Este extrem de greu sa gasesti in zilele noastre amestecuri de cereale sau batoane de cereale care sa nu contina ingrediente indoielnice si este si mai greu sa gasesti optiuni sanatoase in acest sens care sa aiba un gust bun. Iar daca in sfarsit gasesti cateva variante care sa fie atat sanatoase cat si gustoase ¬- putine si rare – acestea au preturi absurd de mari. Reteta pe care o vei descoperi mai jos este facuta din ingrediente simple, nu este scumpa si in plus este usor si rapid de preparat.
Vom numi aceasta reteta “granola tip fursecuri de ovaz” pentru ca mixul negatit are un gust similar cu acela al prajiturelelor sanatoase cu ovaz. Nu iti fie teama, gusta putin din ingrediente asa crude, nu iti vor face niciun rau si in plus vei sti daca iti doresti sa mai adaugi ceva in mixul de condimente si gusturi.
Exista foarte multe moduri in care poti manca acest preparat: sub forma de cereale, presarat deasupra unui smoothie de fructe, ca topper pentru iaurt sau amestecat cu fructe proaspete.
La fel ca orice reteta de granola, si aceasta contine o multime de calorii, insa nu trebuie sa vezi acest lucru ca pe un aspect negativ: caloriile sunt bune si sunt utile organismului, pentru ca sunt un combustibil pentru acesta.
Ingrediente:
- 3 cescute de ovaz;
- ¼ cescuta de ulei de cocos (presat la rece, nerafinat, organic, minim procesat – aceasta este varianta ideala);
- ¼ cescuta de miere naturala;
- ¼ lingurita de sare;
- ¼ lingurita de scortisoara;
- ½ lingurita de vanilie;
- 1 cescuta de stafide;
- 1/3 cescuta de nuci maruntite;
Numar de portii: 8-10 portii de granola
Mod de preparare
Pune toate ingredientele uscate intr-un bol mediu si amesteca cu grija. Separat amesteca uleiul de cocos, mierea si vanilia. Daca vrei sa grabesti putin procesul de amestecare poti incalzi uleiul de cocos punand-l singur in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde, astfel incat sa il faci mai usor de amestecat cu celelalte ingrediente. Odata ce amestecul lichid este omogen, adauga mixul uscat cu ovaz.
Intinde intregul amestec in strat subtire pe o hartie de copt, fara sa trebuiasca sa ungi cu vreun fel de grasime. Da apoi tava la cuptor si gateste la o temperatura de 175 de grade timp de 12 minute, sau pana cand se rumeneste usor, intorcand odata sau de doua ori (in mod ideal o data la 4 minute, astfel incat sa se coaca pe cat de egal cu putinta).
Variante distractive
- Adauga fulgi de ciocolata neagra la produsul final.
- Incearca sa maruntesti diferite tipuri de nuci, migdale, nuci pecan, caju, etc;
- Incearca diferite arome, adauga putin unt de arahide, scortisoara, sirop de artar in loc de miere, etc.
- Incearca sa adaugi mici fulgi de fructe uscate diferite, afine, coacaze, mere, etc.
- Pune restul de granola de cereale cu ovaz intr-un borcan de sticla si pastreaza-l intr-un loc uscat si racoros.
Gatitul acasa este o cale foarte buna de a te asigura ca mancarea ta nu contine ingrediente mai mult sau mai putin indoielnice, dar si un mod excelent de a economisi la buget. Poti face foarte simplu comparatia intre a iesi seara la o cina la un restaurant si a-ti pregati o gustare sanatoasa acasa, exact ca cea de mai sus. E adevarat ca vei avea nevoie de putin timp suplimentar pentru gatit, insa este o idee benefica pentru mai multe domenii ale vietii tale de zi cu zi.
Sursa: https://www.fitnessblender.com/articles/oatmeal-cookie-granola-healthy-granola-recipe-