Ceremoniile si ritualurile joaca un rol important in atitudinea fata de casatorie

Ritualurile si ceremoniile la care cuplurile participa in perioada de inceput a relatiei influenteaza foarte mult angajamentul cuplurilor fata de o eventuala casatorie mai tarziu in relatie. O arata un studiu recent, publicat in Journal of Social and Personal Relationships.

Decizia legata de casatorie este una foarte semnificativa, care nu numai ca schimba eticheta relatiei, ci introduce si noi aranjamente in cuplu, asa cum sunt aspectele legale, finantele comune si proprietatea comuna. Autorii studiului, Christopher R. Maniotes si echipa sa, subliniaza ca decizia legata de casatorie necesita confruntarea cu incertitudinile legate de viitor. In fata unei astfel de incertitudini, cuplurile au tendinta de a aduna cat mai multe informatii despre relatie.
Autorii pornesc de la premisa ca ritualurile sunt o sursa de astfel de informatii, oferind un obiectiv prin care partenerii se percep atat reciproc, cat si ca relatie.

Maniotes si echipa sa au realizat un studiu folosind datele dintr-un studiu mai amplu ce a implicat 232 de cupluri heterosexuale din sud-vestul SUA. Studiul a fost realizat pe parcursul a noua luni si a implicat trei faze separate de interviu.
„In timpul fiecarui interviu, participantilor li s-a dat un grafic in care “sansa de casatorie” era asezata pe o axa y, iar timpul in luni pe axa x si li s-a cerut sa indice punctele din cursul relatiei in care sansele de casatorie au luat o alta turnura” spune Maniotes. Participantii au fost rugati apoi sa raporteze ce s-a intamplat la acele date care au determinat scaderea sau cresterea sanselor de casatorie.

Cercetatorii au analizat raspunsurile subiectilor si au descoperit trei moduri in care ritualurile au parut sa influenteze angajamentul cuplurilor fata de casatorie – permiteau sa aiba loc interactiuni familiale, constientizarea relatiei si gestionarea conflictelor. Aceste caracteristici pareau sa ofere cuplurilor informatii despre relatiile lor, uneori facilitand, iar alteori inhiband angajamentul de a se casatori.

Interactiunile familiale

In primul rand, interactiunile familiale au incurajat angajamentul in cuplu, oferindu-le celor doi sansa de a primi acceptarea din partea familiei extinse, validand parteneriatul si incurajand certitudinea cu privire la relatie. O participanta la studiu a spus, de exemplu, ca se simte acceptata ca membru al familiei dupa ce a participat la o nunta din familia partenerului sau. In schimb, atunci cand un ritual familial il facea pe unul dintre parteneri sa se simta neacceptat de familia extinsa, acest lucru parea sa inhibe angajamentul in cadrul cuplului. In aceste cazuri, partenerii au vorbit chiar despre certuri si despre efortul de a gasi un loc important in familia lor.

Gestionarea conflictelor

Ritualurile au parut, de asemenea, sa ofere o oportunitate pentru gestionarea conflictelor in cadrul cuplului. Potrivit lui Maniotes si echipei sale, conflictele din timpul ritualurilor sau sarbatorilor sustineau uneori angajamentul intre parteneri. De pilda, un cuplu a raportat ca depasirea cu succes a unei discutii aprinse de Ziua Indragostitilor a avut ca efect reafirmarea relatiei. Ritualurile au parut in general sa adauge greutate conflictelor existente, iar daca aceste conflicte nu erau depasite cu succes, angajamentul era inhibat.

Nivel ridicat de constientizare a relatiei

Ritualurile au determinat, de asemenea, un nivel mai ridicat de constientizare a relatiei, facandu-i pe parteneri sa fie mai constienti de evolutia lor ca si cuplu. In special, nuntile au fost adesea citate ca ocazii care au stimulat reflectia asupra evolutiei propriului cuplu catre casatorie. Mutarea impreuna a facut ca subiectii sa reflecte asupra statutului si angajamentului in relatia lor

Per ansamblu, Maniotes si colegii sai spun ca ritualurile le permit cuplurilor sa obtina mai multe informatii despre relatia in care se afla, ducand deseori la conversatii cu privire la viitorul relatiei si la stimularea sentimentelor legate de angajamentul conjugal.
„Indiferent daca gradul de certitudine a provenit din surse externe, precum familia, sau din surse interne, precum introspectia cu privire la propriile actiuni, rezultatul a fost acelasi – schimbarile legate de decizia casatoriei au fost strans legate de diferitele ritualuri la care au participat subiectii”, spun cercetatorii.
Cercetatorii au mentionat ca studiul lor a fost limitat, in sensul ca nu a analizat daca a urmat sau nu o casatorie in cupluri. Un studiu follow-up ar putea extinde constatarile actuale, clarificand care au fost ritualurile cu cea mai mare importanta in decizia finala legata de casatorie.

Sursa: https://www.psypost.org/2021/02/rituals-within-dating-relationships-play-a-meaningful-role-in-a-couples-commitment-to-get-married-study-suggests-59708

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu