Ce sunt cupele menstruale si de ce sa le folosesti?

Ce sunt cupele menstruale si de ce sa le folosesti?Cupele menstruale sunt produse pentru igiena feminina reutilizabile si functioneaza ca o palnie flexibila de silicon sau din cauciuc, care trebuie sa fie introdusa in vagin pentru a colecta si pentru a retine lichidul menstrual pentru o vreme.

Cupele pot tine mai mult sange comparativ cu alte metode deterinand foarte multe femei sa le utilizeze ca pe o alternativa ceva mai ecologica pentru tampoane. Tinand cont de flux, se poate purta o cupa maxim 12 ore. Sunt mai multe branduri disponibile in prezent pe piata, dar noi recomandam sa le alegi pe cele de la https://www.selenacup.ro/.

Cum se foloseste cupa menstruala?

Cupa menstruala se foloseste foarte simplu si tot ce trebuie sa faci este sa discuti cu ginecologul. Desi poti cumpara oricare intre aceste marci online sau in cele mai multe magazne, va trebui sa aflii mai intai de ce dimensiune ai nevoie.

Cele mai multe branduri de cupe menstruale vand versiuni mici sau foarte mici sau versiuni mari. Pentru a afla care este dimensiunea potrivita pentru o cupa menstruala medicul ar trebui sa ia in considerare urmatoarele:

  • Varsta persoanei;
  • Cat de lung este colul uterin;
  • Cat de intensa este perioada menstruatiei;
  • Cat de ferma este cupa;
  • Ce capacitate are.

Cupele menstruale de dimensiuni mici sunt de obicei recomandate pentru femeile mai tinere de 30 de ani, care nu au nascut normal. Marimile mari sunt de cele mai multe ori recomandate pentru femeile care au mai bine de 30 de ani sau care au nascut vaginal si au o perioada ceva mai grea.

Inainte de a monta cupa menstruala va trebui sa tii cont de mai multe aspecte. In primul rand, cupa se poate simti inconfortabila dar daca lubrifiezi cupa vei imbunatati procesul de inserare. Inainte de a pune cupa va trebui sa ungi marginea cu un lubrifiant pe baza de apa sau doar cu apa. O cupa menstruala care este umeda e mai usor de folosit.

Cum se introduce cupa menstruala?

In cazul in care poti sa iti pui un OB atunci cu siguranta va fi usor sa introduci si cupa menstruala. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi pasii de mai jos:

  • Spala-te foarte bine pe maini;
  • Aplica apa sau un lubrifiant care contine apa pe marginea cupei;
  • Indoaie cupa tinand-o in mana cu marginea orientata in sus;
  • Introdu cupa cu marginea orientata in sus in vagin, exact asa cum faci si cu tampoanele clasice. Cupa ar trebui sa se opreasca imediat sub colul uterin. Odata ce cupa este in vagin trebuie sa fie rotita si se va deschide ca un arc pentru a crea o etansare.

Nu ar trebui sa simti cupa menstruala daca aceasta a fost introdusa corect. De asemenea, ar trebui sa te poti misca, sa poti sari, sa stai in picioare si sa poti face si alte activitati de zi cu zi fara sa iti cada cupa. In cazul in care ai ceva probleme cu introducerea ar trebui sa discuti cu medicul tau.

Cand se scoate cupa menstruala?

Poti purta o cupa menstruala pentru 6 sau pana la 12 ore tinand cont de fluxul pe care il ai. Aceasta inseamna ca va trebui sa poti folosi cupa menstruala pentru a obtine protecite peste noapte.

Ar trebui sa scoti cupa menstruala la maxim 12 ore insa daca se umple inainte va trebui sa o golesti pentru a evita scurgerile.

Cum se scoate cupa menstruala

Cupa menstruala se scoate foarte usor. Va trebui sa te speli bine pe maini, sa pui degetul aratator si degetul mare in vagin si sa tragi usor de tija cupei pana cand poti sa ajungi la baza. Ciupeste baza pana cand aceasta nu mai sta etans si trage in jos pentru a scoate cupa. Odata ce cupa a iesit, goleste-o in chiuveta sau in toaleta.

Cum se intretine cupa menstruala?

Cupa menstruala reutilizabila trebuie sa fie spalata si stearsa inainte de a fi introdusa in vagin. Aceasta cupa se va goli de minin doua ori pe zi. Cupele refolosibile sunt foarte rezistente si pot sa dureze intre 5 luni si pana la 10 ani cu ingrijirea corecta. Arunca cupa de unica folosinta dupa ce a fost indepartata.

Care sunt avantajele utilizarii cupelor menstruale?

Cupele menstruale sunt mult mai ieftin de utilizat. Pentru ca nu trebuie sa fie periodic schimbate si aruncate, nu trebuie sa mai cumperi mereu tampoane si absorbante. De asemenea, cupele pot tine mai mult sange. O cupa menstruala poate tine aproximativ 10 ml de sange sau chiar mai mult.

Cupele sunt si ecologice, ceea ce inseamna ca atunci cand le folosesti vei fi cu siguranta in avantaj din acest punct de vedere. In plus, un alt avantaj major oferit de cupele menstruale este faptul ca le poti utiliza inclusiv in timpul contactului sexual.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu