De ce apare celulita? Preventie si tratament

Contrar credintei populare, celulita nu este cauzata de grasimi. Este o afectiune inofensiva a pielii care poate afecta pe oricine, indiferent de greutate. Aproximativ 90% dintre femei vor avea celulita la un moment dat in viata (de obicei dupa varsta de 25 de ani), fata de numai 10% dintre barbati.

Celulita este o problema care afecteaza aspectul pielii in zonele cu depuneri de grasime preexistente (cel mai vizibil pe fese si coapse), dand pielii un aspect cu gropi si noduros.
Structurii pielii de deasupra si a tesutului conjunctiv subiacent este cea care determina daca o zona anume este neteda sau daca are aspectul ondulat al celulitei.

Ce este celulita?

Indiferent de greutate, de procentul de grasime corporala si de forma fizica in care esti, sub piele ai celule grase care stocheaza energie, iar vestea proasta este ca femeile au mai multe decat barbatii. In timp acestea cresc, ca urmare a mai multor factori, inclusiv hormoni, dieta si stil de viata.

Celulele adipoase se afla in interiorul unor compartimente formate din corzi fibroase puternice, care conecteaza pielea de muschi, numite septuri. Atunci cand celulele adipoase sunt mici, ele incap fara probleme in interiorul acestor compartimente, insa pe masura ce
cresc, compartimentele devin aglomerate. Septurile trag in jos de piele in timp ce celulele adipoase in crestere imping in sus. In acest fel se creaza suprafata neuniforma a celulitei. Celulita apare cel mai adesea in zona soldurilor, coapselor si feselor.

Celulita nu este o problema medicala, iar faptul ca ai celulita nu inseamna ca esti bolnava sau ca nu esti sanatoasa. Ea poate cauza probleme emotionale din pricina aspectului, insa motivul pentru aceasta tine de standardele nerealiste cu privire la frumusete, impuse de societate.
Desi nu este o boala, foarte multe persoane, femei in primul rand, merg la medic pentru a cauta moduri de a scapa de celulita sau pentru a gasi moduri de a o reduce, iar ca rezultat piata a fost inundata de tot felul de produse medicale si proceduri.

Cele patru grade ale celulitei

Medicii clasifica severitatea celulitei prin cateva sisteme. Unul dintre aceste sisteme foloseste grade de la 1 la 4.

Gradul I: Celulita nu este vizibila, dar incep deja sa apara modificarile timpurii.
Gradul II: Celulita nu este vizibila atunci cand pielea este in repaus, dar devine evidenta atunci cand pielea este stransa sau cand incordezi muschii.
Gradul III: Celulita este vizibila cand pielea este in repaus.
Gradul IV: Celulita mai pronuntata este vizibila atunci cand pielea este in repaus.

Un alt sistem ia in considerare cinci aspecte ale celulitei:

  •  Numarul adanciturilor sau denivelarilor pielii.
  •  Adancimea acestor denivelari.
  •  Morfologia clinica (forma si dispunere).
  •  Slabiciunea sau nivelul de lasare al pielii.
  •  Clasificarea Nurnberger-Muller – tine de modul in care arata pielea in repaus – fie neteda, fie cu aspect de „coaja de portocala”, fie cu noduli, umflaturi si denivelari, pe langa aspectul cu coaja de portocala.

Fiecare dintre cele cinci aspecte de mai sus primeste o nota intre 0 si 3, in care 3 este cea mai grava forma, dupa care se face totalul.
Un total cuprins intre 0 si 5 inseamna o forma usoara de celulita.
Un total cuprins intre 6 si 10 inseamna o forma moderata de celulita.
Un total cuprins intre 11 si 15 inseamna o forma avansata de celulita.

Medicii folosesc uneori si teste imagistice, cum ar fi ecografia sau RMN-ul, pentru a evalua celulita. Insa utilitatea acestor rezultate este inca un subiect de dezbatere in comunitatea medicala.

Ce determina aparitia celulitei?

Desi aparitia celulitei accelereaza odata cu ingrasarea, ea poate afecta chiar si cele mai slabe persoane. Explicatia este, asa cum am aratat si mai sus, ca nu grasimea in sine este cauza principala a aparitiei celulitei. Este adevarat ca uneori e posibil sa controlezi cativa factori care agraveaza aspectul de celulita, insa cauzele care stau la baza celulitei nu pot fi controlate. Iar printre acestea se numara:

  •  Structura pielii;
  •  Hormonii;
  •  Factorii genetici;
  •  Varsta.
Structura pielii

Asa cum aratam mai sus, compartimentele formate din septurile dure si fibroase reprezinta cauza reala a celulitei. Insa chiar si asa, modul in care este aranjat tesutul conjunctiv variaza, in principal in functie de sex.

La majoritatea barbatilor, septurile sunt dispuse sub piele pe diagonala, intr-un model neted si continuu. La femei, insa, acestea au o tendinta verticala si perpendiculara pe piele. Acesta este motivul pentru care fixeaza pielea de tesutul subiacent in anumite puncte, creand camere in care celulele adipoase imping in sus catre piele, in timp ce septurile trag in jos. Daca ar fi sa facem o comparatie, seamana cumva cu o tapiterie capitonata.

Barbatii au, in plus, si norocul unui strat de piele mai gros decat femeile, ceea ce reduce aspectul de celulita in rarele situatii in care totusi apare.

Hormonii

Hormonii sunt o alta cauza a celulitei care variaza in functie de sex.

Estrogenul, principalul hormon feminin, joaca un rol important in reglarea grasimilor. El face ca grasimea sa se acumuleze in mod natural in sani, coapse si fese (exact locurile in care celulita apare cel mai frecvent), mai ales la varsta reproductiva. Aceasta grasime este conceputa ca o sursa de energie pentru procreere. Ca atare, este mai probabil sa dezvolti celulita atunci cand esti intr-o perioada cu secretie ridicata de estrogen, cum ar fi:

  •  Sarcina;
  •  Alaptare;
  •  Utilizarea pilulelor contraceptive pe termen lung.

Estrogenul nu influenteaza, insa, doar depozitele de grasimi ci te ajuta, de asemenea, sa mentii si niveluri constante de grasime. La menopauza, cand estrogenul scade, este mai usor ca femeile sa se ingrase, ceea ce agraveaza apoi celulita.

In plus, concentratiile mai mici de estrogen duc la tulburari de circulatie si la scaderea activitatii in peretii unor vase de sange. De asemenea, determina pierderea elasticitatii pielii. Iar toate aceste aspecte sunt considerate factori determinanti pentru aparitia celulitei.

Testosteronul, principalul hormon masculin, are efectul opus – arde grasimile. Multi dintre cei 10% dintre barbatii care au celulita au niveluri anormal de scazute de testosteron sau niveluri ridicate de estrogen din cauza unor afectiuni medicale, printre care se numara:

  •  Castrarea (indepartarea testiculelor);
  •  Hipogonadismul (secretia hormonala inadecvata a testiculelor);
  •  Sindromul Klinefelter (doi sau mai multi cromozomi X la barbati);
  •  Terapia cu estrogeni pentru cancerul de prostata.
Genetica

Specialistii sunt de parere ca celulita are o componenta genetica si ca se transmite din generatie in generatie. In plus, unul dintre factorii de risc majori pentru celulita este dezvoltarea aceleiasi afectiuni de catre un membru al familiei.

Exista cateva studii care au identificat gene care par sa joace un rol in predispozitia unei persoane catre celulita. Cel putin unele dintre ele au legatura cu substante care influenteaza inflamatia, reglarea fluxului sanguin, receptorii de estrogen si biologia celulelor adipoase, despre care se stie ca joaca un rol in aparitia celulitei.
Riscul crescut de celulita reprezentat de una dintre gene pare a fi mai mare la fumatori.

Varsta

In copilarie tesutul conjunctiv este suplu si elastic, se intinde si permite pielii sa se miste in consecinta, astfel incat totul ramane neted. Dupa care incepe pubertatea, cand hormonii fac ravagii la nivelul tesutul conjunctiv. Acesta devine mai rigid si mai putin elastic, facand corzile fibroase sa traga si mai mult de piele. In acelasi timp, celulele adipoase au tendinta sa se extinda in anumite zone (mai ales la femei), impingand in piele.

La maturitate, stratul exterior al pielii slabeste, se subtiaza si isi pierde elasticitatea. Gravitatia isi face si ea simtita prezenta, iar pielea incepe sa se lase. Septurile continua sa devina mai tensionate si mai rigide, iar vasele de sange din piele devin mai fragile.
Toate acestea fac ca celulita sa devina din ce in ce mai evidenta.

Adevarata cauza a celulitei

Celulita este cauzata de relatia dintre piele, tesutul conjunctiv si celulele adipoase normale, pe care le avem cu totii, plus efectele hormonilor, varstei, geneticii si stilului de viata asupra acestor structuri.

Factorii agravanti

Exista cativa factori importanti care pot creste riscul si pot agrava celulita, insa vestea buna este ca spre deosebire de cauzele efective, acesti factori pot fi controlati, fie partial fie in totalitate. Iata care sunt factorii care pot amplifica aspectul de celulita:

  •  Modificarile de greutate;
  •  Alimentatia deficitara;
  •  Lipsa tonusului muscular;
  •  Fumatul;
  •  Sanatatea defectuoasa a pielii.

Cum scapi de celulita?

Pentru ca detii controlul asupra factorilor care agraveaza celulita, o deductie logica este aceea ca opusul acestor factori poate reduce aspectul de celulita.
Multe dintre cauzele si factorii agravanti ai celulitei au de-a face cu patru probleme:

  •  Depozitele de grasimi
  •  Circulatia sanguina
  •  Inflamatia
  •  Sanatatea pielii si a tesutului conjunctiv

Modificarile in ceea ce priveste stilul de viata te pot ajuta sa ameliorezi aceste probleme, iar unele dintre modificari vizeaza cateva dintre ele simultan.

Slabirea si ingrasarea

Nici slabirea, si nici ingrasarea nu reprezinta un mod infailibil de a minimiza celulita.
Pentru multe persoane cresterea in greutate nu face decat sa scoata si mai mult in evidenta celulita, pentru ca totul se rezuma la cresterea celulelor adipoase si la posibilitatea despre care vorbeam mai sus, ca acestea sa depaseasca limitele acelui compartiment in care stau.

Slabirea, la randul ei, poate insemna pentru multe femei un aspect mai rau al pielii, mai ales cand este vorba despre o slabire brusca sau extrema. Pielea devine mult mai slaba si lasata, iar celulita iese si mai mult in evidenta, la fel cum se intampla cand inaintezi in varsta.

Celulita nu este periculoasa (cu exceptia cazului in care provoaca suferinta emotionala din cauza aspectului), deci nu ar trebui sa fie factorul decisiv in ceea ce priveste o decizie legata de slabit sau de ingrasat. Aceasta decizie trebuie luata impreuna cu medicul si tinand cont de starea generala de sanatate.

Nutritia adecvata

O dieta sanatoasa nu are doar consecinte pentru sanatate. Ea te poate ajuta sa iti mentii pielea si tesutul conjunctiv mai puternice si mai suple. Iar, asa cum stim deja, o dieta sanatoasa trebuie sa se concentreze pe:

  •  Legume
  •  Fructe
  •  Cereale integrale
  • Grasimi sanatoase
  •  Proteina slaba

Acest tip de dieta te poate ajuta si sa reduci inflamatia si, in plus, poate preveni retentia de apa, ceea ce ar putea diminua si aspectul celulitei. Mentinerea unui nivel optim de hidratare poate contribui la atenuarea retentiei de apa.

Sportul

Nu exista prea multe cercetari in acest domeniu, insa unele studii arata ca exercitiul aerobic si antrenamentele de rezistenta, asa cum este ciclismul de pilda, pot reduce aspectul celulitei.
Sportul este benefic in multe moduri persoanelor care sufera de celulita.

  •  Pentru unele persoane, poate contribui la mentinerea unor niveluri mai mici de grasime corporala.
  •  Imbunatateste circulatia, avand astfel grija de sanatatea pielii si a tesuturilor conjunctive.
  • Imbunatateste tonusul muscular in zonele predispuse la celulita, netezind aspectul.
Fumatul

Fumatul este daunator pentru tesutul conjunctiv, determinand accelerarea maxima a procesului normal de imbatranire care inseamna rigidizare si contractare. In plus, fumatul imbatraneste si pielea.

Nu te apuca niciodata de fumat! Acesta este cel mai bun mod in care iti poti proteja tesuturile (si restul organismului!) de efectele nocive ale tutunului. Desigur, acest sfat nu te va ajuta prea mult daca esti deja dependent. Oricat de radical pare, renuntarea la fumat este intotdeauna cea mai buna alegere pentru sanatatea ta.

Sanatatea pielii si a tesutului conjunctiv

Septurile sanatoase si suple nu iti strang atat de mult muschii si pielea incat sa provoace umflarea celulelor adipoase si sa determine aspectul de noduli. O piele mai sanatoasa si mai tanara mentine zonele grase mai stranse, astfel incat celulita sa nu se manifeste la fel de mult.

O componenta extrem de importanta a tesuturilor sanatoase este colagenul, una dintre cele doua proteine care alcatuiesc tesuturile conjunctive si reprezinta 75% din greutatea uscata a pielii. Potrivit cercetarilor, suplimentele cu colagen pot imbunatati aspectul pielii si al celulitei.
Corpul uman produce colagen, insa tendinta naturala este aceea de a produce cu 1% mai putin de la an la an. Printre efectele colagenului redus se numara:

  •  Tesuturi conjunctive mai rigide;
  •  Piele incretita;
  •  Muschi mai mici si mai slabi;
  •  Dureri articulare cauzate de pierderile de cartilaj.

Pentru a produce colagen, corpul uman foloseste aminoacizi din proteine. De asemenea, el are nevoie de vitamina C, zinc si cupru, iar dieta sugerata mai sus contine o cantitate importanta din acesti nutrienti.
Odata cu inaintarea in varsta, sau daca nu obtii un aport suficient din acesti nutrienti, poti adauga in dieta alimente sau suplimente care stimuleaza colagenul.

Optiuni de tratament impotriva celulitei

Daca modificarile legate de stilul de viata nu sunt suficiente pentru a te ajuta sa scapi de celulita, ai la dispozitie si cateva optiuni medicale, constand in produse si tratamente promovate drept metode de combatere a celulitei. Unele dintre acestea functioneaza bine in unele cazuri, in timp ce altele au un singur scop: acela de a-ti lua banii!

Este important sa retii ca procedurile care elimina doar grasimea de cele mai multe ori nu au niciun efect asupra celulitei, fiind nevoie de proceduri specializate pentru a avea efectul pe care il cauti.
Iata mai jos cateva metode de tratament, conform datelor Academiei Americane de Dermatologie si studiilor publicate recent pe aceasta tema.

Suplimente

Exista o serie de suplimente care pretind ca reduc celulita. Multe dintre ele contin ingrediente precum cofeina, extract din seminte de struguri, gingko biloba si gotu kola.
S-au facut foarte putine cercetari in acest domeniu si, pana in prezent, niciunul dintre aceste suplimente nu s-a dovedit a reduce aspectul celulitei.
In schimb, asa cum aratam mai sus, suplimentele cu colagen beneficiaza de un anumit suport stiintific in ceea ce priveste capacitatea lor de a reduce celulita.

Creme si lotiuni

Produsele topice – creme si lotiuni – pot avea o anumita eficienta atunci cand vine vorba de netezirea aspectului pielii, in functie de ingredientele pe care acestea le contin.
Ingredientele despre care se crede ca functioneaza sunt:

  •  Cofeina. Desi aportul oral nu este considerat benefic atunci cand vine vorba de celulita, cofeina aplicata topic poate deshidrata celulele, facand denivelarile mai putin evidente. Pentru ca acest efect sa se mentina trebuie sa folosesti cremele cu cofeina zilnic.
  •  Retinol. Produsele care contin 0,3% retinol pot ajuta la ingrosarea pielii si la netezirea aspectului de celulita. Cu toate acestea, cel mai probabil vei avea rezultate vizibile abia dupa minim sase luni de utilizare.

Potrivit studiilor, aceste ingrediente pot functiona prin stimularea circulatiei sanguine la nivelul pielii, prin favorizarea descompunerii grasimilor si prin cresterea productiei de colagen.
Cand incepi sa utilizezi topic un nou produs aminteste-ti sa il testezi pe o zona mica de piele, pentru a vedea daca esti alergic la vreunul dintre ingrediente.

Atentie la aminofilina

Unele persoane au raportat anxietate si un puls accelerat atunci cand utilizeaza topic produse care contin aminofilina. Tocmai de aceea, se recomanda testarea pe suprafete mici a acestor produse.
Persoanele care au astm si utilizeaza inhalatorul nu trebuie sa utilizeze produse care contin acest ingredient, deoarece combinatia ar putea duce la probleme de respiratie.

Proceduri medicale

Procedurile medicale pentru celulita sunt considerate cosmetice, nu neaparat medicale, ceea ce inseamna ca in general nu sunt decontate de casa de asigurari.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, exista trei proceduri minim invazive, efectuate de medicul dermatolog, care s-au dovedit a avea rezultate bune si care dureaza cel putin cateva luni dupa un singur tratament.

Subcizia

Introducerea unui ac sub piele pentru a sparge septurile dure si pentru a oferi celulelor adipoase mai mult spatiu pentru a se raspandi, ceea ce reduce gropile.
Unele studii raporteaza o satisfactie de pana la 99%.
Rezultatele pot dura doi ani sau mai mult.
Este o procedura recomandata doar persoanelor cu celulita de gradele III si IV (vizibila atunci cand pielea este in repaus).

Tratamentul cu laser

Cu ajutorul unui dispozitiv numit Cellulaze, o fibra mica de laser introdusa sub piele rupe septele dure si poate ingrosa pielea, ambele procese contribuind la obtinerea unui aspect mai fin al pielii.
Rezultatele pot dura un an sau chiar mai mult.
Cu alte tipuri de device-uri cu laser, rezultatele pot dura sase luni sau mai mult.

Eliberarea tisulara precisa cu vacuum

Procedura este reprezentata de inserarea unor lame mici avand ca scop taierea septurilor, ceea ce permite tesuturilor sa se deplaseze in sus si sa umple zonele cu goluri.
Un mic studiu a demonstrat rezultate ce au durat pana la trei ani.

Rezultate mai putin sigure, mai multe sesiuni necesare

Exista inca doua tratamente care au avut unele rezultate pozitive in cadrul studiilor, insa ele necesita mai multe sedinte pentru a obtine rezultatele dorite si e posibil ca rezultatele sa nu dureze la fel de mult ca in cazul tratamentelor de mai sus.

Terapia cu unde acustice

Terapia cu unde acustice sau activarea pulsului poate netezi aspectul pielii afectate de celulita imbunatatind circulatia sanguina, productia de colagen si drenajul fluidelor. Aceasta terapie a dat rezultate pozitive dupa cel putin sase sedinte saptamanale.

Carboxiterapia

Terapia actioneaza prin infuzarea sub piele a dioxidului de carbon gazos. Studiile timpurii sugereaza rezultate pozitive dupa opt tratamente, cercetatorii raportand o imbunatatire a aranjamentului fibrelor si tesutului gras.

Proceduri care probabil nu merita

Alte doua tratamente care ar putea fi eficiente, dar care necesita mai multe sedinte de tratament si au rezultate de scurta durata sunt:
Masajul mecanic sub vacuum, cu drenaj limfatic. Aceasta tehnica poate stimula circulatia sanguina si poate elimina fluidele, pentru a imbunatati temporar aspectul de celulita.
Radiofrecventa. Celulita este incalzita cu unde radio, care au efectul superficial si temporar de a netezi umflaturile. Tehnica poate implica si lasere, aspiratie, energie infrarosu si/sau masaj, pentru rezultate mai bune.

Proceduri improbabil sa functioneze

Exista si alte proceduri a caror ineficienta a fost constatata, sau care sunt prea noi pentru a fi evaluate minutios. Printre acestea se numara:

  •  Liposuctia asistata de laser
  •  Liposculptura cu ultrasunete
  •  Criolipoliza
  •  Mezoterapia
Tratamentele Spa

Unele dintre tratamentele spa existente pe piata – asa cum sunt endermologia si tratamentele de reducere a celulitei prin ionitermie –sustin ca reduc aspectul de celulita. Pana in prezent, niciunul dintre acestea nu a avut suficiente rezultate adecvate sau consistente in cadrul studiilor, incat sa poata fi recomandate.

Concluzie

Pentru ca celulita este cauzata de factori ce nu pot fi controlati si este atat de frecventa la femei, nu ar trebui sa te simti vinovata daca ai aceasta problema sau sa o consideri un repros la adresa sanatatii si formei tale fizice.

Daca simti ca reducerea celulitei te va face sa arati sau sa te simti mai bine, stai de vorba cu medicul tau si afla care sunt cele mai sigure si cele mai potrivite metode de lucru pentru tine, tinand cont de obiectivele generale de sanatate, de buget si de stilul de viata.

Sursa: https://www.verywellhealth.com/what-causes-cellulite-2710054

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu