Cum poate fi tratata parodontoza?

Cum poate fi tratata parodontoza?Parodontoza este o afectiune la nivelul dintilor, de care sufera extrem de multe persoane. Cauzele parodontozei pot fi numeroase, iar aceasta afectiune poate aparea la pacienti care fac parte din mai multe categorii de varsta. De altfel, parodontoza poate fi tratata cu ajutorul unor tratamente parodontoza.

Diagnostic

Pentru a determina daca suferiti de parodontoza si cat de severa este, medicul dentist poate:

  • Examina istoricul medical pentru a identifica orice factori care ar putea contribui la intensificarea simptomelor dumneavoastra, cum ar fi fumatul sau administrarea anumitor medicamente.
  • Examina cavitatea bucala pentru a observa daca exista placa bacteriana, tartru si sangerari usoare.
  • Masura canalele dintre dinti.
  • Analiza radiografiilor dentare pentru a verifica modul in care se prezinta dintii dumneavoastra in zonele in care medicul dentist observa adancimi mai profunde ale canalelor.

Medicul dentist va poate transmite care este stadiul si gradul parodontozei pe baza observatiilor facute. De altfel, acesta poate determina complexitatea tratamentului, precum si factorii de risc si modul in care se prezinta dintii dumneavoastra.

Tratament

Tratamentul poate fi efectuat de un specialist, un dentist sau un igienist dentar. Scopul tratamentului parodontozei este de a curata bine canalele din jurul dintilor si de a preveni deteriorarea osului care inconjoara radacina dintelui.

Aveti cele mai mari sanse ca tratamentul sa fie un succes, mai ales atunci cand adoptati si o rutina zilnica de ingrijire orala, precum si evitarea factorilor de risc. In perioada in care vi administreaza tratamentul, va recomandam sa opriti consumul de produse pe baza de tutun.

Tratamente nechirurgicale

Daca parodontoza nu este la un stadiu avansat, tratamentul poate implica proceduri mai putin invazive, inclusiv:

Curatare. Prin aceasta procedura, medicul va indeparta tartrul si bacteriile de pe suprafetele dintilor si de sub gingii. Curatarea poate fi realizata folosind instrumente special concepute pentru astfel de interventii, laserul sau dispozitive cu ultrasunete.

Antibiotice. Antibioticele injectabile sau administrate oral pot ajuta la controlul infectiei bacteriene. De altfel pe piata exista si antibiotice special concepute pentru cavitatea bucala, cum ar fi apa de gura care contine o anumita cantitate de antibiotic, precum si geluri. Cu toate acestea, antibioticele orale pot fi necesare pentru a elimina complet bacteriile cauzatoare de infectii.

Tratamente chirurgicale

Daca aveti o forma avansata de parodontoza, atunci va fi necesita o interventie chirurgicala dentara, cum ar fi:

Interventii chirurgicale de reducere a canalelor. Medicul chirurg va face incizii minuscule in gingie, astfel incat o sectiune de tesut gingival sa poata fi ridicata, expunand radacinile, astfel incat medicul sa verifice starea maxilarului si a maxilarului. Deoarece parodontoza slabeste oasele si radacinile dintilor, osul subiacent poate fi reconturat inainte ca tesutul gingival sa fie suturat la loc. Dupa vindecare, este mai usor sa curatati aceste zone si sa mentineti tesutul gingival sanatos.

Grefe de tesut moale. Cand pierdeti tesut gingival, linia gingivala se retrage. Este posibil sa fie nevoie sa aveti o parte din tesuturile moi deteriorate intarite. Acest lucru se face de obicei prin indepartarea unei cantitati mici de tesut de pe cerul gurii sau folosind tesut de la un donator, care ulterior va fi atasat in locul afectat. Acest lucru va poate ajuta sa acoperiti radacinile expuse si sa oferiti dintilor un aspect mai placut.

Regenerarea tesutului. Acest lucru va permite regenerarea osului care a fost distrus de bacterii. Printr-o simpla interventie, medicul dentist plaseaza o bucata speciala de tesut biocompatibil, intre osul existent si dinte. Materialul previne patrunderea organismelor nedorite in zona de vindecare, permitand zonei afectate sa se regenereze.

Utilizarea proteinelor ​​stimulatoare. O alta tehnica implica aplicarea unui gel special pe o radacina afectata de parodontoza, care este expusa. Acest gel contine aceleasi proteine ​regasite in smaltul dintilor si stimuleaza cresterea unui nou tesut sanatos.

Preventie

Parodontoza este o afectiune care poate fi evitata, daca evitam factorii de risc si abordam o igiena dentara buna.

Daca sunteti ingrijorat cu privire la sanatatea dintilor dumneavoastra, incercati aceste masuri pentru a preveni parodontoza:

  • Spalati-va dintii de doua ori pe zi sau dupa fiecare masa sau gustare.
  • Utilizati o periuta de dinti confectionata din materiale moi si inlocuiti-o cel putin o data la trei luni.
  • Luati in considerare utilizarea unei periute de dinti electrice, care poate fi mai eficienta la indepartarea placii bacteriene si a tartrului.
  • Folositi ata dentara zilnic
  • Utilizati apa de gura. Acest produs va ajuta la reducerea placii bacteriene intre dinti. De altfel, puteti achizitiona o apa de gura recomandata de medicului dentist.
  • Pe langa periaj, clatire cu apa de gura si folosirea atei dentare, puteti folosi si alte instrumente special confectionate pentru igienizarea spatiului dintre dinti. Acestea se pot gasi in numeroase magazine si totodata sunt extrem de accesibile ca si pret.
  • Consultati medicul stomatolog si realizati impreuna un program de curatari dentare profesionale regulate.
  • Nu fumati si nu mestecati tutun.

Pentru a fi sigur ca nu veti experimenta aceasta afectiune, puteti sa discutati cu medicul dentist cu privire si la alte modalitati de preventie.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu