Laminare la cald si laminare la rece: diferente si avantaje

Otelul, care este o varianta de fier aliat cu carbon, contine adesea alte elemente adaugate cu scopul de a-l pregati pentru prelucrare si utilizare industriala. Una dintre aceste activitati industriale este laminarea la rece sau la cald, care reprezinta un proces foarte popular ce pregateste otelul pentru utilizare. Industria tuburilor foloseste aceasta tehnica la scara larga.

Laminarea este un proces industrial de formare a metalelor in care se introduce un material metalic intre una sau mai multe perechi de role pentru a-i reduce grosimea si a-l face mai uniform. Este un proces similar cu trecerea unei role peste un aluat de pizza, iar obiectivul sau este de a stimula proprietatile mecanice (rezistenta la tractiune, rezistenta la randament, alungirea etc.) a materialului.

Laminarea este clasificata in functie de temperatura materialului laminat. Poate fi cald sau rece.

Ce este laminarea la cald?

Otelul laminat la cald este otelul laminat care a fost supus procesului de formare la o temperatura de peste 926 de grade pentru a preveni recristalizarea acestuia. Otelul care este peste temperatura de recristalizare poate fi modelat mult mai usor decat otelul mai rece si poate fi fabricat din lingouri de material de dimensiuni mult mai mari.

De asemenea, este mai ieftin de facut decat otelul laminat la rece si este adesea facut fara pauza sau intarziere in proces, asadar nu va mai fi nevoie sa incalzesti otelul. In timpul procesului de racire, otelul laminat la cald se contracta, ceea ce face ca dimensiunea si forma finala sa fie mai putin previzibile decat laminarea la rece.

Laminarea la cald permite o mare varietate de forme si piese, precum si capacitatea de a fabrica piese mari fara ati face griji cu privire la integritatea materialului. Acesta este motivul pentru care otelul laminat la cald este adesea utilizat in proiecte structurale.

Ce este laminarea la rece?

Otelul laminat la rece trece printr-un proces de formare la temperatura camerei, permitandu-i sa fie recristalizat.

Deoarece otelul este fabricat la o temperatura mult mai scazuta, nu este nevoie sa iti faci griji cu privire la schimbarea volumului si formei materialului, asa cum este cazul otelului laminat la cald, potrivit pentru utilizari in care nu sunt necesare forme precise si tolerante scazute. Acesta este principalul motiv pentru care laminarea la rece este de obicei mai scumpa decat laminarea la cald.

Laminarea la rece creste rezistenta si duritatea otelului si scade ductilitatea acestuia (adica capacitatea sa de a se deforma fara a se rupe) si, prin urmare, este necesar sa se supuna unui proces numit recoacere. Din acest motiv, laminarea la rece este, in esenta, laminare la cald, care a trecut printr-un proces suplimentar de formare.

Beneficii

Otelul laminat la cald, avand o toleranta mai mare, permite o maleabilitate mai mare, in timp ce otelul laminat la rece este limitat la anumite forme, cum ar fi cea plata, patrata si rotunda, dar are o rezistenta si duritate mai mare.

Exista si produse cum ar fi tevile fara sudura care sunt facute prin procesul de laminare la cald si trase la rece, aceste produse au o calitate ridicata datorita acestui proces solicitant. De asemenea aici gasesti tevi laminate in sectiunea „Produse > Tevi”. Speram ca acest articol ti-a fost de ajutor in identificarea diferentelor si avantajelor laminatului la rece sau cald.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu