E greu sa dai gres cand vine vorba despre branza burrata sau mozzarella, dar, desi seaman, aceste branzeturi italiene nu sunt unul si acelasi produs.
La exterior, burrata si mozzarella arata ca niste branzeturi simple si moi din lapte de vaca. In interiorul burratei, insa, te asteapta o comoara de branza stracciatella bogata si laptoasa.
Aceasta diferenta esentiala si cremoasa provine din procesul de fabricare a branzeturilor, potrivit autorului cartii de bucate si fondatorului “That Cheese Plate”, Marissa Mullen. „Procesul de fabricare a branzeturilor mozzarella si burrata este usor diferit”, spune Mullen, adaugand ca „mozzarella se face incalzind si intinzand casul de branza intr-un proces numit „pasta filata”. Branza trece printr-un proces de intindere folosind apa fierbinte sau zer si este modelata in bile mici”.
Burrata, pe de alta parte, este ca o branza intr-o branza, cu stracciatella (o branza cremoasa, laptoasa) la interior si mozzarella la exterior. „Burrata se face folosind branza mozzarella, intinsa pentru a adaposti in interiorul sau o punga mica ce contine smantana proaspata si cas de branza”, spune Mullen. „Din aceasta cauza, burrata este mult mai bogata si mai cremoasa decat o mozzarella traditionala”.
Delicioasa Burrata este nou venita in raioanele de branzeturi
Chiar daca o versiune mai cremoasa de mozzarella poate parea geniala, burrata este inca relativ noua pe raionul de branzeturi, comparativ cu sora sa mai mare, mozzarella.
Potrivit La Cucina Italiana, branza mozzarella dateaza din secolul al XII-lea, cand branza italiana a devenit un aliment de baza in regiunea Campania din sudul Italiei.
Burrata, pe de alta parte, a intrat pentru prima data pe piata in 1956 in Puglia, Italia, fiind o inventie pentru care trebuie sa multumim unei furtuni de zapada. In timpul unei ninsori abundente, Lorenzo Bianchino de la ferma Piana Padula a intampinat dificultati in transportarea produselor lactate catre clienti. Planul sau stralucit – folosirea casului intins din mozzarella pentru a pastra in siguranta smantana – ne-a dat delicioasa branza burrata de care ne bucuram astazi.
Cum sa mananci branza burrata
Desi mozzarella si burrata pot fi savurate cu preparate similare, cum ar fi carnea italiana, burrata nu este doar o versiune mai cremoasa a mozzarella.
„Pentru ca textura burratei este mai untoasa, ea se asociaza foarte bine cu crostini sau paine proaspata”, spune Mullen. „Imi place, de asemenea, sa servesc burrata cu ulei de masline sau otet balsamic, pentru a se amesteca cu aroma cremei din interior. Pentru ca burrata si mozzarella sunt branzeturi proaspete, ele se combina frumos cu alte produse proaspete. Imi place sa adaug toppinguri la burrata, cum ar fi masline, rosii, smochine proaspete si piersici”, mai spune ea.
Burrata poate adauga, de asemenea, o idee de cremozitate bogata preparatelor preferate cu mozzarella. „Poti inlocui burrata si mozzarella, dar va trebui sa fii pregatit pentru diferentele de textura”, spune Mullen. „Burrata nu se desface in fasii precum mozzarella, are mult mai mult lichid si o aroma mult mai cremoasa. Daca iti place decadenta, adauga burrata la pizza, lao salata sau chiar la un sandwich”.
Si de parca burrata nu ar fi suficient de bogata, mai exista o modalitate de a face aceasta delicatesa cereasca si mai delicioasa: prajirea ei. Retetele de burrata prajita sunt foarte variate si ar fi pacat sa nu le incerci!
Informatii nutritionale
Data fiind toata cantitatea de crema pe care o contine, nu este surprinzator ca burrata – la fel ca majoritatea branzeturilor – este destul de densa in calorii. O portie de aproximativ 30 de grame contine aproximativ 100 de calorii, ceea ce inseamna mai putin decat 15 grame de cheddar, care au 113 calorii.
In plus, aproximativ 78% din caloriile burratei provin din continutul de grasimi. Burrata contine, de asemenea, 4 grame de grasimi saturate, ceea ce inseamna 20% din aportul zilnic recomandat.
Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa mananci burrata, insa tot secretul este moderatia.
Vestea buna, insa, este ca aceasta branza este o sursa excelenta de calciu – 15 grame asigura 15% din necesarul zilnic – si ofera aproximativ 4% necesarul zilnic de vitamina A.