Tehnologia portabila: trendurile tehnologice de top

Tehnologia portabila are potentialul de a reduce semnificativ riscurile pentru sanatate si chiar de a creste productivitatea, printr-o varietate de metode diferite. Device-urile portabile sunt capabile sa obtina statistici vitale si sa monitorizeze starea de sanatate, oferind date in timp real.

Industria tehnologiei portabile a avut o valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari in 2018 si va evolua cu o rata compusa de crestere anuala de 19%, pentru a ajunge la 54 de miliarde pana in 2023, potrivit prognozelor GlobalData.

Trendurile tehnologice

Iata mai jos toate trendurile tehnologice care au impact asupra industriei mondiale a tehnologiei portabile, identificate de GlobalData.

Ceasurile smart sunt vedeta incontestabila

Smartwatch-urile au reprezentat aproape 60% din piata totala a dispozitivelor portabile, conform cifrelor GlobalData. Inclinatia din ce in ce mai mare a consumatorilor catre accesarea functiilor de tip smartphone ale unui ceas ramane principalul factor de crestere al acestui segment.

In completarea acestuia, imbunatatirile tehnologice – asa cum sunt integrarea perfecta a corpului, accesibilitatea informatiilor despre sanatate si fitness si estetica modulara – sunt stimulenti extraordinari ai cresterii acestei piete si ai tendintei catre adoptarea ceasurilor inteligente.

Smartwatch-uri cu unitati personalizate de siliciu

Desi se stie ca ecosistemul de componente smartphone a jucat un rol extrem de important in punerea pe piata a primelor articole portabile, urmatorul val de inovatie este determinat de siliciul construit in scopuri anume.

Nu numai ca Apple include in Apple Watch procesoare si senzori unici, dar compania foloseste si propriile cipuri pentru implementarea tehnologiei Bluetooth in castile wireless AirPod. Furnizorii care nu pot concura direct cu Apple pentru procesoarele smartwatch apeleaza la Qualcomm.

Trackerele pentru fitness pierd teren in fata ceasurilor smart

Popularitatea tot mai redusa a trackerelor pentru fitness pe pietele mature poate fi atribuita replicarii rapide a ofertei lor unice de vanzare (USP) in ceasurile inteligente.
Punand in umbra oferta unica de vanzare a trackerelor de fitness – care inseamna contorizarea numarului de pasi, a caloriilor arse, observarea tiparelor de somn, masurarea distantei parcurse in mers sau in alergare etc. – ceasurile inteligente ofera acum statistici imbunatatite – de exemplu EkG, monitorizarea non-invaziva a glucozei si detectarea caderilor, precum si conectivitate sociala.

Ochelarii smart acapareaza spatiul comercial

Ochelarii devin si ei din ce in ce mai inteligenti, totul datorita realitatii augmentate (AR) si realitatii virtuale (VR). Investitiile continue ale gigantilor tehnologici pentru a dezvolta si a utiliza realitatea augmentata si pe cea virtuala si in alte domenii decat cele cunoscute deja, dublata de o cerere mai mare din partea companiilor, propulseaza cresterea segmentului ochelarilor inteligenti.

De la imagistica la persoana intai, pana la indicatii imbunatatite in viraje, recunoastere faciala si detectarea starii de sanatate, realitatea virtuala sta la baza patunderii ochelarilor inteligenti in tot mai multe zone ale societatii conectate la internet.

Dispozitivele auditive devin tot mai inteligente

Dispozitivele purtate in ureche reprezinta una dintre primele tehnologii portabile dezvoltate pentru a imbunatati auzul. Cresterea extrem de mare a interesului pentru combinarea aparatelor auditive cu atributele de divertisment a dus la aparitia dispozitivelor audio inteligente, sau a device-urilor „auditive”, in ultimii trei sau patru ani.

Chiar daca piata ramane intr-o faza timpurie de adoptare, dispozitivele mobile auditive ofera posibilitati infinite in domeniile sanatatii si fitnessului.

Hainele smart castiga popularitate

Potrivit unui studiu al World Economic Forum (WEF), 92,1% dintre liderii de companii cred ca pana in 2025 10% dintre oameni vor purta articole de imbracaminte conectate la internet. Piata articolelor vestimentare inteligente se afla in fazele experimentale initiale, pana acum fiind cunoscute destul de putine produse.

Printre acestea se numara jambierele de yoga NadiX, sosetele Sensoria, camasile inteligente Ambiotex si sutienele Supa Bras, disponibile deja pe piata. Popularitatea in crestere lenta a acestor produse reflecta o cerere in curs de aparitie pe piata mass-market a hainelor pentru fitness, dotate cu senzori si conectate la internet.

Plasturi de piele

Odata cu imbunatatirea capabilitatilor digitale, patch-urile de piele au evoluat pentru a facilita functii mai complexe, fiind in acelasi timp subtiri si flexibile, datorita fabricarii cu ajutorul nanomaterialelor, tehnologiilor electronice flexibile si senzorilor.

In consecinta, definitia „plasturilor adezivi pentru piele” se extinde pentru a include tehnologii inteligente care permit conectivitatea cu dispozitivele IoT. GlobalData se asteapta ca miniaturizarea si reducerea costurilor de dezvoltare sa duca la o adoptare la nivel din ce in ce mai mare a senzorilor purtabili, in asistenta medicala.

Device-urile orientate catre diverse boli

Dispozitivele medicale sunt unul dintre segmentele cu cea mai rapida crestere din domeniul stiintelor despre viata. Industria este obligata sa asigure o mai mare incluziune a pacientilor si consumatorilor in timpul proceselor de proiectare si dezvoltare.

Fara ca dezvoltatorii sa inteleaga nevoile din lumea reala, este putin probabil ca segmentul de consumatori sa foloseasca produsul final. In consecinta, companiile de dispozitive medicale isi muta interesul de la furnizorii de dispozitive/consumabile catre organismele de gestionare a bolilor si ingrijirii.

AI si ML in dispozitivele portabile

Inteligenta artificiala devine o caracteristica tot mai comuna pe toate dispozitivele conectate. In domeniul asistentei medicale, ea permite medicilor sa efectueze cu precizie interventii chirurgicale robotizate, reducand riscul de complicatii post-chirurgicale si permitand chirurgilor sa utilizeze AR si VR in timpul procedurilor chirurgicale si al exercitiilor de antrenament.

Start-up-urile detin suprematia in acest domeniu, echipandu-si dispozitivele portabile cu asistenti inteligenti personalizati, actionati de AI, care sunt in general specifici sarcinilor.

Solutii in cloud si dispozitive portabile

Asocierea dintre solutiile cloud si dispozitivele portabile este determinata de o combinatie intre cantitatile din ce in ce mai mari de date de pe dispozitive portabile, stocarea limitata onboard, capacitatile de procesare restranse si problemele de securitate.

Intre timp, evolutia dispozitivelor portabile de la dispozitive orientate catre consumator la dispozitive orientate catre necesitatile companiei este determinata de necesitatea accesului si calculului datelor in timp real. Pe termen lung, configuratiile cloud portabile vor castiga mai multa importanta, in timp ce pe termen scurt sunt doar in beneficiul consumatorilor si intreprinderilor din domeniul sanatatii.

5G – o influenta cheie pe device-urile portabile

GlobalData vede 5G ca un potential element revolutionar pentru device-urile portabile, atat in etapele de dezvoltare, cat si in cele de adoptare. Latenta redusa si fiabilitatea ultra-ridicata a tehnologiilor 5G sunt menite sa ii ajute pe proiectantii de dispozitive portabile sa reduca accentul pe capacitatea de stocare si puterea de procesare.

De asemenea, la nivelul adoptarii, prin utilizarea latimii sale mari de banda, 5G promite un plus de mobilitate, flexibilitate si agilitate consumatorilor cu articole portabile independente.

Legea lui Moore se aplica device-urilor portabile

Pe masura ce puterea de calcul si conectivitatea cresc, iar preturile scad, proiectantii pot plasa senzori, procesoare si afisaje intr-un mod mai creativ si valoros.

Singurul amendament este ca acest computing avansat ieftin necesita in continuare energie electrica, iar tehnologia bateriilor nu avanseaza in acelasi ritm. Din pricina variabilelor care tin de moda si de uzura, dispozitivele portabile sunt chiar mai limitate de consumul de energie decat dispozitivele care stau in buzunare sau genti, care pot fi cumva mai mari pentru a face loc unor baterii mai mari.

Senzorii detin o importanta incredibila

Dispozitivele portabile actuale contin in medie 4,1 elemente cu senzori, in comparatie cu numai 1,4 in 2013. Senzorii consacrati deja, asa cum sunt aparatele auditive, sistemele de pozitionare globala (GPS) si termometrele evolueaza, in timp ce dispozitivele portabile mai noi, realizate cu senzori mecanici microelectronici (MEMS) permit functii mai avansate.

Pe masura ce senzorii evolueaza, stabilitatea, rezistenta si biocompatibilitatea lor pe termen lung se vor imbunatati, la fel ca si dimensiunea, functionalitatea si portabilitatea acestora.

Implanturile inteligente vor avea un plus de popularitate

Implanturile inteligente transforma filmele SF in realitate, promitand o gama larga de beneficii in ceea ce priveste monitorizarea de la distanta, necesitand intretinere redusa si neavand defecte.

Implanturile inteligente sunt folosite in diferite parti ale corpului, cu cipuri inserate care masoara hormonii si nivelurile pH-ului, concentratia de glucoza din sange, activitatile bacteriene, activitatile electrice si temperatura si chiar eventualele complicatii post-operatorii si reabilitarea, obtinand biofeedback in timp real.

Dispozitive portabile si controllere Bluetooth cu energie redusa

Dispozitivele portabile sunt in primul rand dispozitive de comunicatii, iar necesitatea ca ele sa aiba o sursa de energie imbunatatita este primordiala. Datorita spatiului limitat al hardware-ului, producatorii de echipamente originale purtabile (OEM) sunt in permanenta in cautarea unor protocoale de comunicatii miniaturizate si puternice, care pot functiona la o putere extrem de mica.

Dezvoltarea controllerelor Bluetooth Low-Energy (BLE) bazate pe Systemon-Chip (SoC) le permite OEM-urilor sa imbunatateasca suportul de alimentare al dispozitivelor, precum si sa minimizeze dimensiunile dispozitivelor si costurile sistemului.

Sursa: https://www.mining-technology.com/comment/wearable-technology-technology-trends/

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu