Ce este elastografia cu ultrasunete?

Ce este elastografia cu ultrasunete?In elastografia cu ultrasunete este o metoda de diagnosticare a urologiei, care poate fi utilizata, pentru detectarea tumorii in suspiciunea de cancer de prostata.

Principiul functional al elastografiei cu ultrasunete se bazeaza pe detectarea unei modificari a elasticitatii tesutului, care poate indica in primul rand o schimbare neoplazica (neoplasme legate de cancer). Cu ajutorul testului de elasticitate se diferentiaza diferitele grade de duritate mecanica.

Elastografia cu ultrasunete pentru detectarea tumorilor prostatei este o metoda foarte specifica, deoarece procedura de la examenul transrectal permite vizualizarea nu numai a unei mariri, ci si a unei duritati mecanice mai mari.

Cu toate acestea, din cauza valorii sale informative insuficiente, metoda nu este utilizata singura. Prin combinarea elastografiei cu ultrasunete cu evaluarea valorilor PSA (antigen specific prostatei; PSA) si a altor metode de diagnostic, precizia diagnosticului este semnificativ crescuta in comparatie cu examinarea digitala a prostatei (examinarea palparii).

Elastografia cu ultrasunete este acum o tehnica bine stabilita pentru caracterizarea leziunilor focale (deteriorarea sau modificarea unei anumite zone de tesut) a sanului. Exista un centru de elastofragie Cluj Napoca, unde aceasta se poate aplica.

In procesele inflamatorii, procedura poate fi utilizata intr-o maniera nespecifica a organelor datorita modificarii elasticitatii tesuturilor.

Elastografia ficatului serveste pentru a evalua stadiul fibrozei hepatice. Nu exista contraindicatii cunoscute pentru utilizarea procedurii.

Inainte de examinare, exista o procedura neinvaziva pentru care pacientul nu trebuie sa ia masuri pregatitoare. Folosind elastografia cu ultrasunete, inregistrarile sonografice pot fi realizate cu o compresie definita, astfel incat sa fie posibila o evaluare semnificativa a tesutului.

Principiul de baza al metodei se bazeaza pe evaluarea deplasarilor tesuturilor pe imagini cu ultrasunete, astfel incat deplasarile tesutului corporal intre doua imagini cu ultrasunete pot fi calculate. Este de o importanta cruciala ca imaginile sonografice sa fie inregistrate cu compresie variabila.

In acest fel, se realizeaza o evaluare precisa a elasticitatii tesutului examinat, care se bazeaza pe imaginile de expansiune. In timpul repetarii si evaluarii ulterioare a examinarii, este necesar ca, pe langa elasticitate, sa se inregistreze intotdeauna compresia produsa de tesut. Procedura este adecvata ca parte a unui examen preventiv general de prostata.

In special in diagnosticul prostatei , este crucial pentru valoarea informativa a procedurii ca intarirea locala sa poata fi facuta vizibila cu precizie pentru a permite o delimitare exacta a tesutului fiziologic si a tesutului modificat patologic. Artefactele de imagine (falsificari), care pot aparea, de exemplu, din evaziunea laterala a zonelor tisulare in timpul comprimarii, trebuie compensate pentru utilizarea unei metode speciale pentru a evita rezultatele incorecte.

Atunci cand diagnosticul sanului la modificari patologice asociate cu rezilienta redusa, asa cum ilustreaza deplasarea relativa a tesutului (tulpina engleza) sau propagarea cantitativa a undelor de forfecare in tesut (Elastografia undei de forfecare, SWE), continua sa apara in caz de malignitate,apare tumora mai mare in elastograma decat in imaginea cu ultrasunete in modul B.

Dupa examinare, nu trebuie luate masuri speciale. Daca se suspecteaza o tumoare sau o inflamatie, sunt utilizate alte metode de diagnostic. Elastografia cu ultrasunete se bazeaza pe sonografie, astfel incat sa nu se elibereze radiatii daunatoare.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu