Cum este perioada postoperatorie a unei abdominoplastii?

Abdominoplastia este una dintre cele mai solicitate interventii chirurgicale de reconstructie, deoarece combina imbunatatirea estetica cu beneficiile pentru sanatate ale strangerii peretelui abdominal. Interventia face posibila indepartarea excesului de piele si grasime din abdomen si restabilirea fermitatii muschilor. Pentru a lamuri dubiile, vom explica pas cu pas in ce consta perioada postoperatorie a unei abdominoplastie.

Ce este o abdominoplastie?

Chirurgia plastica abdominala, cunoscuta sub numele de abdominoplastie, este un tratament menit sa intareasca abdomenul. Este o remodelare completa a abdomenului in care se indeparteaza excesul de grasime si piele, iar peretele muscular este intarit.

Cum se face o operatie de abdominoplastie? Realizarea de mici incizii distribuite strategic in abdomenul inferior, prin care se extrage excesul de grasime. In continuare, muschii sunt incordati si excesul de piele este indepartat, iar totul este suturat, evitand sa lase cicatrici vizibile. Rezultatul obtinut este un abdomen plat si tonifiat, fara urme sau lasari.

Cat dureaza perioada postoperatorie a abdominoplastiei?

Recuperarea dupa o abdominoplastie este un proces care trebuie sa combine doua aspecte: odihna necesara pentru vindecare si revenirea progresiva la activitatea normala. Trebuie respectat suficient timp si odihna pentru ca ranile sa se inchida corect dar, in acelasi timp, inactivitatea excesiva poate provoca si alte probleme precum edem sau cheaguri. In general, perioada medie pentru o recuperare completa si satisfacatoare este de aproximativ o luna sau o luna si jumatate. Sa discutam mai detaliat cronologia postoperatorie.

Perioada postoperatorie imediat dupa interventie

In primele doua zile de la interventie, pacientul ramane internat pentru a putea controla eventualele complicatii. In acest timp se vor verifica plagile, schimbandu-se bandajul si plasand braul postoperator care mentine intreaga zona comprimata, facilitand recuperarea. Inainte de externare, specialistii va vor oferi toate recomandarile necesare pentru recuperare si ingrijire.

Drenurile fac parte din proces

Drenurile sunt responsabile pentru colectarea productiei de lichid seros sau sange pentru a preveni formarea unui serom (un nodul datorat acumularii de lichid). Acestea ar trebui sa ramana atat timp cat este necesar pana cand organismul inceteaza sa produca mai mult fluid decat poate reabsorbi. Daca acest lucru nu se intampla inainte de a fi externat, pacientul trebuie sa pastreze drenurile acasa si sa le foloseasca conform instructiunilor medicilor.

Da, va trebui sa porti o imbracaminte de compresie pentru o perioada

Centura este special conceputa pentru a reduce durerea si tensiunea asupra muschilor abdominali, impiedicandu-i sa faca eforturi inutile care afecteaza zona tratata. In plus, aceasta este necesara pentru ca tesuturile deplasate sa se adapteze la noua lor pozitie. Avand in vedere importanta sa, braul trebuie purtat zi si noapte timp de cel putin o luna si jumatate. Dupa aceasta perioada, va fi retras treptat in functie de raspunsul la durere.

Primele saptamani postoperatorii: calm si odihna

Saptamanile urmatoare operatiei, in special prima, necesita odihna pentru a facilita vindecarea ranilor. In acest timp este foarte important sa stati in pat cu trunchiul ridicat pentru a relaxa pielea abdominala si pentru a evita tensiunea pe rana. De asemenea, deplasarile ar trebui reduse la minim, efectuandu-le doar pentru activitati esentiale precum mersul la baie. Alte recomandari importante sunt:

  • Urmati regimul de medicatie dictat de specialisti;
  • Controlati dieta, evitand mesele copioase si grele;
  • Beti multe lichide pentru a promova drenajul;
  • Odata ce drenurile au fost indepartate, rana trebuie spalata si tratata zilnic urmand instructiunile medicilor.

Incetul cu incetul, ar trebui incorporata mai multa activitate, cum ar fi plimbari scurte prin casa, pentru a preveni formarea edemului si pentru a ajuta la reducerea inflamatiei. Bineinteles, evitand eforturile mari care pot fi contraproductive. De asemenea, se recomanda sa nu purtati imbracaminte stramta pana cand intreaga zona este recuperata.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu