Ce tip de aer conditionat este cel mai potrivit pentru casa ta

Vara revine si ne gandim sa cumparam un sistem de aer conditionat pentru locuinta, dar ne uitam la ofertele din magazine si exista un numar infinit de marci, modele si tehnologii diferite, desi se pare ca toate promit sa faca mai mult sau mai putin acelasi lucru: produc o anumita cantitate de frig pentru a ne racori casele.

In general, putem vorbi despre trei tipuri de aer conditionat rezidential pe care le putem achizitiona pentru locuintele noastre: tipul „split”, cel portabil si cel canalizat.

Aer conditionat tip split

Termenul englezesc “split” in romana inseamna “a imparti” si acest tip de aer conditionat este numit astfel deoarece sistemul este impartit fundamental in doua parti: o unitate exterioara care integreaza compresorul si tehnologia responsabila cu generarea ciclului de schimb de caldura si o a doua unitate interioara care este responsabila pentru emiterea aerului rece in incaperea cu ventilatoare tubulare.

Principalul avantaj al acestei modalitati este eficienta acesteia. Cu echipamente moderne si daca casa este bine izolata, putem reduce semnificativ costurile la energie electrica. De asemenea, daca instalam una dintre aceste unitati in fiecare camera, putem regla temperatura individual in fiecare dintre ele pentru a o adapta preferintelor noastre.

Printre dezavantajele sale se numara faptul ca sunt echipamente mai scumpe si ca necesita si o instalare profesionala pentru a putea functiona oficial. In plus, va trebui sa avem un loc potrivit pentru a le instala, atat in camera, cat si in afara locuintei, necesitand gauri in perete pentru a trece conductele de cupru care transporta gazul intre unitati.

Aer conditionat canalizat

Daca va plac programele si filmele americane, cu siguranta ati vazut ca instaleaza sisteme de aer conditionat numite “Channeled „. Este un tip de aer conditionat sau incalzire care este, de obicei, mai putin obisnuit in casele romanesti din clasa de mijloc, desi este prezent in casele de ultima generatie cu tehnologie de ultima ora.

Este solutia ideala daca ceea ce ne dorim este sa climatizam toata casa in acelasi timp, deoarece aerul rece sau cald este distribuit uniform in toate camerele.

Aer conditionat portabil

Sistemele portabile de aer conditionat sunt echipamente care au o functionare similara cu cea a celor fixe, cu sistem de compresie integrat de aceasta data sub carcasa. Cu toate acestea, spre deosebire de cele fixe, nu necesita instalare sau cel putin nu atat de complexa. Este suficient sa le plasezi langa o fereastra si sa fixezi o teava pentru extragerea aerului cald spre exterior.

In ceea ce priveste dezavantajele acestui echipament, exista trei dezavantaje principale: ocupa spatiu considerabil, eficienta energetica este redusa fata de un model fix si sunt foarte zgomotoase. Cand vine vorba despre problema spatiului, este clar ca trebuie sa rezervam un spatiu in camera pentru amplasarea sistemului de aer, nefiind valabila optiunea de a-l suspenda pe perete.

Deci, toate sunt la fel? Ei bine, asa cum am vazut deja in acest articol, nu, nu sunt la fel. Performanta aerului conditionat va depinde de multi factori, iar unul dintre ei este strans legat de tipul de sistem pe care urmeaza sa-l instalam acasa.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu