Exista putine alimente atat de celebre precum marul. Datorita disponibilitatii sale raspandite, probabil ca nu pare un fruct foarte exotic, insa marul este un aliment extrem de important pentru oameni si culturi din intreaga lume – nu doar pentru ca este esential pentru sanatate, ci si pentru ca este un simbol mitologic si o emblema a stiintei.
De o parte a faimei acestui fruct este responsabila si versatilitatea sa. Incepand de la derivatele sale dulci (cum ar fi sosul de mere si sucul de mere) si ajungand pana la cele astrigente (asa cum este otetul din cidru de mere), aceasta bijuterie a naturii are multe de oferit in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate. Cat despre otet, acesta poate fi un mod putin cunoscut, dar vital, de a elimina kilogramele in plus.
Otetul din cidru de mere contribuie la eliminarea kilogramelor?
Multe persoane isi doresc sa stie daca otetul din cidru de mere ajuta cu adevarat la slabire. Raspunsul scurt este DA! Oamenii de stiinta au mai multe teorii despre mecanismele biologice care stau la baza acestei realitati, insa raspunsul scurt este ca da, chiar face diferenta! Cunostintele acumulate de-a lungul timpului in urma cercetarilor stiintifice contribuie mult la explicarea unei parti din istoria marului – faptul ca otetul din mere a fost folosit ca tonic medicinal in multe culturi care dateaza de secole.
Studiile efectuate pe subiecti umani au demonstrat nu numai ca otetul din cidru de mere ajuta la reducerea greutatii, dar si ca scade si nivelul de grasimi din corp si nivelul trigliceridelor serice (trigliceridele sunt principalele componente ale celulelor grase din organism).
Vorbim in primul rand despre un studiu realizat pe 144 de adulti japonezi suferind de obezitate. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri separate – unul dintre grupuri a adaugat in dieta sa zilnica o singura lingura de otet din cidru de mere, al doilea grup a adaugat doua linguri, in timp ce al treilea grup a consumat zilnic un produs placebo. Tratamentul s-a desfasurat pe o perioada de 12 saptamani. In afara de limitarea cantitatii de alcool consumata, participantilor nu li s-a cerut sa schimbe nimic altceva legat de dieta sau de programul lor obisnuit de exercitii fizice.
Rezultatele au fost izbitoare. Membrii grupului care a consumat cate o lingura de otet in fiecare zi au eliminat in medie 2,6 kilograme, au inregistrat o scadere de 0,7% a procentului de grasimi corporale, iar nivelul trigliceridelor subiectilor din acest grup a scazut cu 26% – cu alte cuvinte, rezultate deloc de neglijat.
Grupul care a consumat doua linguri de otet pe zi a inregistrat, insa, rezultate si mai impresionante. Pe langa aceeasi scadere de 26% a nivelului trigliceridelor, subiectii din al doilea grup au eliminat in medie 3,7 kilograme si 0,9 % din procentul de grasime corporala.
In ceea ce ii priveste pe subiectii care au consumat un produs placebo, ei nu au avut parte de nicio pierdere in greutate. Ba chiar au avut un castig in greutate, de 0.9 kilograme.
Desigur, un studiu aduce destula informatie, insa stiinta are nevoie de sustinerea informatiilor. Sa fi fost oare pierderea in greutate in randul subiectilor japonezi doar un accident fericit? Raspunsul este “deloc”, daca e sa ne bazam pe urmatoarele informatii.
In ceea ce priveste metabolismul, oamenii si soarecii prezinta destule similaritati, motiv pentru care soarecii joaca un rol important in multe studii nutritionale.
Un experiment separat, desfasurat tot in Japonia, pe durata a sase saptamani a demonstrat ca si soarecii au avut parte de acest efect de pierdere in greutate, in urma adaugarii otetului din cidru de mere in dieta. Mai mult chiar, rezultatele au fost extrem de similare cu cele din studiul uman; soarecii carora li s-a administrat o doza mai mare de otet s-au ingrasat mai putin decat cei care au primit o doza mai mica si ambele grupuri s-au ingrasat, evident, mai putin decat cei din grupul placebo. Aceasta in ciuda faptului ca toate cele trei grupuri au avut parte de aceeasi dieta bogata in grasimi si cu un continut mare de calorii.
Cum functioneaza otetul din cidru de mere?
Si la acest capitol exista o serie de dezbateri. In cadrul a cel putin un studiu, cercetatorii au putut demonstra ca acidul acetic (principalul ingredient al otetului din cidru de mere) poate reduce nivelul de zahar din sange, ajutand ficatul si muschii in absorbtia glucozei din fluxul sanguin. Reducerea nivelului de zahar din sange si reducerea in consecinta a nivelului insulinei, poate favoriza capacitatea organismului de a arde grasimi. Si cu cat poti arde mai multe grasimi in stare de repaus, cu atat totul va functiona mai bine.
Aportul de acid acetic este corelat, de asemenea, cu nivelurile de AMPK, o enzima care contribuie la homeostazia celulara. Cu cat disponibilitatea AMPK este mai mare, cu atat este mai mare si capacitatea organismului de a arde grasimile si cu atat mai mult scade cantitatea de zahar produsa de ficat, doua aspecte care pot contribui la rezultatele observate in studiile referitoare la otetul de mere.
Din cate se pare, consumul suplimentar de acid acetic (asa cum este cel din otetul din cidru de mere) are efecte chiar si la nivel genetic. Un studiu suplimentar efectuat pe sobolani obezi si diabetici, in cadrul caruia subiectilor li s-a administrat acid acetic, a accentuat exprimarea anumitor gene care guverneaza probabilitatea organismului de a retine grasimea de pe abdomen si din ficat. Cu alte cuvinte, o cantitate suplimentara de acid acetic poate determina genele sa spuna organismului sa nu adauge grasime abdominala.
Si totusi, un alt studiu sugereaza ca totul s-ar rezuma de fapt la ideea ca un consum de acetat reduce pofta de mancare. Iar atunci cand mananci mai putin (chiar daca nu vorbim despre o reducere substantiala), ii oferi corpului tau sansa de a se adapta la un procent mai mic de grasime corporala.
Otetul din cidru de mere este eficient de unul singur?
E usor sa te lasi pacalit de titluri si de ideea ca daca inghiti putin otet vei reusi sa iti duci la indeplinesti cele mai importante obiective legate de sanatate, insa nu ar trebui sa ne lasam dusi de val!
Otetul din cidru de mere poate contribui la eliminarea kilogramelor in plus, insa asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa iesim sa facem sport. Miscarea fizica regulata, hidratarea corespunzatoare, somnul si o dieta echilibrata sunt in continuare factori cruciali atat in ceea ce priveste cifrele masei corporale, cat si in ceea ce priveste starea generala de bine.
Beneficii suplimentare ale otetului din cidru de mere
Otetul de cidru de mere nu este util doar pentru topirea centimetrilor de pe talie, ci are o multime de alte avantaje pentru sanatatea ta. De exemplu este un probiotic, avand deci bacterii prietenoase care ajuta la sustinerea unui ecosistem digestiv sanatos.
In plus, are un continut decent de antioxidanti, acele mici molecule extrem de utile care anuleaza efectele negative ale radicalilor liberi.
Iar nivelurile scazute ale trigliceridelor, despre care am vorbit mai sus, fac mai mult decat sa contribuie la mentinerea unei siluete si a unei forme bune, ele reducand de fapt riscul de boli de inima si diabet.
Cum sa te bucuri de beneficiile otetului din cidru de mere?
Daca iti faci griji cu privire la gust, e important sa stii ca nu e atat de rau pe cat crezi. O lingura de otet de cidru de mere, amestecata cu apa, se poate inghiti destul de usor, mai ales atunci cand adaugi si o cantitate de miere. Exista, de asemenea, o multime de alte modalitati de a include otetul din cidru de mere in dieta, el putand fi folosit la salate de pilda, la oua umplute sau intr-o crema vegana.
Atentie, totusi! Chiar si lucrurile bune pot avea efecte negative atunci cand sunt consumate in exces. O doza prea mare de tonic iti poate arde gatul sau iti poate da dureri de stomac, ca sa nu mai vorbim de faptul ca poate interfera cu tranzitul intestinal.
De asemenea, asigura-te ca te speli pe dinti la scurt timp dupa ce iei otetul din cidru de mere, pentru ca ingredientul sau principal este acidul, care poate provoca distrugerea smaltului dintilor. Pentru a nu avea batai de cap in acest sens, poti consuma otetul cu ajutorul unui pai.
Practicile ce tin de consumul sigur includ impartirea dozei in portii mai mici, mai degraba decat administrarea otetului deodata, si diluarea otetului, indiferent de cantitatea administrata. Astfel vei contribui la prevenirea usturimilor si arsurilor.
In ceea ce priveste doza „corecta”, o analiza a beneficiilor terapeutice ale otetului din cidru de mere a relevat ca o doza de 15 ml pe zi (aproximativ o lingura) a fost suficienta pentru a conferi cele mai multe dintre aceste beneficii.
Concluzie
Concluzia este ca otetul din cidru de mere este probabil cel mai scump, dar cel mai eficient supliment pentru sanatate pe care il poti lua de la orice magazin alimentar obisnuit. Exista o multime de motive care sa te faca sa crezi ca acest produs te poate ajuta sa scapi de cateva kilograme sau, daca nu ai aceasta problema, sa te mentii la adapost de acumularea de kilograme in plus.
Am folosit si eu cidru de mere, dar nu pentru a slabi. Totusi, am observat o imbunatatire a siluetei mele fara sa fac nimic in mod special. Oare de la asta o fi? Multumim pentru info, Cris!