Cum sa alegi un laser pentru nivel, rotativ?

Desi pana acum , utilizarea lor a fost sporadica, in principal in asamblarea plafoanelor suspendate, astazi nivelurile laser rotative sunt utilizate pe scara larga in industria constructiilor.

Tehnologia imbunatatita pusa in slujba inginerilor, arhitectilor, proiectantilor, contractorilor si lucratorilor a facut posibila utilizarea tot mai frecventa a acestui instrument de masurare, ceea ce faciliteaza lucrul cu o marja excelenta de precizie.

In plus fata de instalarea plafoanelor suspendate, unele dintre aplicatiile actuale ale nivelului laser rotativ includ nivelarea terenului, excavarea fundatiei, operatiunile de turnare a betonului sau placilor, instalarea de garduri  de toate tipurile, lucrari de taiere si intretinere subterana, determinarea pantelor si multe altele.

Pentru a sti ce ar trebui sa luam in considerare atunci cand alegem un laser rotativ,trebuie mai intai sa intelegem cum  functioneaza. Aceste dispozitive sunt putin mai mari decat laserele obisnuite, utilizate in constructii, deoarece dimensiunea lor este mai apropiata de cea a nivelurilor topografice si, in general, desi nu neaparat, sunt montate pe trepiede sau suporturi de perete.

Parti ale unui laser rotativ

Capul de nivel este echipat cu o dioda laser care emite un punct, care se roteste la o viteza care, in functie de model, poate varia intre 150 si 600 rpm, datorita impulsului unui motor electric alimentat de baterii. Aceasta rotatie a punctului laser permite ochiului uman sa poata vizualiza o linie orizontala continua de 360 ° sau un plan orizontal, in jurul perimetrului unei incaperi.

In plus, laserul poate fi inclinat lateral, deci proiecteaza si un plan vertical intre tavan si o podea. Cele mai complexe modele permit chiar inclinarea manuala a fasciculului laser la un anumit unghi; in acest caz, obtinem un unghi oblic.

Toate laserele rotative trebuie sa fie nivelate inainte de inceperea functionarii, iar aceasta nivelare se poate face manual sau automat. Cele mai multe dintre aceste dispozitive functioneaza foarte bine in interior, dar daca doriti sa lucrati in aer liber, acestea necesita utilizarea accesoriilor, cum ar fi un detector sau un receptor laser, asa cum vom vedea mai tarziu.

Piata are o mare varietate de niveluri laser rotative care ofera diferite grade de precizie si numeroase caracteristici utile; de asemenea, comercializeaza o serie de accesorii care vor imbunatati eficacitatea si performanta acestor instrumente utile.

In plus fata de caracteristicile durabilitatii, autonomiei si usurintei de utilizare pe care le descriem ,pentru a alege un contor de distanta cu laser,sa vedem ce alti factori trebuie sa luam in considerare pentru a selecta laserul rotativ care satisface nevoile noastre.

Capacitatea de auto-nivelare sau de nivelare automata:  Modelele mai vechi necesita interventia utilizatorului pentru a nivela dispozitivul folosind un nivel cu bule. Cu toate acestea, acuratetea acestei metodologii depinde de nivelul bulei in sine si de capacitatea utilizatorului.

Desi exista inca lasere rotative cu nivelare manuala, marea majoritate au capacitate de auto-nivelare, furnizata de servomotoare care niveleaza automat instrumentul intr-un interval definit de producator (de obicei intre ± 5 si 8 grade), ceea ce imbunatateste astfel precizia acestuia.

Viteza de rotatie reglabila: aceasta functie inmulteste gradul de utilizare a dispozitivului, facand posibila utilizarea acestuia atat in interior, cat si in exterior. Pentru a face linia laser mai vizibila in interior, se utilizeaza cele mai mici viteze, in timp ce cele mai mari viteze sunt utilizate in aer liber.

Vezi modele de laser pe  Nbtrade.ro. Alege produsele care te ajuta sa obtii cele mai bune masuratori.

Ce sunt nivelele cu laser rotativ?

Nivelele cu lasrr rotativ se mai intalnesc si sub numele simplu de laser rotativ si atat si sunt utilizate stand fixe pe un trepied. De asemenea, aparatul incepe prin a se pune la nivel cu ajutorul unui sistem pendul si maselote. Ulterior, el va emite in continuu un fasciucl laser care se afla in rotatie permanenta, care permite vizualizarea in plan orizontal de referinta.

Cele mai simple modele sunt cele care nu vizualizeaza mai multe planuri ci doar unul singur. Prin simpa diferenta cu planul, utilizatorul este cel care determina celelalte planuri orizontale de care are nevoie.

Alte modele permit vizualizarea directa a mai multor planuri pe orizontala. Pe de alta parte sunt si nivele cu laser care au o panta, de unde rezulta faptul ca dupa ce au fos torientate dupa anumite axe pot fi inclinate.

Astfel, planul pe care laserul il descrie in sensul axei este mai mare. Cele mai elaborate astfel de dispozitive sunt cele care au doua pante, de unde rezulta ca pot fi reglate si inclinate. Aceste aparate sunt cele care functioneaza automat si sunt cele mai avansate existente in prezent. De asmeenea pot fi folosite si pentru a fi dispozitive electronice care se fixeaza pe mira. Astfel de dispozitive au un receptor care va detecta atunci cand este atins de laser si care va indica cu ajutorul unui semnal vizual si sonor daca reperul pe care operatorul l-a reglat este deasupra laserului sau este sub el. Acest dispozitiv a fost inventat in anul 1960.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu