De ce este important sa nu irosim apa?

Viata pe Pamant exista datorita prezentei apei pe planeta, in special a celei care se afla intr-o stare lichida. „Aurul albastru”, asa cum a inceput deja sa numeasca aceasta resursa, primeste acest nume pentru importanta pe care o are pentru existenta noastra si, in acelasi timp, pentru deficitul sau. Desi trei sferturi din planeta este apa, doar un procent mic poate fi folosit de oameni.

Prin urmare, este necesar sa avem grija de apa pe care o avem, deoarece prezentul si viitorul nostru depind de ea. In acest articol vom vorbi despre motivul pentru care este important sa avem grija de apa, cum sa avem grija de ea si despre aspecte mai conexe.

De ce este important sa ai grija de apa

Exista numeroase motive pentru care apa este importanta pentru noi si de ce trebuie sa avem grija de ea. Mai jos sunt cateva dintre ele, care reflecta, de asemenea, motivele pentru care este important sa aveti grija de ea. Mai multe detalii puteti vedea pe https://bransamentapa-desfundaricanalizari.ro/.

Apa este importanta pentru sanatatea noastra

Medicii, oamenii de stiinta, nutritionistii si alti specialisti in sanatate recomanda sa beti intre un litru si jumatate si doi litri de apa pe zi, dar de ce? Raspunsul este ca apa este elementul cel mai necesar pentru viata noastra. Corpul nostru este format din 70% apa, 95% din greutatea creierului nostru este apa, sangele nostru contine 85% apa si plamanii nostri 90%. Fiecare celula din corpul nostru contine aproximativ 70-80% apa.

Dar apa indeplineste, de asemenea, functii in afara de hidratarea celulelor si organelor noastre. Apa este mediul in care apar reactii chimice, cum ar fi la fabricarea proteinelor, este, de asemenea, mijlocul de transport al ionilor si nutrientilor, ajuta la curatarea corpului nostru de toxine prin glisarea produselor noastre de excretie, participa la digestie, regleaza temperatura corpului nostru si indeplineste alte functii. Dupa cum vedem apa este esentiala pentru viata noastra, deoarece suntem partial apa.

Apa este rara

Un alt motiv pentru care este foarte important sa aveti grija de apa este deficitul sau. Apa dulce este rara, dar apa potabila proaspata este si mai rara si nu este raspandita in mod egal pe intreaga planeta.

Daca v-ati nascut sau locuiti intr-o tara in care nu exista lipsa de apa, sunteti norocosi si ar trebui sa pretuiti, sa respectati si sa aveti grija de acest bun pretios, deoarece in alte parti ale planetei oamenii mor pentru ca nu au acces la apa.

Din cele mai vechi timpuri, apa a fost o sursa de conflict, deoarece persoana sau persoanele care au controlat sursa de apa au avut puterea. Pana in prezent, in lume au fost documentate 343 de razboaie pentru accesul la apa si sunt mult mai multe care ar putea aparea daca nu avem grija de apa pe care am lasat-o. Primul conflict dateaza din anul 2.500 i.Hr. in Mesopotamia, cand regele Lagash a construit o serie de canale care au deviat apa de la rau si au impiedicat-o sa ajunga in orasul Umma, Bagdadul de astazi.

Cum poti purifica apa?

Apa dura este apa care are un continut ridicat de minerale (in contrast cu „apa moale”). Apa dura se formeaza atunci cand apa se perculeaza prin depozite de calcar , creta sau gips , [1] care sunt formate in mare parte din carbonati de calciu si magneziu , bicarbonati si sulfati .

Apa de baut tare poate avea beneficii moderate pentru sanatate. Poate pune probleme critice in setarile industriale, unde duritatea apei este monitorizata pentru a evita defectiuni costisitoare la cazane , turnuri de racire si alte echipamente care manipuleaza apa. In mediul casnic, apa dura este adesea indicata de lipsa formarii spumei atunci cand sapunul este agitat in apa si de formarea de calcar in ibrice si incalzitoare de apa.

Ori de cate ori duritatea apei este o problema, dedurizarea apei este folosita in mod obisnuit pentru a reduce efectele adverse ale apei dure.

Apa naturala de ploaie, zapada si alte forme de precipitatii au de obicei concentratii scazute de cationi divalenti , cum ar fi calciul si magneziul. Ele pot avea concentratii mici de ioni, cum ar fi sodiu , clorura si sulfat, derivati din actiunea vantului asupra marii.

Acolo unde precipitatiile cad in bazine de drenaj formate din roci dure, impermeabile si sarace in calciu, se gasesc doar concentratii foarte mici de cationi divalenti, iar apa este denumita apa moale. Exemplele includ Snowdonia in Tara Galilor si Western Highlands din Scotia.

Duritatea permanenta a apei este determinata de concentratia apei de cationi cu sarcini mai mari sau egale cu 2+. De obicei, cationii au sarcina de 2+, adica sunt divalenti . Cationii obisnuiti gasiti in apa dura includ Ca 2+ si Mg 2+ , care intra frecvent in rezervele de apa prin levigare din minerale din acvifere . Mineralele comune care contin calciu sunt calcitul si gipsul . Un mineral comun de magneziu este dolomita (care contine si calciu). Apa de ploaie si apa distilata suntmoi , deoarece contin putini dintre acesti ioni.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu