PSA isi va suspenda joint venturile din Iran

PSA Group a inceput sa isi suspende activitatile joint venture din Iran, pentru a evita sanctiunile din partea Statelor Unite, dupa ce Washingtonul s-a retras din Acordul International Nuclear.

“Grupul a inceput suspendarea activitatilor societatilor sale mixte, pentru a se conforma reglementarilor Statelor Unite pana in luna august” se arata intr-o declaratie recenta a celor de la PSA. “Beneficiind de sprijinul Guvernului francez, Groupe PSA s-a angajat in discutii cu autoritatile americane pentru obtinerea unei derogari”, se mai arata in comunicat.

PSA si concurentul sau francez Renault aveau semnate acorduri de productie pentru innoirea parteneriatelor pre-sanctiuni cu companiile iraniene Khodro si SAIPA.

06PSA a semnat acorduri de productie in valoare de 700 de milioane de euro (818 milioane de dolari), in timp ce Renault a anuntat investitita intr-o noua fabrica pentru a creste capacitatea de productie la un total de 350.000 de vehicule pe an.

Afacerile PSA in Iran

PSA Groupe si rivalul sau francez Renault controleaza impreuna peste 35% din piata auto din Iran, ambele avand companii joint venture si fabrici in aceasta tara.

PSA care si-a mai retras odata afacerile din Iran in anul 2012, in perioada dinainte de acordul nuclear, a revenit in tara islamica in 2016, dupa ridicarea sanctiunilor impotriva acestei tari, incheind parteneriate extrem de importante intr-o piata cu un potential foarte mare pentru PSA. Joint venture-ul semnat in 2016 insemna o investitie de 400 de milioane de dolari pana in 2020 pe piata iraniana. In plus, numai in 2017 PSA a vandut in Iran un numar de aproximativ 445.000 de autovehicule.

Cu toate acestea, suspendarea activitatilor societatilor mixte nu afecteaza estimarile privind situatia financiara a PSA, potrivit declaratiilor reprezentantilor grupului, care au mai adaugat ca activitatile din Iran reprezinta mai putin de 1% din venitul grupului.

De asemenea, toate marile companii franceze active in Iran, inclusiv compania petroliera Total, incearca sa obtina derogari de la sanctiunile impuse de administratia americana Donald Trump. Reprezentantii Total au anuntat la inceputul lunii iunie ca nu vor putea continua proiectele energetice in Iran daca nu vor obtine o derogare care sa ii protejeze de sanctiunile SUA, insa aceasta eventualitate pare destul de putin probabila.

Semnatarii europeni ai acordului nuclear cu Iranul fac tot posibilul sa salveze acordul international ce are in vedere protejarea comertului cu tara islamica, in schimbul combaterii programului nuclear al acesteia.

Tarile europene semnatare ale acordului nuclear cu Iranul sunt Franta, Germania si Marea Britanie, toate cele trei fiind sustinatoare puternice ale mentinerii in vigoare ale acordului, la fel ca si celelalte doua tari semnatare, China si Rusia.

Decizia PSA Groupe de a-si incheia activitatile joint venture din Iran vine ca urmare a deciziei luate in luna mai a acestui an de administratia Trump de a iesi din acordul nuclear cu Iranul si, in acelasi timp, de a reintroduce sanctiunile existente inainte de incheierea numitului acord, in anul 2015.

Sanctiunile pentru companiile europene care continua sa faca afaceri cu Iranul ar putea intra in vigoare in termen de 180 de zile de la data retragerii SUA din acord, daca pana la data respectiva nu se ajunge la un nou acord.

Urm.

Introdu Comentariu