Whisky sau Whiskey?

Whisky sau Whiskey?In general vorbind, whiskey-ul (sau whisky-ul) poate fi regasit intr-o varietate de lichioruri distilate care sunt fabricate dintr-un piure fermentat de cereale si conservate in recipiente vechi, confectionate de cele mai multe ori din lemn de stejar.

Cerealele utilizate in mod obisnuit pentru productia de whisky sunt porumbul, maltul de orz, secara si graul. Deci, ce diferentiaza aceste lichioruri? Pe scurt, denumirea se bazeaza pe factori precum tipul de cereale utilizate in procesul de distilare, precum si locul de provenienta.

Pentru a testa un “whisky” bun si a il compara cu celelalte “whiskey-uri”, poti testa whisky Talisker.

Deci, de ce vedeti numele lichiorului scris atat ca „whiskey”, cat si ca „whisky?” Nu, nu se datoreaza unei erori de ortografie sau a unei greseli de scriere. In general, aceasta bautura este denumita „whiskey” – in special Statele Unite si Irlanda. Totodata, va fi folosita si de numirea de „whisky” mai ales in Scotia si Canada, ambele fiind bine cunoscute pentru productia de bauturi spirtoase.

Inainte de a explica diferentele dintre whisky si whiskey, iata un mic ghid despre aceasta bautura, in general. Whisky-urile pot fi consumate sec sau amestecate cu bauturi dulci. Whisky-urile seci nu sunt amestecate cu nimic sau sunt amestecate doar cu un alt whisky din aceeasi perioada de distilare si imbuteliere.

De altfel, pot fi incluse si diverse combinatii de produse de whisky de la distilatoare diferite si perioade diferite de distilare, precum si alte arome, cum ar fi sucul de fructe. Whisky-urile amestecate au, in general, o aroma mai dulce decat whisky-urile seci.

Iata cateva exemple de whisky si whiskey, precum si caracteristicile acestora.

Scotchul este un whisky care isi obtine aroma distincta de fum in urma procesului de fabricare: bobul de orz este maruntit, iar apoi este incalzit la foc. Exista legi in Regatul Unit care reglementeaza caracteristicile diferitelor categorii de whisky, precum si comercializarea acestei bauturi scotiene.

De altfel, sunt stabilite reguli de productie, unde se specifica faptul ca un whisky nu poate fi numit Scotch decat daca este produs in intregime si imbuteliat in Scotia.

Bourbon, un whiskey care a fost produs pentru prima data in Kentucky, S.U.A., folosind cel putin 51% piure din porumb in concentratia sa. De asemenea, piureul utilizat este fermentat cu drojdie si include, de asemenea, si un procentaj dintr-un piure care a fost deja utilizat pentru alte whiskey-uri.

Reglementarile SUA specifica faptul ca,  Bourbon-ul este un whiskey specific Americii de Nord, existand, de asemenea, reguli clare in privinta  ingredientelor, precum si metodele de productie ale acestei bauturi.

Exista si whisky de secara?

Acesta este un whisky care foloseste doar piure de secara sau piure de secara si malt. In Statele Unite, reglementarile precizeaza ca mustul trebuie sa fie de cel putin 51% secara pentru ca bautura sa fie numita whiskey de secara. In Canada, reglementarile nu specifica un procent minim de secara.

Orice pasionat de bauturi spirtoase va putea preciza daca exista mai multe diferentieri intre whisky si whiskey decat cele mentionate mai sus, cum ar fi cantitatea de apa care a fost folosita pentru procesul de distilare, cat timp se incalzeste mustul sau diferite amestecuri de must si cereale.

Lucruri mai putin cunoscute despre Whisky

Cuvantul Whisky inseamna „Apa vietii”

Desigur, stii deja ca whisky-ul este apa vietii. Dar stiati ca numele sau chiar „apa vietii” inseamna? Provine din cuvantul galic „Uisge Beatha”, care se traduce prin „apa vietii”. „Uisge Beatha” s-a transformat in cele din urma fonetic in „Whissky”, care apoi s-a transformat din nou in „whisky”.

Daca o persoana  se plange ca bei whisky, poti spune pur si simplu: „Oh, asta este apa. Apa vietii.” Banuim ca acesta este motivul pentru care Johnny Carson a spus: Fericirea este sa ai o friptura speicala, o sticla de whisky si un caine care sa manance friptura.

Whisky nu este caloric

Nu este un secret ca „sexy” este prenumele tau. In timp ce te asezi pe scaun, savurand bautura preferata, cu siguranta te adminiri periodic in oglinda pentru a vedea daca arati cu adevarat perfect. Te intelegem foarte bine si sustinem acest demers. In plus, te anuntam ca exista si bauturi mai putin calorice.

Whisky-ul este destul de usor pentru talie. Un singur pahar are zero grasimi si 0,4 carbohidrati. Deci poti bea linistita pentru ca sigur nu o sa te ingrasi.

Comediantul britanic Tommy Cooper a spus: „Sunt la dieta cu whisky. Am pierdut deja trei zile. ” Desi nu recomandam exact o dieta cu whisky, poti bea whisky in timp ce urmezi o dieta.

Whisky te poate ajuta la prevenirea cancerului

Cercetarea este inca in desfasurare, dar exista indicatori care indica faptul ca whisky-ul poate ajuta la prevenirea cancerului.

In 2005, dr. Jim Swan, vorbind la conferinta EuroMedLab de la Glasgow , a declarat: „Cercetarile au aratat ca exista beneficii chiar mai mari pentru sanatate pentru persoanele care beau whisky din malt. De ce? Whisky cu  malt are mai mult acid elagic decat vinul rosu.

Cu alte cuvinte, acidul elagic din whisky este un antioxidant care poate absorbi radicalii liberi din organism. Whisky-ul poate ajuta organismul in timpul tratamentului chimioterapic.

 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu