Ce trebuie sa stie oamenii despre freon si racirea locuintei?

„Freon” este o marca comerciala care a fost utilizata pentru a se referi la mai multi agenti frigorifici diferiti, inclusiv clorofluorocarburi (CFC), cum ar fi CFC-12 si hidroclorofluorocarburi (HCFC), cum ar fi HCFC-22, care este adesea denumit „R-22”.  Daca vrei sa descoperi informatii interesante despre freon, citeste aici mai multe detalii, sau arunca o privire pe Magazin-Virtual.net.

Conform Actului SUA privind aerul curat si a Protocolului de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, Statele Unite au eliminat CFC-urile in anii 1990 si in prezent elimina HCFC-urile. Cu siguranta, exemplul va fi preluat si de catre restul tarilor din lume in cel mai scurt timp.

Aceste substante chimice ajung in cele din urma la stratosfera, unde epuizeaza stratul de ozon stratosferic. Stratul de ozon ne ajuta sa ne protejam de radiatiile ultraviolete nocive (UV) care pot provoca cancer de piele si cataracta.

Eliminarea treptata a substantelor care epuizeaza ozonul la nivel global, in conformitate cu Protocolul de la Montreal, ar trebui sa evite peste 280 de milioane de cazuri de cancer de piele, aproximativ 1,6 milioane de decese cauzate de cancer de piele si mai mult de 45 de milioane de cazuri de cataracta in Statele Unite in randul persoanelor nascute intre 1890 si 2100.

Este lesne de inteles asadar ca vor fi evitate sute de milioane de cazuri de cancer de piele si cataracta astfel, la nivel mondial, daca estimarile arata asemenea cifre doar in SUA.

Cresterea radiatiei UV cauzata de epuizarea stratului de ozon dauneaza de asemenea, plantelor, culturilor, ecosistemelor marine si a diferitelor materiale precum plasticul si vopseaua.

Ce inseamna acest lucru pentru persoanele cu aparate de aer conditionat care utilizeaza HCFC-22?

Oamenii pot folosi in continuare echipamente de aer conditionat (AC) care utilizeaza HCFC-22. EPA nu solicita proprietarilor de case sa-si inlocuiasca echipamentul existent. Incepand cu 1 ianuarie 2020, nu va fi fabricat sau importat HCFC-22 nou in Statele Unite, dar HCFC-22 folosit care este curatat la aceleasi specificatii ca si agentul frigorific nou, va continua sa fie disponibil.

Cel mai important lucru pe care il poate face proprietarul unui echipament HVAC este sa-si intretina unitatea AC in mod corespunzator, deoarece o intretinere adecvata minimizeaza daunele potentiale asupra mediului si prelungeste durata de viata a sistemului.

Proprietarii ar trebui sa solicite de asemenea, ca tehnicienii de service sa localizeze si sa repare scurgerile in loc sa „completeze” sistemele cu freon, pentru a proteja mediul, a minimiza costurile de service viitoare si costurile de reparatii, si pentru a reduce costurile de functionare a echipamentelor prin imbunatatirea performantei.

De asemenea, este ilegal sa eliberati intentionat orice agent frigorific atunci cand intretineti, reparati sau aruncati echipamentele HVAC.

Modificarea sistemului meu va afecta consumul meu de energie?

Echipamentele de aer conditionat functioneaza, in general, cel mai eficient pe tipul de agent frigorific pentru care a fost conceput, dar cand vine timpul pentru inlocuirea sau modernizarea sistemului dvs., exista multe alternative disponibile care nu epuizeaza ozonul. Nu exista nici o cerinta EPA pentru a converti unitatile HCFC-22 existente, pentru a fi utilizate cu un agent de racire substitut care nu epuizeaza ozonul.

Astfel de conversii, denumite „modernizari”, sunt permise in cazul in care alternativa a fost considerata acceptabila in cadrul programului EPA pentru semnificatia noilor alternative (SNAP) pentru acest tip de utilizare.

Nu exista inlocuiri pentru „HCFC-22”. Agentii de racire alternativi nu vor functiona bine fara a aduce modificari componentelor sistemului. Ca rezultat, tehnicienii de service care repara scurgerile in sistem vor continua sa incarce HCFC-22 in sistem ca parte a acestei reparatii.

Cum pot afla ce tip de agent frigorific contine aparatul de aer conditionat de acasa?

Agentul frigorific utilizat in aparatul de aer conditionat de acasa este de obicei listat pe o eticheta lipita undeva intr-un colt al unitatii HVAC. Pentru aparatele de aer conditionat centrale, eticheta se afla de obicei pe condensatorul exterior.

Daca nu exista nici o eticheta, consultati manualul proprietarului sau contactati persoana sau compania care a vandut sau service-ul aparatului de aer conditionat. Daca cunoasteti producatorul si numarul modelului, sau puteti suna si producatorul, sau puteti verifica site-ul web.

Pot cumpara in continuare un aparat de aer conditionat care contine HCFC-22?

Nu mai puteti achizitiona o unitate HVAC care utilizeaza HCFC-22. Cu toate acestea, puteti continua sa deserviti sistemul dvs. HCFC-22 existent. De asemenea, puteti achizitiona un sistem daca este second-hand si / sau a fost produs inainte de 2010.

Vor fi afectate si masinile?

Cu siguranta proprietarii caselor care isi pun atatea intrebari despre freon, sunt constienti ca au nevoie nu doar pentru aparatul HVAC, ci si pentru masina de freon. Ei bine, de obicei masinile care au acum „plinul” de freon, vor putea oferi aer rece multi ani la rand.

In plus, service-urile auto deja si-au facut stoc de freon, iar cat este nevoie pentru a adauga la instalatia masinii, cu siguranta va fi mereu. Plus de asta, masinile noi, vor veni cu o noua tehnologie si cu un sistem de racire, care va functiona cu agenti de racire care nu sunt daunatori.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu