos, nu are rost sa-l asteptam si sa-l privam de toate acestea.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu