Telina cu nervuri este o leguma cu frunze care difera de radacina de telina, care este o leguma radacina mai usor de cultivat. Retineti, de asemenea, ca momentul si metodele de insamantare si plantare a celor doua teline difera oarecum. In cele din urma, in afara de gust, aceste doua teline au putin in comun.
Cand sa semeni telina?
Telina cu nervuri (Apium graveolens var. Dulce) ca radacina de telina (Apium graveolens var. Rapaceum) sunt semanate, dupa cum se doreste:
- din februarie pana in aprilie pe un pat cald, sub adapost la 18-20 ° C sau acasa in cutii,
- din mai pana in iunie, in sol, cu conditia ca solul sa fie suficient de incalzit (15 ° C).
Telina are nevoie de apa si caldura pentru germinarea sa. Acest lucru se face in aproximativ 10 zile daca temperatura este de 18-20 ° C, in timp ce va dura dublu timpul daca termometrul afiseaza doar 10 ° C. Rata scazuta de germinare se datoreaza de obicei temperaturilor prea scazute: de aceea este foarte recomandat sa va incalziti rasadurile.
Intre insamantarea telinei si primele recolte, dureaza 6-7 luni. Iar cand vor veni ingheturile, va fi totusi posibil sa se rupa telina pentru a le tine in pivnita in nisip pentru consum in timpul iernii.
Telina este relativ delicata pentru a creste, deoarece necesita caldura, o situatie bine expusa, insorita in gradina de legume, dar fara soare arzator, destul de usor umbrita. Un sol umed, proaspat si bogat este esential pentru cresterea optima a plantei, fara a ramane des fara apa, chiar si putin timp.
Pentru a va creste sansele de succes, aruncati o privire la calendarul lunar care va va sfatui sa semanati pe luna in crestere si sa va transplantati in luna in scadere, cu o zi „frunze” pentru telina cu nervuri si o zi „radacina” pentru telina
Cum sa semeni si sa plantezi telina?
In cutii sau terine, semintele vor fi semanate clar, imprastiate pe toata suprafata. Vor fi acoperite slab, dar trebuie sa fie sigilate cu mana, de exemplu, apoi udate in ploi fine, avand grija sa pastreze o umiditate constanta la suprafata.
In loc, va fi, de asemenea, necesar sa mentineti solul racoros. Pentru ca telina sa incolteasca, ai nevoie de cele mai bune seminte telina pe care sa le plantezi. Nu uita nici de faptul ca acestea trebuie sa fie viabile, deci daca ai semintele de anul trecut este posibil sa nu te ajute foarte mult.
Plantati telina cu nervuri
Pentru telina cu nervuri, cand rasadurile au dezvoltat 3 pana la 4 frunze, subtiri pana la 10 cm pentru rasadurile realizate la locul lor. Cele facute in cutii, vor fi transplantate in galeti si tinute inca calde, in timp ce le intaresc putin, astfel incat sa se obisnuiasca cu conditiile climatice externe. Stabilirea se va face cateva saptamani mai tarziu, in randuri la 30-40cm distanta, distantand plantele la aproximativ 35cm.
Plantati telina simpla
Spre deosebire de telina cu nervuri, telina ar trebui transplantata de doua ori inainte de a fi plantate: o data cand plantele tinere au doar 2 frunze si o alta data cand au 5 frunze. De fiecare data, va elimina capatul radacinilor si radacina principala, scopul fiind intarirea radacinii, rezultatul viitor al legumei.
Ce beneficii iti aduce telina?
Telina iti mentine sanatatea arterelor si a vaselo de sange. De asemenea, tot telina este cea care are rolul de a reduce hormonii de stres din organism. In modul acesta, tensiunea arteriala va scadea si se vor relaxa foarte tare vasele de sange. Circulatia sangelui va fi de asemenea fluidizata.
Telina poate sa aiba un efect laxativ important mai ales in momentul in care este consumata dimineata, pe stomacul gol. De asemenea, o cura de telina de 2 sau 3 zile cu suc de telina te va scapa si de constipatie, atunci cand alte remedii nu produc efecte.
Substantele active care sunt prezente in telina actioneaza la nivelul sistemului digestiv in mai multe moduri. In primul rand calmeaza arsurile si gastrita si reduc balonarea. In al doilea rand vor elimina flatulenta si sunt vermifuge. Tot aceste substante sunt si cele care regleaza flora si detoxifica. Telina poate sa te ajute si atunci cand ai o digestie ceva mai dificila si nu ai pofta de mancare sau hepatita.
Datorita efectului sau puternic telina este un aliment potrivit si in momentul in care urmezi o dieta si vrei sa slabesti. Continutul mare de apa vine la pachet si cu efectul diuretic. In plus, in momentul in care consumi telina, organismul are nevoie de calorii pentru digestie, ceea ce face ca acesta sa arda grasimea din depozitele din care trebuie sa dispara.
Telina este si cea care elimina efectele generate de artrita si afectiunile articulare, datorita efectelor detoxifiante. Consumand telina de buna calitate te poti bucura de toate efectele acestea.