Ce este o macara turn?

Ce este o macara turn?Cei care lucreaza in domeniul constructiilor, cu siguranta atunci cand vad anunturi despre o macara de vanzare stiu ce este aceasta si ce rol are un astfel de utilaj, insa cu siguranta exista si persoane care habar nu au, mai ales cand vine vorba despre o macara turn. Acest articol va aduce insa la cunostinta cele mai importante informatii cu privire la macaralele turn.

Ce este o macara turn de constructie?

O macara turn de constructie este o piesa obisnuita sau mai simplu spus un echipament de ridicat, care este intalnit pe santierele de constructii. Se numeste macara turn, datorita structurii mari a turnului, pe care macaraua pivoteaza in jur. Catargul turnului sustine braul si contra braul, care la randul sau sustine cablajul, caruciorul si carligul care face ridicarea.

De ce sunt utilizate macaralele turn?

Macaralele turn sunt folosite deoarece sunt eficiente la ridicarea si deplasarea materialelor grele, avand in acelasi timp o amprenta relativ mica la fata locului.

Macaralele turn sunt excelente pentru ridicarea materialului si deplasarea pe distante mari. Acoperirea lor le permite, intr-o multime de locatii, sa aiba acces liber la intregul santier.

De ce sa folositi o macara turn peste o macara mobila?

Macaralele mobile traditionale necesita configurari mari la nivelul solului. Daca ar fi instalate in mijlocul unui proiect, acest lucru ar avea un impact mare asupra activitatilor de constructie din jur.

In timp ce acoperirea macaralei (amplasamentele cu brat si carlig) sunt mari, spatiul fizic real pe care o macara turn il ocupa la fata locului este relativ mic (ganditi-va cat de mic este turnul in raport cu acoperirea).

Care sunt diferitele tipuri de macarale turn de constructie?

Conducand printr-un oras precum Bucuresti sau Cluj Napoca de exemplu, unde se construiesc mereu blocuri cu 10 etaje sau chiar mai mari, veti realiza rapid ca macaralele turn sunt de mai multe forme si dimensiuni diferite. Diferitele tipuri de macarale turn sunt:

 • Macara Hammerhead (tip Jib).
 • Luffing Jib Macarale turn (Jib tip).
 • Macarale Derrick (tip Jib).
 • Macarale turn autoportante (tip catarg).
 • Macarale turn turnante (tip catarg).
 • Macarale turn cu autocalare (tip catarg).

Care sunt diferitele parti ale unei macarale turn?

Macaralele turn sunt utilaje incredibil de complexe, care in zilele noastre ne permit sa atingem noi inaltimi. Macaralele turn sunt impartite in mai multe parti diferite, fiecare dintre acestea fiind cruciala pentru functionarea masinii. Exista sute de piese pe o macara turn, dar partile majore ale unei macarale turn pot fi impartite in urmatoarele:

 • Suport de baza.
 • Turn (catarg).
 • Cabina operatorului.
 • Placa turnanta.
 • Contragreutate.
 • Braul si contra braul
 • Carucior si carligul

Suport de baza

Suportul de baza este partea macaralei turn care ataseaza turnul la sol sau la structura inconjuratoare. Atunci cand o macara este atasata la sol, acest lucru se face de obicei cu beton armat, precum si cu piloti pentru a extinde suportul la roca de baza. Este important sa angajati un inginer pentru a proiecta aceasta componenta a turnului.

Turn (catarg)

Turnul sau catargul unei macarale turn este portiunea verticala a macaralei care se extinde in sus de la sol. Scopul sau este de a sustine greutatea cabinei, catargului, carligului si contragreutatii in timp ce se rotesc in jurul ei. Turnurile sau catargele sunt fabricate in mod obisnuit folosind o retea patrata din otel similara unei grinzi de otel, cu banda deschisa.

Cabina de operare cu macarale turn

Cabina operatorului este locul in care se afla operatorul macaralei pentru a pune in functiune macaraua. Este recunoscuta ca o cutie de sticla pe partea laterala sau inferioara a catargului. Cabina este de obicei atasata la un computer care transmite informatii operatorului si ii permite sa actioneze macaraua cu o pereche de joystick-uri.

Placa turnanta

Platoul rotativ al macaralei turn este partea macaralei care permite rotirea bratului si a contracostului deasupra catargului. Catargul este alcatuit din doua placi care se introduc una in cealalta si se rotesc cu rulmenti.

Contragreutate

Cand o macara ridica un obiect greu, are nevoie de o contragreutate pentru a echilibra sarcina ascensorului. Fara contragreutate, capacitatea macaralei turn ar fi redusa semnificativ. Contra-greutatea este situata la capatul opus al bratului. Contragreutatea este realizata dintr-o varietate de materiale, inclusiv beton armat, otel si alte materiale grele. Greutatea lor este calculata pe baza capacitatii macaralei in timpul utilizarii finale.

Jib si Counter Jib

Braul si contra braul sunt partea cea mai recunoscuta a unei macarale turn. Braul si contra braul sunt lucrarile de retea din otel pe care le vedeti extinzandu-se orizontal din varful turnului sau catargului. Scopul bratului este de a transporta caruciorul, carligul de cablare si sarcina macaralei. Scopul braului contrar este de a compensa greutatea braului si de a mentine greutatile contra.

Carucior si carlig

Caruciorul si carligul se blocheaza la o multime de lucrari pe macara. Caruciorul se misca inainte si inapoi pe catarg extinzandu-se dupa cum este necesar pentru a plasa carligul peste orice sarcina necesita ridicare. Blocul de carlig actioneaza ca un sistem de scripete pentru a merge in sus si in jos, in functie de cat de mult cablare este eliberata sau trasa inapoi in bobina. Blocul cu carlig sustine carligul care permite atasarea sarcinilor la macara.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu