Cum reduci anxietatea stomatologica a familiei tale

Obiceiurile si comportamentele sanatoase sunt impartasite intre membrii familiei. Iti place sa mananci morcovi sau mere? Si copiii tai o vor face! Iti place sa mergi pe bicicleta? Si cei mici iti vor urma exemplul. Si, desigur, lucrurile stau exact la fel si cu anxietatea stomatologica.

Anxietatea stomatologica afecteaza toate varstele si poate fi transmisa de la un membru al familiei la altul. Vestea buna e ca poti depasi anxietatea stomatologica! Dr. Alexandra Ilea, clinica Dent Plus, ne-a oferit cateva ponturi care te vor ajuta sa reduci nivelul de anxietate al familiei cand vine vorba despre vizitele la dentist.

Teama de dentist e contagioasa

Copiii fac usor conexiuni. Daca mama e anxioasa pentru ca nu ii place ideea de a merge la dentist, copilul va gandi “mamei nu ii place la dentist pentru ca dentistul e rau”. Tocmai de aceea, copiii nu trebuie sa stie ca parintii lor se tem de medicul stomatolog.
Daca resimti o stare de anxietate vis-a-vis de pogramarea la stomatolog, e important sa nu comunici aceasta teama si copiilor.
Din fericire stomatologii pediatri sunt pregatiti sa faca fata problemelor copiilor, iar majoritatea acestora chiar le cer parintilor sa ii lase pe ei sa stea de vorba cu cei mici. De multe ori un parinte anxios poate agita si mai mult copilul.

Obiceiurile bune pentru sanatatea orala incep devreme

Un start bun pentru o viata sub semnul sanatatii orale este sa iti inveti copilul sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa il ajuti sa faca asta atunci cand e prea mic sa se perieze singur. Insa este important si sa-ti ajuti copilul sa dezvolte o relatie sanatoasa cu stomatologul de la o varsta frageda.

Iata cateva beneficii:

  •  Copilul va invata sa aiba incredere in stomatolog de mic, ceea ce nu va lasa loc anxietatii stomatologice.
  •  Copilul tau isi va forma obiceiul de a merge la stomatolog o data la 6 luni si il va pastra toata viata.
  •  Ii oferi copilului sansa de a invata despre sanatatea zambetului si despre sanatatea generala.
  • Mentine-ti calmul si gandirea pozitiva, pentru ca tonul reda nivelul de stres, iar copilul tau stie sa inteleaga nuantele emotionale.

Stomatologii pediatri ajuta copilul sa se simta relaxat

Daca ai inceput sa-ti duci copilul de mic la stomatolog, in mod cert este deja familiarizat cu programarile la stomatolog. Opteaza pentru un stomatolog pediatru (pedodont), pentru ca acesti medici sunt pregatiti sa se miste mai rapid si mai eficient decat un stomatolog care lucreaza cu adulti, sa distraga atentia copiilor si sa ii mentina cat mai linistiti.
De asemenea, un cabinet stomatologic destinat copiilor este conceput cu gandul la acestia: pereti colorati, jucarii si muzica pentru varsta lor, care ii pot ajuta pe cei mici sa simta ca e un loc distractiv si sigur.
Uneori alegerea unei recompense pentru copil dupa fiecare vizita la stomatolog il poate ajuta sa amelioreze anxietatea stomatologica.

Solutii pentru adolescenti

Daca fiul sau fiica ta adolescent se opune cand e vremea sa mearga la stomatolog, foloseste educatia pentru a-I ajuta sa devina mai relaxat.
Stai de vorba cu el despre modul in care percepe cabinetul stomatologic sau despre asteptarile pe care le are. Ce anume il face sa se teama de dentist? Vei fi surprins cat de mult va poate ajuta conversatia.

Exista posibilitatea sa constati ca are idei preconcepute care ii alimenteaza anxietatea. Daca nu te simti pregatit sa ai chiar tu aceasta discutie cu el, roaga-ti stomatologul sa o faca.
Relaxarea si tehnicile de respiratie pot fi extrem de utile la stomatolog. Calmeaza anxietatea cu respiratii profunde si intentionale, pentru a ameliora anxietatea dentara.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu