Cum se face rafinarea vinurilor albe?

Cand fermentarea vinului inceteaza, particulele in suspensie se instaleaza rapid si formeaza sedimentele. Sedimentul, denumit drojdie, consta de obicei in tesut de struguri macerat, celule moarte de drojdie si produse de autoliza a drojdiei.

Vinul tanar este separat de drojdie prin transferarea vinului intr-un alt recipient, lasand drojdia in urma. Acest proces se numeste tragere a vinului de pe drojdie.

Poate ca te intrebi care este perioada ideala de tragere a vinului de pe drojdie? Ei bine, acest articol incearca sa iti raspunda la unele intrebari pe care le ai in legatura cu acest subiect.

Tragerea vinului de pe drojdie este o operatie simpla si se face adesea fara a lua in considerare impactul acesteia asupra calitatii vinului.

Aceasta ar trebui sa se faca cu planificare si ingrijire. O atentie speciala ar trebui acordata in acele cazuri in care tragerea vinului de pe drojdie trebuie facuta in mijlocul unei recolte, dar este amanata din cauza inconvenientelor sau lipsei de timp. Procedura de tragere depinde de tipul si stilul vinului.

Un vin alb de masa, cu aroma fructata, trebuie preparat devreme. Acest lucru este foarte critic daca mustul este bogat in substante solide nonsolubile si fermentatia se efectueaza fara control al temperaturii. Uneori, un must alb fermentat la temperaturi scazute (de exemplu, 45 ° F) primeste un raft de fermentare medie.

Vinul alb trebuie transferat usor si ar trebui sa se evite intotdeauna aerarea excesiva. Aerarea necontrolata a vinului (in timpul procedurii) determina pierderea fructelor si intunecarea culorii. Pentru a minimiza contactul cu aerul si oxidarea, multi viticultori transfera vinul sub o patura de azot sau dioxid de carbon.

Urmatorii pasi vor ajuta la reducerea aerarii vinului alb in timpul tragerii de pe drojdie: verifica daca exista scurgeri ale pompei, in special pe partea de aspiratie (utilizarea unei pompe defecte pentru transfer va provoca o aerare excesiva), utilizeaza intotdeauna un furtun scurt pe partea de aspiratie, cand transferi vinul dintr-un rezervor de fermentare intr-un rezervor de receptie, conecteaza partea de aspiratie la supapa de transfer si partea de livrare la cea mai mica intrare de jos a rezervorului de receptie.

Lasa vinul sa curga gravitational catre rezervorul de receptie pana cand nivelul de vin din rezervorul de receptie este deasupra supapei de admisie. Apoi porneste usor pompa si transfera vinul. Pentru a preveni aspirarea drojdiei in timpul transferului, incetineste pompa atunci cand nivelul lichidului (nivelul vinului) din fermentator se apropie de suprafata drojdiei.

Daca nu ai o pompa cu turatie variabila, este posibil sa poti controla viteza pompei inchizand partial supapa de pe partea de aspiratie a pompei. Foloseste un dispozitiv de sparging in linie pentru a purifica vinul cu N2 sau CO2, adauga SO2 la vin pe masura ce este prins (acest lucru va preveni oxidarea).

Racirea vinului inainte de tragere va ajuta la decantarea drojdiei si va descuraja fermentarea malolactica. Cu toate acestea, trebuie sa se acorde o atentie deosebita pentru a evita aerarea, deoarece mai mult oxigen se dizolva la o temperatura mai scazuta. Curata, igienizeaza rezervorul sau recipientul de receptie cu azot. Dupa o tragere atenta, recipientul de receptie trebuie tinut complet plin.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu