Exista cateva elemente naturale care pot mentine un nivel sanatos al colesterolului si pot reduce riscul de boli de inima, fara a provoca deloc efecte secundare.
Principalul factor responsabil pentru nivelurile ridicate de colesterol este reprezentat de alegerile de viata ale unei persoane. Insa un nivel ridicat al colesterolului poate fi influentat si de factorii genetici, de unele afectiuni medicale preexistente si de medicamente. Colesterolul mare poate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, chiar daca nu exista simptome asociate cu acesta.
Pentru a contribui la reducerea nivelului de colesterol al unei persoane, medicii pot recomanda statine sau alte medicamente. Potrivit studiilor, persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate mica) se bucura de efecte pozitive in urma administrarii de statine, care scad riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Insa aceste medicamente pot avea si efecte secundare negative. Astfel, daca resimti astfel de efecte te poti indrepta si catre unele alimente ce pot mentine un nivel sanatos al colesterolului si pot reduce riscul de boli de inima, fara sa provoace efecte secundare. Iata mai jos care sunt acestea.
Seminte de coriandru
Consumul regulat de apa infuzata cu seminte de coriandru dimineata va reduce nivelul colesterolului rau (LDL) si va creste nivelul colesterolului bun (HDL) din organism.
Pentru a pregati apa infuzata cu seminte de coriandru, fierbe apa si semintele de coriandru si lasa-le peste noapte la racit. Dimineata bea apa strecurata.
Turmeric
Acumularea de placa in artere poate fi redusa cu ajutorul turmericului. De asemenea, planta are proprietati antibacteriene. Includerea regulata a turmericului in curry-uri, ghiveciuri, tocanite si subzi (preparate indiene cu legume) va contribui la scaderea colesterolului. Pentru rezultate optime, poti bea si un pahar de lapte de turmeric inainte de culcare.
Ceai verde
Cateva cani de ceai verde in fiecare zi pot contribui la scaderea nivelului ridicat de colesterol. Ceaiul verde contine antioxidanti care te ajuta sa te simti sanatos si activ, reducand nivelul de colesterol daunator din organism.
Fibre solubile
Fibrele solubile se gasesc din abundenta in alimente precum ovaz, tarate de orez, citrice, mere, capsuni, mazare, cereale integrale si seminte. Ele contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau si scad absorbtia acestuia in fluxul sanguin.
Seminte de in
Semintele de in pot fi consumate intregi sau maruntite si luate sub forma de pudra, cu lapte. Semintele de in reduc inflamatia arterelor si stopeaza cresterea nivelului de colesterol.
Cel mai bun mod de a reduce efectele colesterolului rau in organism este sa consumi zilnic 30 de grame de seminte de in.