Cum să gestionezi senzația de foame și pofta de mâncare

Simți că pofta de mâncare și senzația constantă de foame îți dau bătăi de cap și te împiedică să-ți atingi obiectivele de slăbire? Ești pe punctul de a renunța la dietă din cauza frustrării continue generate de această luptă constantă cu foamea? Ei bine, nu ești nici pe departe singura persoană care se confruntă cu această problemă. De vină sunt, de multe ori, stilul de viață nesănătos și alegerile alimentare proaste.

Trebuie să înțelegi că foamea este un sentiment natural și un impuls sănătos care ne indică faptul că organismul nostru are nevoie de combustibil pentru a funcționa corect. Problema apare atunci când acest semnal natural devine distorsionat și ne determină să mâncăm mai mult decât avem nevoie. De asemenea, faptul că poftim la mâncare nu înseamnă întotdeauna că suntem cu adevărat flămânzi; de multe ori, în spatele acestei dorințe se ascund plictiseala, stresul sau alte probleme emoționale. 

Când te gândești astfel la problema slăbitului, îți dai seama că degeaba cauți un milion de diete rapide pentru slăbit și le încerci pe toate fiindcă ele „tratează” doar o durere imensă de moment, însă nu rezolvă cauzele reale. Șansele de a te simți bine în pielea ta, de a ajunge la corpul dorit în mod sănătos, cresc atunci când alegi să deprinzi mai degrabă un stil de viață, nu o dietă, așa cum prezintă și nutriționiștii NutriFitUp – un stil de viață creat pentru oamenii care vor să slăbească și să se bucure de rezultate pentru totdeauna prin schimbarea obiceiurilor zilnice în trei domenii esențiale: alimentație, sport și emoțional.  

În primul rând, este esențial să te bazezi pe o alimentație echilibrată și sănătoasă. Fiind baza unei vieți sănătoase, ea trebuie să includă o gamă variată de alimente care furnizează organismului toți nutrienții necesari. Astfel, asigură-te să consumi mereu proteine, fibre, legume și fructe proaspete și să-ți organizezi mesele astfel încât să fii în deficit caloric. 

De asemenea, sportul joacă un rol crucial în procesul de slăbire și are o importanță semnificativă în atingerea obiectivelor de pierdere în greutate. Iată câteva dintre motivele pentru care sportul este esențial în acest proces:

  • arde calorii
  • stimulează metabolismul
  • tonifiază musculatura

Pe lângă consumul de alimente sănătoase și echilibrate și sport, un aspect crucial în gestionarea foamei este să te înțelegi pe tine din punct de vedere emoțional, diferența dintre a fi flămând și a avea poftă de mâncare sau nevoie de mâncare. Iată câteva metode prin care poți distinge aceste două stări:

  • reacția la alimentele preferate: dacă ești cu adevărat flămând, vei mânca orice aliment, nu doar cele la care simți poftă
  • durata: pofta de mâncare trece de obicei în 15-20 de minute, în timp ce foamea doar se amplifică
  • starea emoțională: ai avut recent o supărare, te-au acaparat grijile, problemele? Te-a supărat cineva? E posibil ca mâncatul să fie un răspuns la neliniștea pe care o simți în interiorul tău. 

Prin urmare, e important să acorzi mai mult timp pentru a-ți înțelege felul de a fi, a-l accepta și a construi un stil de viață care să-ți aducă sănătatea, bunăstarea și corpul mult visat. Altfel, orice dietă e în van, dacă nu se bazează pe o strategie pe termen lung, pe imaginea ta de ansamblu asupra propriei persoane. 

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu