Cum sa-ti faci casa inteligenta?

Casa inteligenta este un concept care castiga teren. Controlul de la distanta al incalzirii si al racirii sunt binecunoscute, dar conceptul include si constructii optimizate pentru a-ti reduce facturile, pentru a-ti  facilita viata ocupata si pentru a contribui la dezvoltarea durabila.

Ce este o casa inteligenta? Gandeste-te la conectivitate si la resursele energetice

Casa inteligenta este cea care raspunde atat nevoilor tale de conectivitate, dar si principiilor optimizarii resurselor energetice. A face casa mai inteligenta se refera la doua elemente cheie.

In primul rand, se optimizeaza consumul de energie prin efectuarea unei analize energetice si efectuarea corectiilor necesare, apoi se adauga instrumente de control interconectate care permit utilizarea de la distanta a electrocasnicelor. Aici, putem da exemplu de termostate de centrala.

Cum sa construiesti o casa inteligenta? Ia in considerare, printre altele, orientarea sa in fata soarelui

Daca ai achizitionat teren si urmeaza sa iti construiesti locuinta acolo, este important sa evaluezi locatia acesteia cu fata la soare. De exemplu, o orientare spre sud ofera lumina naturala maxima, reducand in acelasi timp expunerea la vanturile din nord (ceea ce este foarte pozitiv, mai ales iarna!). Gandeste-te si la amplasarea unor deschideri, precum usi si ferestre, astfel incat sa limitezi expunerea acestora la vanturile reci.

Daca intentionezi sa produci energie cu casa, fie cu panouri solare, cu o mica turbina eoliana sau cu un sistem geotermal, trebuie sa planifici si sa optimizezi locatia.

In ceea ce priveste izolarea interioara a locuintei tale, ia in considerare folosirea unor materiale care permit trecerea undelor pentru a evita problemele cu difuzarea semnalului Wi-Fi (mai ales daca lucrezi de acasa si ai nevoie de Internet). Automatizarea locuintei este o specialitate a cladirii care grupeaza tehnicile care permit controlul, automatizarea si programarea habitatului.

Ce gadget-uri sa folosesti? Evalueaza-ti nevoile (si nu dorintele sau ceea ce este la moda)

Trebuie sa evaluezi sistemele (de automatizare a locuintei) care au fost create pentru a-ti optimiza calitatea vietii. De exemplu, poti instala o aplicatie care iti permite sa gestionezi de la distanta incalzirea si climatizarea locuintei tale. Este foarte util atunci cand esti in vacanta, cand ai cabana sau cand vrei sa reduci incalzirea noaptea de la telefonul mobil.

Pe de alta parte, un sistem automat de deschidere si inchidere a jaluzelelor poate fi util daca ai un vecin vizavi, dar poate fi inutil daca locuiesti in padure. In mod similar, un sistem automat de udare poate fi de prisos daca urasti gradinaritul sau ai plante care nu au nevoie de multa apa.

Cand evaluezi ce sisteme sa folosesti, ia in considerare nevoile tuturor membrilor familiei. Cei care isi impartasesc viata cu animalele de companie le va placea sa poata comunica cu ei de la distanta cu telefonul mobil sau cu camera inteligenta.

Instrumente tehnologice… care salveaza vieti

Un sistem de camere interioare face posibila monitorizarea copiilor mici sau a unei persoane in varsta cu pierdere a autonomiei. De asemenea, poti echipa piscina cu un sistem care detecteaza prezenta unui corp in apa. Detectoarele de monoxid de carbon, fum si gaz va vor avertiza in caz de urgenta, chiar daca sunteti in afara casei.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu