Cand va ganditi la design grafic, va ganditi la reclame artistice? Grafica cu ochi de pe site-uri web? Piese de schimb uimitoare in reviste?
Desi aceste exemple se incadreaza cu siguranta in definitia designului grafic, termenul de design graphic sau proximity in graphic design, cuprinde foarte multe: afise, infografii, coperte de carte, etichete de produse, logo-uri, carti de vizita, semne, machete de site-uri web, aplicatii mobile, interfete software, iar lista poate continua.
In primul rand, ce este designul grafic?
Conform Institutului American de Arte Grafice (AIGA), designul grafic este definit ca si fiind „arta si practica planificarii si proiectarii ideilor si experientelor cu continut vizual si textual.”
In alti termeni, designul grafic comunica anumite idei sau mesaje intr-un mod vizual. Aceste imagini pot fi la fel de simple ca un logo de afaceri sau la fel de complexe ca aspectele de pagini de pe un site web.
„Designul grafic ia elemente grafice si textuale si le implementeaza in mai multe tipuri de suporturi”, dupa cum ne spunea designerul renumit Alexandros Clufetos, in momentul in care a fost solicitat sa elaboreze definitia designului grafic. „Ajuta producatorul sa se conecteze cu consumatorul. Acesta transmite mesajul proiectului, evenimentului, campaniei sau produsului”.
Designul grafic poate fi folosit de companii pentru promovarea si vanzarea produselor prin publicitate, prin site-uri web pentru a transmite informatii complicate intr-un mod digerabil prin infografie sau de catre intreprinderi pentru a dezvolta o identitate prin branding, printre altele.
Notiuni de baza ale designului grafic
Pentru a intelege mai bine sensul designului grafic, este important sa fiti constienti de elementele si principiile care compun designul. Elementele sunt utilizate in combinatie sau opozitie unul cu celalalt pentru a crea designuri impactante si impactante vizual.
Aceste elemente de design grafic includ:
- Culoare.
- Forma.
- Linie.
- Forma.
- Marime.
- Spatiu.
- Textura.
Designerii grafici respecta de asemenea principiile proiectarii, care sunt in esenta un set de linii directoare care ajuta un design sa realizeze o compozitie eficienta. Aceste principii de baza ajuta la crearea de echilibru si stabilitate pentru lucrarea. Aceste principii de design grafic includ:
- Echilibru.
- Contrast.
- Accent.
- Circulatie.
- Proportie.
- Ritm.
Ati auzit vechea zicala ca „regulile sunt menite sa fie incalcate”, care poate suna cu siguranta adevarat in acest caz. Dar un grafician bun trebuie sa inteleaga mai intai aceste principii inainte de a lua decizia constienta de a le incalca.
Tipuri de design grafic
Asa cum am mentionat mai devreme, nu exista un sens semnificativ pentru design grafic. Proiectarea grafica este compusa din mai multe campuri si specializari, de la tiparire si design web la grafica de animatie si miscare. Designul grafic ofera oportunitati si optiuni pentru indivizi de aproape orice interes.
Daca ati fi solicitat cuiva cu 30 de ani in urma sa defineasca designul grafic, raspunsul ar fi fost probabil concentrat pe exemple legate de tiparire precum reviste, afise de filme si reclame.
Acum traim in era digitala, care a dat nastere mai multor tipuri noi de design grafic. Unele dintre cele mai notabile exemple moderne de design grafic provin din progresele tehnologiei. Iata cateva dintre aceste tipuri de design grafic:
- Proiectarea site-ului web presupune crearea de pagini web atractive si intuitive pentru utilizatori. Aceasta include aspectul general, schema de culori si navigarea.
- Proiectarea experientei utilizatorului (UX) este axata pe asigurarea unui site web sau a unei aplicatii usor si satisfacator de utilizat. Acesti designeri subliniaza valoarea, uzabilitatea, adoptabilitatea si dezirabilitatea.
- Proiectarea graficelor de miscare – sau animatia – aduce elemente vizuale prin efecte speciale, emisiuni TV, jocuri video si filme.
In mare parte asadar, acestea sunt cele mai importante detalii pe care toata lumea ar trebui sa le aiba la cunostinta atunci cand vine vorba despre designul grafic.