Cele mai bune editoare foto gratuite din 2019

Cele mai bune softuri pentru editare foto iti pot transforma pozele din “ok” in “fantastic”. Insa problema este ca exista atat de multe programe pe piata incat poate fi greu de inteles care este varianta cea mai buna pentru tine. Iata de ce am petrecut zeci de ore testand o gama uriasa de editoare foto si le-am ales pe cele mai bune dintre ele, concepute pentru orice nivel de abilitate si de experienta.

De la softuri puternice, pline de functii, care reprezinta o adevarata concurenta pentru Photoshop, pana la instrumente simple care dau fotografiilor un look complet nou cu numai cateva click-uri, oricine isi va gasi in selectia de mai jos varianta ideala!

Multe editoare foto gratuite ofera numai o selectie foarte limitata de instrumente daca nu platesti un abonament sau iti pun un watermark pe imaginile exportate, dar niciunul dintre softurile prezentate aici nu au astfel de restrictii. Pe oricare dintre ele ai alege-o, poti fi sigur ca nu exista niciun fel de smecherie care sa te prinda pe picior gresit.

Daca esti in cautarea unui mod de a-ti optimiza imaginile pentru pagina de web, retine ca nu trebuie sa le procesezi individual! Nu trebuie decat sa introduci URL-ul site-ului tau in Image Optimization pe WebsiteToolTester, iar aplicatia web va verifica imaginile care pot fi comprimate. Odata terminata aceasta sarcina, vei primi un link de unde poti descarca fisierele optimizate intr-o arhiva ZIP.

1. GIMP

  • Un soft ideal pentru editare foto avansata.
  • Contine foarte multe optiuni avansate.
  • Are o interfata asemanatoare cu cea a Photoshop.
  • Nu contine reclame si nu impune restrictii.
  • Prezinta o curba de invatare usor inclinata.

GIMP (GNU Image Manipulation Program) este cel mai bun program gratuit de editare foto pe care il vei gasi. Este plin de instrumente de imbunatatire a imaginii pe care le vei gasi in softurile premium, si in fiecare zi ii sunt adaugate altele noi.

Interfata GIMP iti va fi familiara din primele momente de utilizare daca ai folosit vreodata Photoshop sau un alt soft premium de editare, mai ales daca selectezi modul de lucru cu o singura fereastra, care isi aliniaza toate toolbar-urile si zonele de lucru intr-un layout in stil Adobe.

Setul de instrumente pentru foto editare este incredibil si cuprinde layere, masti, curbe si niveluri. Poti elimina defectele cu usurinta, cu ajutorul tool-ului de clonare (clone stamp) si de “heal”, poti crea perii personalizate, poti aplica schimbari de perspectiva si poti aplica schimbari pe zone izolate cu tool-urile de selectare inteligenta.

GIMP este un editor foto gratuit open source, iar comunitatea sa de utilizatori si dezvoltatori a creat o colectie uriasa de plugin-uri pentru a-i extinde utilitatea. Multe dintre acestea vin preinstalate, iar daca esti interesat poti descarca mai multe din glosarul oficial. Daca nu este suficient pentru tine, poti instala chiar si plugin-uri pentru Photoshop.

2. Paint.NET

  • Este un soft ideal pentru editarea de poze pe un hard mai putin puternic.
  • Ofera layere si filtre.
  • Ofera suport pentru plugin-uri.
  • Este mai putin performant decat GIMP.

Crezi sau nu, mai mult nu inseamna intotdeauna si mai bine. Simplitatea lui Paint.NET
este unul dintre punctele principale care recomanda acest soft. Este un editor foto gratuit, rapid, usor de operat, ideal pentru taskuri minore care nu necesita neaparat puterea absoluta a lui GIMP.
Nu lasa numele sa te pacaleasca! Aceasta nu este doar o copie simpla a extrem de elementarului Paint de la Microsoft, chiar daca initial era gandit sa il inlocuiasca. Este un editor foto adevarat, doar ca unul plasat in categoria basic.

Interfata Paint.net iti va aminti de omonimul sau, insa de-a lungul anilor el a fost imbogatit cu instrumente avansate de editare, precum layere, un istoric undo, o multime de filtre, extrem de multe plugin-uri create de comunitate, si o functie excelenta 3D rotate/zoom, foarte utila pentru recompunerea imaginilor.
Poate ca nu are toate caracteristicile la care visezi, dar daca ai un computer cu o performanta mai redusa nu ne putem gandi la un editor foto mai bun decat acesta!

3. Photo Pos Pro

  • Ideal pentru introducerea de noi instrumente si tehnici pentru incepatori.
  • Are o interfata inteligenta.
  • Cuprinde moduri de lucru distincte pentru avansati si incepatori.
  • Are o rezolutie limitata pentru exportul de fisiere.

Photo Pos Pro nu este la fel de bine cunoscut ca Paint.NET si GIMP, dar este un alt editor foto gratuit de calitate, plin de instrumente avansate destinate imbunatatirii imaginilor.
Interfata acestui editor foto gratuit este mai inteligenta si mai accesibila decat gama de meniuri si toolbar-uri a lui GIMP, cu totul aranjat intr-o maniera logica si constanta. Daca ti se pare in continuare prea intimidanta, exista si un layout pentru novici, care seamana cu abordarea bazata de filtre a lui Fotor. Alegerea iti apartine!

Layout-ul destinat expertilor ofera atat layere cat si masti de layere pentru editare sofisticata, dar si instrumente de ajustare manuala a curbelor si nivelurilor. Poti accesa filtrele cu un click din meniul principal, dar e un soft care se concentreaza mai mult pe editarea de finete.
Photo Pos Pro include si o perie clona pentru stergerea defectelor nedorite, si exista de asemenea si extra suport pentru editarea in serie si scripturi, pentru a te ajuta sa economisesti timp atunci cand lucrezi pe un folder intreg de poze.

Editia gratuita a Photo Pos Pro are numai un singur dezavantaj: fisierele pot fi salvate doar la o rezolutie maxima de 1024×2014 pixeli, ceea ce poate fi prea putin daca iti propui sa printezi imaginile profesionist. Daca vrei sa scapi de aceasta restrictie, exista Photo Pos Pro Premium, disponibil contra cost.

4. PhotoScape

  • Ideal pentru utilizatori noi care vor rezultate rapide.
  • Ofera conversie pentru fisiere RAW.
  • Are o selectie excelenta de filtre.
  • Propune o interfata neobisnuita.

Poate ca PhotoScape arata ca un editor foto gratuit simplu, dar daca te uiti la meniul sau principal vei gasi o multime de caracteristici: conversie RAW, impartire si imbinare foto, concepere de GIF-uri animate si chiar o functie destul de ciudata dar utila, cu care poti printa hartie cu portative.
Esenta, desigur, ramane editarea foto.

Interfata PhotoScape este printre cele mai ezoterice dintre toate aplicatiile pe care le-am analizat, cu instrumente grupate in pagini in configuratii ciudate. In mod cert nu incearca sa imite Photoshop si include mai putine functii.
Am recomanda acest soft incepatorilor, insa acest lucru nu inseamna ca nu te poate ajuta sa obtii rezultate foarte bune. Filtrele PhotoScape sunt destul de avansate, asa ca este o alegere buna daca ai nevoie sa ajustezi rapid o imagine sau sa adaugi filtre usoare intr-o secunda.

5. Canva

  • Ideal pentru carti postale, postere si invitatii.
  • Ofera o selectie excelenta de template-uri.
  • Include stocare gratuita in Cloud.
  • Nu detine instrumente de editare manuala fina.

Canva este un editor foto care ruleaza in browserul de web si este ideal pentru a-ti transforma pozele favorite in felicitari, postere, invitatii si postari de social media. Daca esti interesat de mentinerea unei prezente bine finisate in mediul virtual, Canva este instrumentul perfect pentru tine.

Canva are doua niveluri, unul gratuit si unul platit, dar nivelul gratuit se adreseaza utilizatorilor de acasa. Te inscrii pur si simplu cu adresa de email si primesti stocare in Cloud de 1GB pentru poze si designuri, 8000 de template-uri pe care sa le folosesti si sa le editezi si doua foldere in care sa iti tii munca organizata.
Nu vei gasi aici instrumente avansate, precum perii clona sau selectori inteligenti, dar exista cateva slidere utile pentru aplicarea de nuante, efecte de vigneta, pentru a ajusta din finete, stralucire, saturatie si contrast si multe altele.

Instrumentele pentru editarea de text sunt intuitive si ai la dispozitie o selectie foarte buna de fundaluri si alte elemente grafice care sa iti completeze designurile.
Daca ai nevoie sa faci grafice, carti de vizita si fluturasi pentru o afacere, poti incerca Canva for Work, contra unui cost lunar de persoana. Canva for Work iti ofera acces la sute de mii de imagini stoc, vei putea exporta GIF-uri animate si, in plus, vei beneficia de stocare nelimitata.

6. Fotor

  • Este softul cel mai bun pentru filtre si ajustari cu un singur click.
  • Ofera filtre de nivel premium.
  • Dispune de editare de calupuri de imagini.
  • Nu ofera support plug-in.

Fotor este mai degraba un potentator de imagini decart un instrument de editare manuala complet.  Daca exista o zona anume pe care ar trebui sa o retusezi sa zicem cu o perie clona, nu ai noroc cu Fotor. Insa daca ai nevoi simple, seria de filtre de top pe care o ofera acest soft este mai mult decat utila.

Fotor vine cu un instrument tilt-shift infailibil, de pilda, si cu o serie de ajustari de culoare vintage si vibrante, toate usor accesibile din sistemul sau inteligent de meniu. Iti poti modifica manual curbele si nivelurile, de asemenea, dar fara complexitatea instrumentelor de varf de gama.

Cea mai importanta functie a Fotor, si una care lipseste din nefericire din multe editoare foto gratuite, este instrumentul de procesare in calupuri. Da-i cateva poze si va filtra intregul lot imediat, ceea ce este perfect daca ai un card plin de poze din vacanta si ai nevoie sa acoperi rezultatele unei camere indoielnice sau ale unei maini tremurande.

7. Pixlr Editor

  • Ideal pentru editarea avansata in browserul web.
  • Nu este necesara descarcarea programului.
  • Suporta layere si masti.
  • Necesita Flash.

Cele mai multe instrumente de editare foto care opereaza in browser sunt aplicatii simple gen Instagram, care iti pun la dispozitie un set de filtre si cam atat. Pixlr Editor e diferit, insa! Cu conditia sa ai o conexiune buna la internet si sa nu te deranjeze lipsa plugin-urilor, aceasta aplicatie web gratuita este aproape la fel de eficienta ca cele mai bune editoare desktop gratuite.

Incarca o imagine si vei avea acces la layere, masti, instrumente clone, tool-uri de selectare si tot ce ai mai astepta de la un editor de imagine de top. Din pacate nu vei avea acces la editare in calupuri, dar poti deschide cateva imagini deodata si sa le editezi individual.

Din pacate Pixlr Editor are un dezavantaj major: are nevoie de Flash pentru a fi rulat. Deocamdata aceasta nu este o problema foarte mare, dar din ce in ce mai multe browsere incep sa dezactiveze Flash, iar Adobe are si el in plan ca in scurt timp sa nu mai ofere suport pentru plugin, ceea ce va face ca Pixlr Editor sa devina perimat si depasit. Softul a inceput deja sa fie inlocuit de Pixlr X, despre care vei citi mai jos, dar din nefericire acesta este un editor foto gratuit mai putin capabil.

8. Pixlr X

  • Ideal pentru editare rapida in browser.
  • Foloseste HTML 5 in loc de Flash.
  • Are un design cu stil.
  • Este mai putin eficient decat Pixlr Editor.

Pixlr X este succesorul softului Pixlr Editor. Este un editor foto superb (si foloseste HTML 5 in loc de Flash, astfel ca il poti rula in orice browser modern), dar cele doua sunt extrem de diferite.

Pixlr X este inteligent si bine gandit, dar are mai multe in comun cu Adobe Photoshop Express. El iti permite sa faci schimbari fine in materie de culoare si saturatie, finete si imagini blurate, aplica efecte de vigneta si combina mai multe imagini, dar nu are acelasi toolbox urias pe care il are Pixlr Editor. Nu exista instrumente paintbrush sau pencil, nu poti crea o imagine noua de la zero si nu poti utiliza layere. De asemenea, nu exista instrumente pentru remedierea ochilor rosii sau pentru healing, cu ajutorul carora sa iti repari pozele.

Daca fotografiile tale sunt in esenta bune, atunci Pixlr X le poate face sa arate excelent cu cateva clickuri, dar daca vrei sa fii creativ sau sa corectezi problemele, Pixlr Editor ramane alegerea superioara.

9. Adobe Photoshop Express Editor

  • Este foarte bun pentru corectarea problemelor comune ce tin de luminozitate.
  • Detine filtre avansate.
  • Are un design cu stil.
  • Necesita Flash.

Asa cum sugereaza si numele sau, Adobe Photoshop Express Editor este o varianta redusa, in browser, a celui mai mare soft de editare foto din lume. Poate ca surprinzator, acest soft prezinta un toolkit mai amplu decat cel al variantei de download a aplicatiei Photoshop Express, dar suporta numai imagini in format JPG sub 16 MB.

Inca o data, acesta este un soft care necesita Flash, dar Adobe ofera aplicatii mobile utile pentru toate platformele, astfel ca nu vei pierde nimic daca utilizezi un telefon smart sau o tableta.
Acest editor foto online are toata eleganta la care te astepti din partea unui nume ca Adobe, si desi nu are la fel de multe tool-uri ca unii dintre rivalii sai, tot ce exista in acest soft este dus catre perfectiune, cu exceptia a doua optiuni care sunt in mod curent in beta.

Instrumentul Pop Color este in mod deosebit interesant, permitandu-ti sa schimbi rapid nuanta unei parti anume din imagine. Fill Light este si ea o adaugire binevenita, care compenseaza pentru pozele facute in conditii de luminozitate nu chiar ideale. Pe langa acestea, exista o perie de healing, corectarea automata a culorii, si ajustarea manuala a balantei de alb si a expunerii – toate foarte simplu de folosit.
Este o placere sa utilizezi Adobe Photoshop Express Editor. Singurele sale dezavantaje sunt limitarile vis-a-vis de dimensiunea fisierelor incarcate si lipsa de suport pentru layere.

10. piZap

 

  • Ideal pentru pregatirea imaginilor pentru social media.
  • Ofera imagini de stoc.
  • Are template-uri pentru social media.
  • Propune unele dintre instrumente cu plata.

Editorul foto gratuit online piZap este disponibil atat in HTML5 cat si in Flash, ceea ce il face potrivit pentru orice device. Poti alege sa lucrezi cu o poza de pe hard, de pe Facebook, Google Photos, Google Drive, Google Search, sau dintr-un catalog de imagini de stoc. Ai la dispozitie practic o gama impresionanta de alegeri, desi unele dintre imaginile de stoc sunt disponibile numai subscriberilor premium, si va trebui sa fii atent la aspectele legate de copyright daca folosesti o imagine direct din Google Images.
Interfata de editare a piZap are un design modern, intunecat, care utilizeaza foarte multe slidere pentru ajustari rapide – un sistem care functioneaza mult mai bine decat iconitele inselatoare si meniurile drop-down daca folosesti un device cu touchscreen.

Asemeni Fotor, piZap ofera o multime de stickere, mult mai multe fiind disponibile utilizatorilor cu cont platit.
Toate optiunile au o estetica distractiva de animatie (desi unele clipart-uri sunt putin rasuflate) si impreuna cu tool-ul pentru meme care adauga text in partea de sus si de jos a imaginilor, dovedeste ca este un editor foto online conceput cu gandul la postarile din social media.

Cand termini de editat poti da share creatiei tale pe toate retelele de socializare, dar si pe serverele piZap, Dropbox si Google Drive. Daca nu vrei sa le faci publice, le poti salva pe hard sau le poti trimite prin email. Nu iti poti exporta creatia la rezolutie mare decat daca bagi mana in buzunar pentru varianta premium a editorului, dar pentru postari in retelele de socializare rezolutia mica nu va fi o problema.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu